Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca entrega els I Premis a les Pràctiques Exemplars en Responsabilitat Social 2018

El Consell de Mallorca entrega els I Premis a les Pràctiques Exemplars en Responsabilitat Social 2018

(11/12/2018)

El Consell de Mallorca, a través de l’Oficina de Responsabilitat Social de la institució, ha entregat aquest dimarts els I Premis a les Pràctiques Exemplars en Responsabilitat Social, amb l’objectiu de reconèixer una pràctica socialment responsable, que es desenvolupi en aquest moment i que pugui servir d’exemple, és a dir, de referent i d’inspiració per a l’empresariat.

L’acte d’entrega, que s’ha duit a terme al Teatre Principal de Palma, ha estat conduït per l’actor Pep Noguera que ha posat el seu toc d’humor; i l’actriu, cantant, conferenciant i guanyadora de la segona edició del programa Tú si que vales, Miriam Fernández, ha fet una xerrada sobre autosuperació.

La directora insular d’Economia i Hisenda i responsable de l’Oficina de Responsabilitat Social, Cristina Ballester, ha destacat la importància de «l’estratègia i la planificació, així com de l’actitud i dels valors per tirar endavant aquest tipus de projectes».

El conseller d’Economia i Hisenda, Cosme Bonet, ha recordat la tasca de l’Oficina de Responsabilitat Social que es va crear fa un any i l’impuls que volen representar per a l’empresariat aquest tipus de guardons. I ha afegit que «la responsabilitat social no és una política més, ha d'impregnar la nostra acció, ens ha d'implicar personalment, ens ha de permetre canviar la realitat, transformar-la, començant per nosaltes mateixos».

El conseller d’Economia i el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, han estat els encarregats de fer entrega a les persones guardonades de la dotació econòmica del premi, així com d’una petita reproducció de l’artista Marina Ramos amb el logotip dels guardons feta amb pedra de Santanyí i vidre.

Per acabar, el president d’Eticentre, Miquel Àngel Benito, ha estat l’encarregat d’entregar el reconeixement a la trajectòria exemplar, que ha recaigut en el promotor i coordinador durant vint-i-tres anys de la Fundació Deixalles, Antoni Pons.

A l’entrega dels guardons també hi ha assistit la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; la delegada del Govern a les Illes Balears, Rosario Sánchez, i la consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, així com representants de les vuit organitzacions que col·laboren amb aquests guardons.

L’acte s’ha pogut seguir en directe a través de la reproducció en línia, al web d’IB3 i a les xarxes socials, gràcies a l’etiqueta  #PremisRSCMallorca18. L’acte ha finalitzat amb un còctel que ha servit Aspas Mallorca. 

Persones guardonades per categories

1.    Premi a la PE d’un treballador autònom o d’una treballadora autònoma. Dotació econòmica: 9.000 euros. Guardonada: Catalina Guardiola, Catadeplaceta, per Valor de la tradició local.

Finalistes: Marvin Singhateh, per Salubritat com a base de la consultoria i Magdalena Mayol, per l’aplicació Upcycling.

2.    Premi a la PE d’una microempresa (menys de 10 treballadors). Dotació econòmica: 9.000 euros. Guardonat: IT Travel Services SL, per Formació social estratègica.

Finalista: Intelligentia Projustitia per Pla d’Igualtat.
 

3.    Premi a la PE d’una empresa petita (menys de 50 treballadors). Dotació econòmica: 9.000 euros. Guardonat: Labo'Life Espanya SA, per Foment del benestar laboral.

Finalistes: Enovam Pro Energy Effiency, SL, per Eficiència i sostenibilitat energètica i Es Ferret Bessó, SL, per Anglès per als més desfavorits.

4.    Premi a la PE d’una empresa mitjana (menys de 250 treballadors). Dotació econòmica: 9.000 euros. Guardonat: Cap Rocat Hotel, SL, per Integració laboral inclusiva.

Finalista: Isla Centinela, SL, per Hàbits de vida saludables.
 

5.    Premi a la Pràctica Exemplar (PE) d’un projecte emprenedor. La persona no ha d’haver constituït l’empresa o ha de fer sis mesos, com a màxim, que ha estat creada des de la publicació d’aquesta convocatòria. Dotació econòmica del premi: 9.000 euros.

El jurat ha optat per deixar deserta aquesta categoria.

 

Reconeixements

- Reconeixement d’una PE d’una entitat del sector públic: Institut Municipal de l’Esport de l’Ajuntament de Palma, per Sostenibilitat en la vida quotidiana.

Finalista: Ajuntament d’Alcúdia, per «Alcúdia per a tots».

- Reconeixement d’una PE d’una empresa gran (250 treballadors o més): Sampol Ingeniería y Obras, SA, per Triple E: empleats/des, empresa i entorn.

Finalistes: Melchor Mascaró, SAU, per Programa Empresa Saludable i Gas y Electricidad Generación, SA. per Creació de valor compartit.

- Reconeixement a la trajectòria exemplar d’una persona, a proposta del jurat: al promotor i coordinador durant vint-i-tres anys de la Fundació Deixalles, Antoni Pons.

Pel que fa al jurat, que ha concedit tant els guardons com els reconeixements, està compost per membres seleccionats per la seva trajectòria i de prestigi reconegut en el camp de la responsabilitat social. El jurat ha estat escollit, de manera consensuada, amb  totes les entitats col·laboradores.

Entitats col·laboradores
Els guardons compten amb la col·laboració del Cercle d’Economia de Mallorca; Eticentre; la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Mallorca; la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears; la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca; la Universitat de les Illes Balears; UGT Balears i CCOO de les Illes Balears.

Descripció dels projectes exemplars premiats i dels reconeixements

- Premi a la PE d’una treballadora autònoma.

Catalina Guardiola Rosselló, per Valor de la tradició local.

«Catadeplaceta» és l’adaptació de la cançó popular mallorquina de «Na Catalina de plaça». Catalina Guardiola ha creat un projecte fotogràfic centrat en les tradicions populars mallorquines. Modernitzant tot el concepte popular, però sense llevar-li l’essència i arribant, així, als més joves i impulsant la valoració de les nostres tradicions, promovent la cultura i els productes locals amb productes i accessoris elegants, divertits i alegres.

- Premi a la PE d’una microempresa (menys de 10 treballadors).

 It Travel Services, SL, per Formació social estratègica.

 It Travel Services ha desenvolupat un programa de formació per a joves de 18 a 25 anys amb risc d’exclusió social, perquè aprenguin a utilitzar les eines principals de màrqueting en línia. D’aquesta manera es pretén que es puguin formar i trobar una feina.

- Premi a la PE d’una empresa petita (menys de 50 treballadors).

 Labo’Life España, SA, per Foment del benestar laboral.

Labo’Life España treballa per promoure la formació, el coneixement científic i la innovació entre el seu personal, a través de diferents programes. A més, sempre cerca la conciliació laboral i el benestar del personal que hi treballa.

- Premi a la PE d’una empresa mitjana (menys de 250 treballadors).

Cap Rocat Hotel, SL, per Integració laboral inclusiva.

Cap Rocat Hotel treballa amb dos col·lectius diferents de joves amb diferents discapacitats, que estan sempre tutoritzats pel personal professional d’Amadip Esment i també treballen amb persones que estan en risc d’exclusió social, amb els quals fan la formació a les instal·lacions d’Amadip Esment i la pràctica a Cap Rocat.

- Reconeixement d’una PE d’una entitat del sector públic.

Institut Municipal de l’Esport de l'Ajuntament de Palma, per Sostenibilitat en la vida quotidiana.

L’IME promou l’activitat física i els hàbits saludables, els valors i la integració, la igualtat de gènere amb el programa «Palmadona», impulsa la tolerància i l’acceptació a la diversitat, l’eficiència energètica, la implementació de sistemes sostenibles: plaques fotovoltaiques, flota elèctrica, il·luminació LED, biomassa i geotèrmia.

- Reconeixement d’una PE d’una empresa gran (250 treballadors o més): Sampol Ingeniería y Obras, SA, per Triple E: empleats/des, empresa i entorn.

Sampol treballa per consolidar el compromís de l’empresa amb el seu personal i també amb l’entorn. Empresa i responsabilitat van units a valors, per una empresa compromesa. La companyia també fomenta els hàbits saludables i les activitats esportives, sense deixar de banda la dieta equilibrada. A més, totes les accions tenen en compte l’entorn, mediambientalment parlant.

- Reconeixement a la trajectòria exemplar d’una persona.

Promotor i coordinador durant vint-i-tres anys de la Fundació Deixalles, Antoni Pons.

Antoni Pons Cañellas (Lloseta, 1944) ha estat promotor i coordinador durant vint-i-tres anys de la Fundació Deixalles, dedicada a la inserció sociolaboral, a través de les activitats ambientals. També ha estat promotor de REAS Balears (Xarxa d’Economia Alternativa i Solidària de les Illes Balears), que ha presidit fins al 2004. També destaca per la tasca en l’àmbit de les finances ètiques, amb la participació en la creació del Projecte d’Estalvi Ètic de Colonya Caixa Pollença, així com de l’Eticentre, el Centre per a la Gestió Ètica de l’Empresa.