Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Caça de Mallorca aprova la resolució anual de vedes per a la temporada 2021/2022

El Consell de Caça de Mallorca aprova la resolució anual de vedes per a la temporada 2021/2022

(14/05/2021)

  • Gran consens entorn a un document en la línia dels darrers anys, però que incorpora millores adreçades a potenciar la gestió cinegètica, clau per a moltes espècies, i a simplificar tràmits.

 

  • Després d’uns anys en què el Consell Insular ha anat prenent mesures per a la conservació de la tórtora, l'òrgan consultiu ha donat suport a establir una quota de captura 0 sobre aquesta espècie, tal com ha establert la Comissió Europea, almanco fins al 2023.

 

  • Per altra banda, la caça de cabres en vedats de caça menor s’agilitarà, amb l’objectiu que caçadors i titulars tenguin més facilitats, i que el personal del Servei pugui destinar més temps a la feina de camp i incrementi la vigilància contra el furtivisme.


El Consell de Caça ha aprovat per unanimitat la proposta de resolució anual de vedes 2021/2022, que entre altres aspectes estableix que no es podran caçar tórtores europees durant tota la temporada. Paral·lelament, el Consell de Mallorca ha demanat a la Comissió Europea, a través del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, que faci una altra avaluació de la situació d’aquí a dos anys per tal de valorar si el 2023 ja se’n pot permetre de nou la caça. 

Per tant, per monitoritzar l’espècie de forma específica, el Servei de Caça del Consell de Mallorca aplicarà a partir de dia 20 de maig un mètode de seguiment nou. En aquests censos, que s’estendran per tota l’illa i es repetiran anualment, hi participarà també la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

Aquesta espècie (Streptopelia turtur) ha patit una disminució destacada a gran part del territori europeu i en aquest sentit la Comissió Europea ha instat els estats a aturar temporalment l’extracció mentre s’estableix un mecanisme de caça adaptativa a tot el continent. 

De fet, el Consell de Mallorca ha anat prenent mesures des del 2017 per contribuir a la seva conservació, que a la nostra illa és més favorable que a altres bandes gràcies, en part, a les mesures de gestió (sembres cinegètiques, aportació de menjar i aigua a l’estiu...) que han duit a terme els vedats i les societats de caçadors els darrers anys. Aquestes actuacions són subvencionades pel Consell de Mallorca. 

El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha explicat que en aquesta ordre de vedes «hem incorporat millores adreçades a potenciar la gestió cinegètica, que és clau per a moltes espècies». En aquest sentit, ha parlat de la tórtora: «A Mallorca, amb el suport del Consell de Caça, hem anat aprovant mesures per contribuir a la seva conservació durant els darrers anys. No només han estat de reduir les quotes de captura, sinó que hem potenciat actuacions en el medi rural perquè s’hi fessin sembres específiques»

Igualment, Alzamora ha volgut recordar que «el declivi de l’espècie és degut principalment a la pèrdua del seu hàbitat. La caça no n’és el factor principal. Per això, les mesures encaminades a recuperar l’hàbitat, a través de sembres i de la gestió agrícola, són les destacades per la Comissió Europea i són les que hem anat fomentant nosaltres a través, per exemple de subvencions a les entitats de caça».

Pel que fa a la llebre, es mantenen les mesures aprovades en un Consell de Caça extraordinari el passat mes de setembre, després que els censos del Servei en detectassin un declivi dràstic de la població a causa de la mixomatosi. Així, només està permesa la caça amb les modalitats tradicionals de ca llebrer i falconeria i el nombre de captures és de dos exemplars per caçador i dia. 


Increment de la feina de camp

El Consell de Caça també ha aprovat que els vedats de caça menor superiors a 50 hectàrees del Llevant i la Tramuntana puguin caçar cabres tot l’any ajustades al règim general. Fins ara, era necessària la visita i l’informe del personal tècnic de l’Administració per a un tràmit complex d’una autorització especial. D’aquesta manera, es pretén agilitar la tramitació d’aquests permisos i s’incrementarà la feina de camp dels tècnics del Consell per, entre altres tasques, perseguir el furtivisme. 

Una altra de les mesures preses per agilitzar els tràmits en benefici del col·lectiu caçador i del personal tècnic és que s’han unificat els terminis per lliurar els resums de captura. Així, tant el document anual com els resums específics de les diferents modalitats s’hauran d’entregar abans del 30 de març de 2022.   


Reconeixements

El Consell de Caça, que ha tengut lloc a Valldemossa, és l’òrgan consultiu de la Direcció Insular de Desenvolupament Local i Caça, i està conformat per representants del Consell insular, el Govern de les Illes Balears, associacions de caçadors i el GOB. 

A la reunió d’avui s’ha aprofitat per fer un reconeixement a Jaume Morey i Joan Canaves, que varen ser membres d’aquest òrgan durant molts d’anys i han mort recentment. Igualment, s’hi ha reconegut la tasca dels tres caçadors amb fura que participen activament en les repoblacions de conill que du a terme el Consell de Mallorca: Antoni Sastre, Joan Ferretjans i Colau Roig.