Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell de Mallorca dona la benvinguda als participants del projecte europeu CHERISH Interreg Europe

El Consell de Mallorca dona la benvinguda als participants del projecte europeu CHERISH Interreg Europe

(19/10/2021)

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i la vicepresidenta, Aurora Ribot, han donat el sus a les jornades de patrimoni marítim que apleguen experts de tota Europa

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera i la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, han inaugurat l'acte davant els socis europeus del V Seminari d'Intercanvi d'Experiències i de la 12a reunió de coordinació. És una trobada que s'emmarca dins el projecte europeu CHERISH del programa Interreg Europe de cooperació interregional per millorar les polítiques de patrimoni natural i cultural.

Durant els tres dies que dura el Seminari d’Intercanvi d’Experiències, ILEEE (Interregional  Learning & Exchange of Experience Event), els socis europeus i els actors locals (stakeholders) podran conèixer de primera mà les bones pràctiques i diverses iniciatives de promoció del patrimoni marítim i pesquer de Mallorca.

En la presentació, Catalina Cladera ha destacat que «som la comunitat autònoma amb més reserves marines, hi ha actives una desena de confraries de pescadors, es conserven oficis com el de mestre d'aixa, les barques tradicionals encara són presents als nostres ports i tenim un patrimoni marítim que comprèn des de tècniques, com la vela llatina i arts de pesca, a embarcacions, fins a rutes i expedicions tant per terra com per mar, i el Museu Marítim de Mallorca, que també coneixen».

Per part seva, Aurora Ribot ha donat la benvinguda a tothom i ha dit que «gràcies al projecte CHERISH hem pogut observar com el patrimoni cultural marítim i les seves tradicions no només son part de la història a protegir, sinó també s'han d'entendre com una oportunitat de futur aquí i altres racons del continent».

A més, ha afegit que «el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient i el Consell de Mallorca seguiran donant suport a tota iniciativa que difongui el patrimoni marítim i els oficis relacionats amb la mar i així ajudar a conscienciar de la importància de les tradicions pesqueres com a part essencial de la història de les poblacions costaneres d’Europa».

També hi ha intervingut Josep Manchado, director insular de Medi Ambient, qui ha destacat que en el marc del programa CHERISH, el Departament «treballa en la creació d'una ruta senderista: la Ruta dels Fars, per unir en 275 km els municipis de Capdepera i Andratx, i així realçar el patrimoni marítim de l'illa: escars, barques, fars ports tradicionals, arts de pesca, etc».

Les regions que participen en aquesta trobada són: Holanda (municipi de Middelburg), Letònia (Regió de Riga), Grècia (municipi de Kavala), Xipre (Agencia de desenvolupament de Pafos), Itàlia (Regió d'Abruzzo- Departament d’Agricultura), Alemanya (EUCC- The Coastal Union). En el programa està previst visitar el Museu Marítim de Mallorca a la seva seu a ses Voltes, la barca tradicional BIC, Balear, el taller dels mestres d'aixa del Consell, les embarcacions de vela llatina del Club Nàutic de Cala Gamba o el Museu del Mar de Sóller entre d'altres activitats.

Projecte europeu CHERISH

El projecte CHERISH Interreg Europe és un projecte de cooperació interregional per millorar les polítiques de patrimoni natural i cultural. Les comunitats pesqueres de la UE comparteixen els mateixos canvis provocats pel canvi climàtic, la pressió turística i la transformació de la indústria pesquera europea.

CHERISH pretén millorar les polítiques de desenvolupament regional amb la protecció i promoció del patrimoni cultural lligat a les comunitats pesqueres per augmentar l'atracció que aquestes regions puguin exercir sobre empreses, ciutadania i turistes.

Per a més informació: https://www.interregeurope.eu/cherish/

Vídeos

obertura cherish