Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell de Mallorca anuncia la creació d’una Comissió insular per combatre l’explotació sexual de menors

El Consell de Mallorca anuncia la creació d’una Comissió insular per combatre l’explotació sexual de menors

(15/01/2020)

Així ho ha explicat el conseller de Drets Socials i president de l’IMAS, Javier de Juan després de la reunió mantinguda amb representants de Delegació de Govern, cap Superior de Policia Nacional i Guàrdia Civil.

El Consell de Mallorca ha anunciat avui la creació d’una Comissió insular d’explotació sexual infantil que comptarà amb representants de la institució insular, Delegació de Govern, Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, i tots els agents implicats en l’atenció a la infància de Mallorca, amb l’objectiu d’intensificar les accions que es duen a terme fer front a l’explotació sexual infantil.

Així ho ha donat a conèixer el conseller de Drets Socials i president de l’Institut Mallorquí d’Afers Social, Javier de Juan, durant la roda de premsa posterior a la reunió mantinguda amb representants de la Delegació de Govern, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Aquesta és la cinquena trobada de coordinació amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat d’ençà de l’inici de l’actual legislatura. 

Javier de Juan ha destacat que “la col·laboració entre l’IMAS, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil és continua i gràcies a això s’ha pogut fer front a diversos casos relacionats amb l’abús sexual a menors”. Aquesta reunió, segons el conseller, ha servit també per posar sobre la taula “les necessitats de les diferents institucions, establir noves línies de col·laboració, millorar els protocols ja existents i articular millors recursos per pal·liar aquesta xacra social que ens afecta a tots”.

En aquest sentit, ha recordat “tot i que és una situació molt greu, no és una situació nova per a nosaltres, ja que fa anys que hi treballam”. El president de l’IMAS ha fet especial incidència en el fet que “no podem permetre de cap manera que el problema es focalitzi en els i les menors, sinó en els seus vertaders responsables, els consumidors”. Per això “és necessari que tota la societat ens conscienciem d’aquest problema que pot afectar a tots els nins i nines independentment de la seva situació social”. 

La cap de Coordinació sobre Violència Contra la Dona de la Delegació de Govern, Julia Vázquez, ha destacat també “la fluïdesa de les relacions entre l’IMAS i les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat”, i ha recordat el protocol que es posa en marxa davant els casos d’aquest tipus. En aquest sentit ha volgut deixar clar que  es tracta “d’ajudar a les víctimes a resoldre el seu problema, no fer-lo més gran” i per això és necessària la confidencialitat de les accions que es duen a terme. Vázquez ha negat que «a Mallorca existeixin xarxes organitzades dedicades a l’explotació sexual de menors, si bé s’han detectat casos que ja estan essent investigats, i d’altres que s’han resolt i han acabat en detenció».
 
En la mateixa línia s’ha pronunciat Teresa Suárez, consellera de Presidència, qui ha recordat, en relació a les víctimes d’explotació sexual infantil que «no hem de fer lectures parcials sinó compartides. Els riscos són compartits, les reaccions són compartides i les maneres d’abordar-lo entre totes les entitats implicades són compartides”.