Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca aposta pel turisme esportiu a l’Estany des Ponts d’Alcúdia amb la creació d’un canal nou de regates

El Consell de Mallorca aposta pel turisme esportiu a l’Estany des Ponts d’Alcúdia amb la creació d’un canal nou de regates

(13/04/2022)

S’invertiran tres milions d'euros del fons europeu Next Generation per recuperar mediambientalment l’estany i promoure usos nous de l’espai per a entrenament i competicions professionals.

El Consell de Mallorca, a través del Departament de Transició, Turisme i Esports, posa en marxa el projecte «Next Generation: canal esportiu per a regates d’Alcúdia». Una iniciativa pionera liderada per la institució insular i emmarcada en el Pla Territorial de Sostenibilitat Turística entre Destinacions que consisteix a recuperar ambientalment l’Estany des Ponts d’Alcúdia i adequar-lo per a la pràctica del piragüisme professional i altres esports nàutics. 

El pla s’executarà amb un pressupost de tres milions euros procedents dels fons europeus Next Generation, que es destinaran a donar suport a la transformació de les Illes Balears com a destinació turística capdavantera en innovació, més competitiva i més resistent davant crisis futures. L’objectiu principal és recuperar ambientalment la zona humida i habilitar-la per a la pràctica del piragüisme i altres esports a través de quatre actuacions entre 2022 i 2024. 

«Els fons Next Generation ja han arribat a Alcúdia», ha expressat la presidenta Cladera. «És un dia important per al municipi i per a tot Mallorca perquè gràcies al fet que hem aprofitat l'oportunitat dels fons europeus podem transformar un espai natural, crear un producte turístic sostenible, desestacionalitzador i que situarà Alcúdia com a referent mundial en piragüisme i en turisme esportiu durant tot l'any», ha dit Cladera. 

«Al Consell som un agent actiu en la transformació, gestionant directament 13 milions d'euros dels 33 milions de la primera remesa dels fons Next Generation que arriben a Mallorca, 3 dels quals invertim en aquest projecte», ha afirmat. 

«És un projecte que reuneix tot els elements en què treballam per impulsar la transició turística a Mallorca», ha expressat la presidenta Cladera. «Invertim en nous equipaments esportius públics de qualitat, recuperam i transformam l'espai natural de s’Estany des Ponts des de la responsabilitat mediambiental, amb un sistema de competició basat en criteris de sosteniblitat i eficiència energètica i actuam en una zona madura per fomentar la competivitat turística».

El conseller de Model Econòmic,  Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha destacat la importància dels fons europeus per poder seguir treballant en nous productes turístics que contribueixin a la desestacionalització i que les Illes Balears es puguin posicionar com a destinació esportiva de primer nivell.    

Amb l’execució d’aquest projecte s’aconseguirà allargar la temporada turística durant la temporada baixa en el municipi d’Alcúdia i els pobles del voltant. També permetrà la presència de turistes esportius que podran gaudir de l’oferta complementària que ofereix ja de per si tota la zona d’Alcúdia, en temporada alta.

L’acte de presentació ha tengut lloc avui a Can Ramis a Alcúdia, i ha comptat amb la presència de la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; el conseller de Transició, Turisme i Esports, Andreu Serra; la batlessa d’Alcúdia, Bàrbara Rebassa; la directora insular d’Esports, Margalida Portells; el director insular de Transició i Ordenació Turística, Joan Gaspar Vallori; el president de la Federació Balear de Piragüisme (FBP), Juan Carlos Fuentes; el president de la Reial Federació Espanyola de Piragüisme, Javier Hernanz Agüeria, i els piragüistes Sete Benavides, Toni Segura, Maria dels Àngels Moreno, Joan Toni Moreno, Toni Segura i María José Maillard.

El projecte consistirà en la creació d’un canal de regates per a piragua, amb 9 carrils, 1 km de llargària i adaptat a competició i internament professional (distàncies de 200, 500 i 1.000 metres). L’actuació, que es desenvoluparà entre 2022 i 2024, inclourà la neteja del fons i de l’estany, l’adequació de les ribes perquè trenquin les ones i s’eviti l’efecte rebot, o la instal·lació del moll de sortida amb una plataforma de fusta. 

Col·loqui «Next Generation: canal esportiu per  a regates d’Alcúdia»

L’acte ha comptat amb un col·loqui posterior en què han participat Javier Hernanz Agüeria, president de la Reial Federació Espanyola de Piragüisme; Juan Carlos Fuentes, president de la FBP i els piragüistes Sete Benavides i Maria José Maillard. També hi han assistit palistes locals i de seleccions nacionals de Suècia i Bèlgica que estan entrenant al llac.

El col·loqui ha estat moderat pel periodista Fernando Fernández i s’ha centrat en tres eixos clau:

  • Sostenibilitat i recuperació: context i territorialització d’inversions.
  • Adequació de l’estany des Ponts: un projecte de turisme esportiu i actiu.
  • Turisme esportiu i actiu: l’oportunitat d’un model nou postpandèmia.

Vídeos

alcudia