Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell de Mallorca destina 27,13 milions d’euros per millorar la sostenibilitat i les infraestructures municipals 

El Consell de Mallorca destina 27,13 milions d’euros per millorar la sostenibilitat i les infraestructures municipals 

(30/03/2022)

  • Corresponen a dues convocatòries per a 2022 i 2023 que suposaran una inversió d’entre 153.000 i 419.000 euros per ajuntament.
  • La institució insular ha concedit més de 90 milions d’euros als consistoris per a actuacions de competència municipal.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, han presentat dues convocatòries de subvencions per als ajuntaments de l’illa que sumen un total de 27,13 milions d’euros entre 2022 i 2023. 

Aquestes ajudes permetran als consistoris fer obres i millores d’infraestructures i serveis municipals, així com dur a terme actuacions a favor de l’estalvi energètic i la reducció de gasos contaminants i altres accions sostenibles.

«Aquests més de 27 milions d'euros suposen la major inversió directa als municipis en la història del Consell, perquè puguin desenvolupar obres i actuacions de competència municipal i també en favor de la sostenibilitat», ha expressat la presidenta del Consell. «És una inversió històrica que demostra un doble compromís del govern de Mallorca», ha dit Cladera, «amb els ajuntaments, com a actors importants en la generació d’activitat econòmica als municipis i amb el teixit productiu de Mallorca, blindant la inversió pública per mitigar els efectes econòmics i socials de la guerra d’Ucraïna, com ja hem fet durant la pandèmia».

«Queda clar que refermam el nostre compromís d’inversió amb els ajuntaments i durant aquesta legislatura, malgrat la crisi derivada de la pandèmia i malgrat els efectes de la guerra, hem fet un esforç inversor com mai per millorar la qualitat de vida dels mallorquins i mallorquines, destinant més de 90 milions d’euros als municipis», ha conclòs Cladera.

Per la seva banda, el conseller Alzamora ha explicat que el Consell convoca aquestes ajudes amb modalitat pluriennal «per possibilitar que els ajuntaments puguin dur a terme accions i obres de més envergadura, perquè disposen del crèdit de dues anualitats; i també per simplificar els tràmits administratius per al nostre personal, en unificar en una sola les dues convocatòries». 

A més, ha remarcat la importància d’aquestes ajudes, que van dels 153.000 euros fins als 419.000, «en el cas dels municipis més petits, que no poden fer inversions molt altes amb el seu pressupost ordinari. Això, però, no ha d’impedir que tots els ajuntaments facin passes cap a l’estalvi energètic o la reducció d’emissions de gasos contaminants, o per millorar infraestructures i serveis públics, siguin ajuntaments petits o grans. A més, contribuïm així a que facin passes cap al compliment de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible».

Subvencions per a obres de competència municipal

El Consell de Mallorca convoca de nou les subvencions per dur a terme obres de competència municipal, per adquirir vehicles i immobles i per sufragar honoraris de redacció de projectes i de direcció d'obres en modalitat pluriennal: 2022-2023. S’hi han pressupostat 20.130.000 euros. 

Es destinen a 51 ajuntaments de l’illa i a Palmanyola, que, en funció del nombre de població, reben una quantia predeterminada. Així, els municipis que tenen menys habitants reben més quantia econòmica, mentre que els de més habitants en reben menys. La forquilla d’ajudes va dels 85.500 als 260.000 euros anuals.

Els projectes han d’afectar serveis i infraestructures de competència municipal, com ara millores en la xarxa d’aigua, adaptació d’espais per a una millor accessibilitat, reforma de voravies i carrers, adquisició de vehicles per oferir serveis públics, noves instal·lacions municipals… Únicament hi ha un requisit: que hi hagi un mínim de despesa de 30.000 euros de cada ajuntament per a obres de millora de l’accessibilitat. Com a novetat, en aquesta convocatòria s’estableix que, en cas de redactar un pla d’emergència amb la subvenció, el consistori tendrà 2.500 euros més. 

Subvencions per als PAESC

La segona convocatòria de subvencions presentada és la referent als Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) dels municipis de Mallorca. També amb modalitat pluriennal (2022-2023), es destinen 7 milions d’euros als ajuntaments perquè facin actuacions a favor de l’estalvi energètic, la reducció d’emissions i l’adaptació al canvi climàtic que estiguin incloses en els seus PAESC.

Recordem que entre 2018 i 2019 el Consell va impulsar que els municipis de Mallorca s’adherissin al Pacte de Batlies i elaboressin un PAESC, i per això la redacció dels plans es va subvencionar amb 900.000 euros. A partir de 2019 la institució va convocar ajudes per implementar les accions dels plans. Així, el primer any es van destinar 1,2 milions a aquesta finalitat, que van passar a 1.750.000 el 2020 i 2021. Enguany i l’any 2023, la partida serà de 3,5 milions anuals i, per tant, duplica la del període anterior. 

Les actuacions que es subvencionaran contribueixen a assolir els objectius previstos pel Pacte de Batlies per al Clima i l’Energia de Mallorca de cara a 2030: reducció d’un 40 % de les emissions de CO2, implantació del 27 % d’energies renovables, millora del 27 % de l’eficiència energètica i accions d’adaptació al canvi climàtic. Alguns exemples d’accions que es poden dur a terme són:

  • Pla de residus, contra incendis, de mobilitat urbana sostenible… 
  • Campanyes de sensibilització.
  • Millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic (exterior i interior).
  • Instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum d’ús municipal.
  • Millora de l’envoltant tèrmic d’edificis municipals.
  • Instal·lació de punts dobles de càrrega de vehicles elèctrics.
  • Substitució de vehicles municipals de més de 10 anys per un vehicle 100 % elèctric.
  • Millora de l’eficiència energètica en els sistemes d’abastiment d’aigua potable.

 

Les ajudes per als PAESC són per a tots els municipis, inclosa la ciutat de Palma. En funció de la població, s’estableix una subvenció màxima per ajuntament.

Nombre d’habitants

Quantia màxima

1-3.000 habitants

158.935 €

3.001-5.000 habitants

140.930 €

5.001-10.000 habitants

122.830 €

10.001-20.000 habitants

104.840 €

20.001-60.000 habitants

86.830 €

> 60.000 habitants

68.255 €

Això no obstant, aquestes quanties màximes poden superar-se en dos casos concrets: si se sol·licita una ajuda per un Pla de mobilitat urbana sostenible i si se’n sol·licita per millorar l’eficiència energètica d’un edifici municipal. Amb cada un d’aquests supòsits, l’ajuda extra serà de 1.886,79 €.