Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca facilita el descans i la recuperació dels cuidadors de familiars dependents

El Consell de Mallorca facilita el descans i la recuperació dels cuidadors de familiars dependents

(14/05/2018)

Un any més el Departament de Benestar i Drets Socials de l'IMAS atén totes les peticions d'accés al programa d'Estades Temporals als centres residencials

L'Institut Mallorquí d'Afers Socials ha rebut aquest 2018, de gener a maig, un total de 75 sol·licituds de persones majors dependents per accedir al programa d'Estades Temporals als centres residencials de l'IMAS. La consellera de Benestar i Drets Socials i presidenta de l'IMAS, Margalida Puigserver ha explicat que "aquest projecte pretén millorar la qualitat de vida dels cuidadors, proporcionant-los un temps de descans i donant resposta a determinades situacions familiars imprevistes". Per la seva banda el vicepresident de l'IMAS, Javier de Juan, ha assenyalat que "l’objectiu final és vetllar pel benestar de les persones majors oferint serveis assistencials puntuals des de l’àmbit sociosanitari".

Aquesta xifra aniria en consonància amb el nombre de cuidadors que va gaudir d'aquest descans durant el 2017, ja que des de l'IMAS es varen atendre en tot l'any passat un total de 145 persones en el marc del programa d'Estades Temporals.

L'IMAS disposa actualment de 22 places residencials per a estades temporals, repartides de la següent manera: 10 a La Bonanova, 4 a la Llar d'Ancians, 5 a la residència Bartomeu Quetglas de Felanitx i 3 a Huialfàs (Sa Pobla). Es tracta de places destinades a ingressos que oscil·len entre 6 i 60 dies i que pretenen donar resposta a situacions puntuals:

- Persones majors que viuen habitualment soles però que necessiten ser ateses durant un temps en estar convalescents d'una malaltia, accident o intervenció que no requereix hospitalització, o bé que necessiten un lloc on estar mentre fan obres a casa seva.
- Persona depenent que viu amb la seva família però que necessita ser atesa perquè la persona que la cuida es troba convalescent per malaltia, accident o intervenció.
- Persones dependents que viuen amb els seus familiars però que després d'una malaltia, accident o intervenció necessiten cures especialitzades durant un temps determinat que no es poden donar en l'entorn familiar o bé s'ha produït qualque imprevist que impedeix que aquesta persona major rebi l'atenció adequada.
- Vacances familiars del cuidador. En aquest cas el temps màxim d'ingrés és d'un mes.

Pel que fa a les dades de 2018, de les 75 peticions rebudes a l'àrea d'Atenció a la Dependència de l'IMAS, ha donat el vistiplau a 72, si bé 9 encara estan pendents d'assignar centre i concretar dates. Igualment, fins a principis de maig ja havien gaudit o estaven gaudint del programa un total de 50 persones, cal precisar que tres dels ingressos que ja s'han dut a terme vénen d'una sol·licitud presentada a finals de l'any 2017.

Pel que fa als motius pels quals la persona cuidadora sol·licita l'ingrés temporal del seu familiar, la gran majoria de peticions actuals són per poder gaudir d'unes vacances (52), mentre que només una és per obres a casa seva i la resta són per convalescència (25). Pel que fa als centres assignats, el que ha ingressat més persones en el marc d'aquest programa és la residència La Bonanova (31), seguit per la Bartomeu Quetglas de Felanitx (21), Llar d'Ancians (16) i Huialfàs a sa Pobla (10).