Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca inaugura un bust i una ruta amb el nom de Catalina Homar a Valldemossa

El Consell de Mallorca inaugura un bust i una ruta amb el nom de Catalina Homar a Valldemossa

(11/12/2016)

L’acte s’ha celebrat en l’àmbit de la campanya «Mallorca té nom de dona» que enguany està dedicada a qui va ser madona i encarregada de la finca de s’Estaca, en el 111 aniversari de la seva mort

El Consell de Mallorca, en la campanya que ha impulsat el Departament de Participació Ciutadana i Presidència, «Mallorca té nom de dona» i amb l’Ajuntament de Valldemossa, han inaugurat una escultura dedicada a Catalina Homar i una ruta que durà el seu nom. Ha estat l’acte que culmina l’any de Catalina Homar i que commemora el 111 aniversari de la seva mort.

 

El monument, és obra de la reconeguda escultora mallorquina Catalina Sureda i consisteix en un bust en fang refractari, parcialment policromat, sobre una base de pedra, i amb 2 plaques explicatives. L’escultura s’ubica als Jardins del Rei Joan Carles I de Valldemossa, lloc emblemàtic del municipi,  i on també es troba l’escultura dedicada a l’arxiduc Lluís Salvador.

 

A la inauguració hi han assistit el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, la consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, la directora insular d’igualtat, Nina Parrón, i el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, juntament amb el batle de Valldemossa, Nadal Torres, el regidor de Cultura, Dídac Alcalà, la regidora de Serveis Socials, Glòria Escudero, i el regidor de Medi Ambient i descendent de Catalina Homar, Antoni Colom.

 

Ruta Catalina Homar

 

Seguidament, la comitiva s’ha dirigit fins a l’inici de la ruta que a partir d’avui durà el nom de Catalina Homar i que parteix del poble de Valldemossa i s’endinsa per la coma des Cairats, dins la finca pública de Son Moragues. En aqueta finca, propietat del Govern Balear, va ser fuster el pare de l’homenatjada, Miquel Homar.

 

La ruta s'ha pogut dur a terme gracies a la col.laboració amb la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Pesca. El Departament de Medi Ambient s'ha encarregat de senyalitzar-la. Té una longitud d’11 quilòmetres (que es poden recórrer en aproximadament cinc hores) i passa per les finques de Son Gual i Sa Coma, per enmig d’olivars. La fisonomia canvia en arribat a la finca de Son Moragues on predomina l’alzinar i on hi ha antics elements etnològics restaurats: una bassa, un forn de calç i antics ranxos de carboner.

 

Seguint el camí s’arriba a la font des Polls i, un poc més amunt, al refugi de Son Moragues, on es troba l’antic pou o casa de neu situada a uns 800 metres d’alçada. A partir d’aquest punt, la ruta es converteix en camí de muntanya, o de ferradura, i s’enlaira per donar la volta pel camí de s’Arxiduc, on l’alzinar deixa pas a la garriga de muntanya. Segueix pel camí de ses Fontanelles i, després, pel camí de ses Basses on es troben mostres d’elements etnològics construïts per emmagatzemar aigua. El camí de ses Basses baixa, en marcades ziga-zagues, cap a Valldemosa.

 

Per altra banda, amb la intenció d’arribar també als més petits i joves, es presentarà un còmic dedicat a la vida de Catalina Homar el pròxim dimecres 14 de desembre a la Biblioteca Municipal de Valldemossa, a les 19 h.

 

Una campanya transversal


La campanya «Mallorca té nom de dona» es va posar en marxa des del Consell de Mallorca amb l’objectiu de rescatar de l’oblit moltes dones que han estat part important de la història de l’illa, i sense les quals no es podria entendre. Es tracta que la gent d’ara conegui les dones del passat com a referents propis i nostrats.

 

Tot i que la Direcció Insular d’Igualtat ha actuat com a eix vertebrador, s’ha implicat a la resta d’àrees del Consell de Mallorca perquè la campanya sigui una aposta en comú i es puguin dur a terme diferents actes, com el que ha tingut lloc avui i en el qual han col·laborat el Departament de Medi Ambient, a més de l’Ajuntament de Valldemossa.

 

«Mallorca té nom de dona» vol dur a terme diferents propostes d’accions als municipis de Mallorca per assignar noms de dones a carrers, places, camins i altres espais públics, així com elaborar materials divulgatius sobre dones que han representat un paper clau a la història i la cultura local dels municipis. La idea és que aquesta campanya doni els seus fruits a tots els pobles, en un sentit global, i que abasti tot el territori de l’illa.

 

Al 2016 la campanya ha estat dedicada a la figura de Catalina Homar (Esporles 1869-Valldemossa 1905), pagesa mallorquina que es convertí en la madona i encarregada de la coneguda finca de s’Estaca de Valldemossa, després que, al 1887, conegués l’arxiduc Lluís Salvador, entre els quals es forjà una intensa relació. La finca va destacar per la seva producció de vins basats en la varietat local de la malvasia, que obtingueren premis a París i Chicago.

 

La campanya «Mallorca té nom de dona» té previst homenatjar en els propers anys la figura d’altres dones il·lustres com Clara Hammerl, George Sand, Emília Sureda, Dorothea Bate o Aurora Picornell, entre d’altres.