Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell de Mallorca aportarà 6 milions d’euros a l’IBAVI per a la promoció de 410 habitatges públics a Mallorca

El Consell de Mallorca aportarà 6 milions d’euros a l’IBAVI per a la promoció de 410 habitatges públics a Mallorca

(01/08/2022)

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i el conseller de Mobilitat i Habitatge del Govern, Josep Marí, han formalitzat l’acord per als primers 177 habitatges, de 10 promocions diferents a sis municipis de Mallorca.

El Consell de Mallorca aportarà a l’IBAVI finançament per valor de 6 milions d’euros, destinats en exclusiva a la construcció de 410 habitatges de promoció pública, per al lloguer. Aquestes promocions se situen a 13 municipis de Mallorca: vuit de plurifamiliars a Palma, dos a Marratxí i a Inca, i 11 més repartides entre Santanyí, Puigpunyent, Santa Eugènia, Calvià, Sant Llorenç, Santa Margalida, Vilafranca, Capdepera, Binissalem i Esporles.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el conseller de Mobilitat i Habitatge del Govern de les Illes Balears, Josep Marí, han signat avui el conveni que inclou la primera part de l’acord, pel qual el Consell de Mallorca aporta els primers 3.000.000 € a l’IBAVI. Amb aquest finançament, es podran fer 177 habitatges públics que es destinaran al lloguer assequible o social a Mallorca, a través de 10 promocions. 

El finançament que el Consell aporta a l’IBAVI prové de la convocatòria de subvencions 2021 i 2022 que atorga el Ministeri d’Habitatge, Mobilitat i Agenda Urbana del Govern de l’Estat.

A l’acte de signatura hi han assistit el conseller d’Hisenda i Funció Pública, Josep Lluís Colom; la directora general d’Habitatge i Arquitectura, Cris Ballester, i la gerent de l’IBAVI, Olvido Terrassa. 

Cladera ha destacat que el Consell de Mallorca «està implicat» en la recerca de solucions al problema de l’habitatge a Mallorca. «Som col·laboradors necessaris per a la recepció d’aquests recursos i per destinar-los a l’IBAVI, perquè puguin fer realitat el nostre objectiu: incrementar el parc públic d’habitatge social a Mallorca», ha destacat la presidenta del Consell.

El conseller Marí ha destacat la importància que té «la col·laboració entre institucions per tirar endavant polítiques que garanteixin l’accés de la gent a un habitatge digne». Marí ha destacat el paper cabdal que du a terme l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) per fer créixer el parc públic d’habitatge de lloguer, que a Mallorca s’haurà incrementat més d’un 50 % aquesta legislatura, a través de diferents línies de feina.

Promocions a sis municipis de Mallorca

El conveni signat avui s’emmarca en la subvenció de 3.000.000 € atorgada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana al Consell de Mallorca dins el Pla 20.000, destinat a la promoció d’habitatges de lloguer. Uns recursos que, el 29 de juny passat, el Ple del Consell de Mallorca va acordar concedir a l’IBAVI per a la promoció de 177 habitatges públics de lloguer, corresponents a 10 promocions. 

Les promocions que es beneficiaran d’aquests recursos es distribueixen en sis municipis de Mallorca: Palma, on es fan quatre promocions, que suposen 99 HPP; Marratxí, on es construeixen 43 HPP en dues promocions; Santanyí, 23 HPP; Inca, nou HPP; Puigpunyent, sis HPP, i Santa Eugènia, sis HPP. Actualment, totes aquestes promocions ja s’estan construint. 

Posteriorment s’afegiran 12 promocions més: quatre a Palma, amb 68 habitatges; 54 habitatges a Inca; 24 a Calvià; 22 a Vilafranca; set a Capdepera; 18 a Esporles; 10 a Santa Margalida; 15 a Binissalem i 15 a Sant Llorenç.

Segons el conveni, tots aquests habitatges han de ser qualificats com a protegits per lloguer; els arrendataris no poden pagar més del 30 % dels ingressos nets en concepte de lloguer; els ingressos màxims de la unitat de convivència de l’arrendatari no poden superar 4,5 vegades l’IPREM, i els habitatges han de tenir una qualificació energètica mínima A, tant en emissions de CO2 com en consum d’energia primària no renovable. 

Un 56 % més d’HPP a Mallorca

La Conselleria de Mobilitat i Habitatge ha duit a terme, a través de l’IBAVI, una tasca intensa per fer créixer el parc públic d’habitatge destinat al lloguer a Mallorca.

L’any 2019, l’IBAVI comptava amb 1.466 HPP a Mallorca. Un parc públic que haurà crescut un 56,8 % a final de legislatura, a través de diferents línies de feina, fins a arribar a més de 2.200 habitatges. Consell de Mallorca, IBAVI i Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ja preparen una altra línia de finançament per a la construcció d’habitatge públic, corresponent al 2022.