Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Banyalbufar presenten la restauració de la torre des Verger

El Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Banyalbufar presenten la restauració de la torre des Verger

(27/07/2022)

Les obres de millora afavoreixen la conservació d’una de les torres més emblemàtiques de Mallorca i en milloren la seguretat en les visites

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la vicepresidenta primera  i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, han presentat avui horabaixa el final de les obres de restauració i millora de la torre des Verger, també coneguda com la torre de les Ànimes o la Torreta, al municipi de Banyalbufar.

La intervenció s’emmarca dins el Programa de Conservació de les Torres del Sistema Costaner de Defensa, Vigilància i Alerta de Mallorca (2017-2020) i ha comptat amb un pressupost d’execució material de 106.445,22 €. Les despeses dels materials han anat a càrrec de l’Ajuntament de Banyalbufar i la mà d’obra ha estat responsabilitat de les brigades de picapedrers del Servei de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca.

“Estic molt contenta i satisfeta de donar per enllestida una intervenció molt important per a noltros, per a l'Ajuntament de Banyalbufar, per als seus residents i per a tot Mallorca, perquè restauram un patrimoni que és de tots i a la vegada, el feim més segur i accessible” ha expressat la presidenta Cladera, qui també ha apuntat que "la Torre des Verger és més que una edificació històrica, és un símbol que identificam amb la Serra, amb la nostra història com a poble mediterrani i que ara torna a lluir esplendorosa com a torre de defensa gràcies a la col.laboració institucional i la voluntat de seguir invertint en el nostre patrimoni”.

Per la seva banda, la vicepresidenta Busquets ha destacat que “la torre des Verger és un dels elements patrimonials més emblemàtics de Mallorca, és una autèntica icona de la serra de Tramuntana, i per això el Consell de Mallorca ha prioritzat la seva restauració”.

Una de les principals actuacions que s’hi ha duit a terme ha estat la reparació de la porta d’accés i la millora dels accessos a l’escala interior i al mirador per fer-los més segurs i accessibles per a tothom. A la vegada que s’ha reparat el tractament dels maresos del matacà i s’han substituït tres bigues de fusta de la coberta que es trobaven en mal estat.

També s’ha eixermat, podat i netejat l’entorn més immediat de la torre i, així com sembrat espècies compatibles amb la conservació i interpretació del monument. A la part exterior, a més, s’ha revisat el marge perimetral i s’ha modificat el darrer tram d’accés a la torre per millorar la seguretat i la lectura independent de l’element.

Totes les intervencions han anat encaminades a la restauració i conservació de la torre, atenent el respecte dels elements i tècniques constructives originals i a preservació de la seguretat dels visitants. L’objectiu ha estat la perdurabilitat del bé patrimonial.

Han assistit a la presentació el batle de Banyalbufar, Mateu Albertí, la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, la regidora de Cultura, Leonor Bosch, l’arquitecte que ha dirigit el projecte, Carles Moranta, i el cap de la brigada de picapedrers, Gonzalo Valencia.  

 

Un sistema de seguretat de l’edat mitjana i moderna

La torre des Verger, situada a la carretera Ma-10 que travessa la serra de Tramuntana, es documenta per primera vegada el 1579. La majoria de la seva propietat es troba en mans privades a excepció d’una vuitena part que és de l’Ajuntament de Banyalbufar.

Aquest monument formava d’un sistema de vigilància sorgit a l’Edat Mitjana i perfeccionat entre els segles XVI i XVII que consistia en prevenir els atacs enemics que poguessin arribar des de la costa.

Existeixen dos tipus de torres: talaies (només feien senyals de foc o de fum) i torres de defensa (armades per poder defensar-se). Inicialment, les talaies eren barraques amb cobertura d’aigües situades a punts estratègics del litoral. Posteriorment, es varen fer construccions amb murs de pedra més forts i amb una terrassa.  

Des de 2017, el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística col·labora amb la iniciativa “Torres de defensa i talaies per als drets humans” que combina posar en valor el patrimoni amb la defensa i reivindicació dels drets universals i inalienables de les persones. La torre des Verger és un dels monuments que hi pren part.

Vídeos

torre des verger