Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell consensua amb les societats de caçadors la resolució anual de vedes

El Consell consensua amb les societats de caçadors la resolució anual de vedes

(02/04/2016)

La Direcció Insular de Cooperació Local i Caça ha presentat en una reunió de societats de caçadors les principals novetats de la resolució de vedes pel període 2016-2017 que consisteixen en un augmenten de les captures de llebre i en una reducció de les captures de conills i de guàtleres que es poden caçar; en el tres casos seguint criteri de sostenibilitat biològica i cinegètica

La Llar de la Joventut, seu del Departament de Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, ha acollit la reunió d'associacions de caçadors organitzada per la Direcció Insular de Cooperació Local i Caça. A la trobada hi han assistit el conseller Joan Font, el director insular Joan Manera, el president de la Federació Balear de Caça Jaume Ripoll, el president de l'Associació Balear d'Entitat de Caça Pedro Vanrell i una vuitantena de representants d'associacions de caçadors de tot Mallorca. La part tècnica de l'assemblea ha anat a càrrec del personal del Servei de Caça.

 

La reunió ha servit per consensuar les principals novetats en la resolució anual de vedes pel període 2016-2017. La institució insular ha dialogat amb el sector implicat i ha escoltat les seves propostes.

Enguany la  La temporada de caça del conill començarà dia 26 de juny i acabarà el 25 de desembre. La mitja veda començarà el 15 d'agost i acabarà quan comenci la temporada general. La temporada general començarà dia 12 d'octubre i acabarà dia 29 de gener llevat dels tord amb filats, el tudó, la tórtora turca i l'estornell que serà dia 10 de febrer i el conill, com ja s'ha dit, el 25 de desembre.

 

També s'introduiran canvis en les captures màximes. Pel que fa a la llebre, s'augmenten a 3 el nombre de peces màximes amb escopeta i 4 amb cans llebrer; ja que s'ha detectat un augment d'exemplars. En el conill, en canvi, les captures màximes es redueixen a 10 independentment de la modalitat de caça per la baixada generalitzada d'aquesta espècie. En el cas de la guàtlera salvatge la captura màxima serà de 6 peces per caçador i dia també per la disminució detectada d'exemplars. En els vedats que disposin d'autorització corresponen poden caçar fins a 15 guàtleres per caçador i dia. Aquestes modificacions s'han fet en criteris de sostenibilitat biològica de les espècies cinegètiques.

 

La proposta de vedes s'ha tractat a la reunió i s'han fet algunes modificacions a petició dels assistents segons el criteri de participació del sector implicat.  El document final s'aprovarà al Consell de Caça que se celebrarà la setmana que ve.

 

Igualment, s'ha presentat el projecte de recuperació del conill de camp que s'impulsa des del Departament de Cooperació Local a causa del progressiu descens provocat per les malalties, l'impacte del depredadors i la reducció de l'hàbitat. Per això es porten a terme accions per de recuperar aquesta espècie, el conill de camp, que és base de la piràmide tròfica i fonamental en la cultura cinegètica de la cultura mediterrània.

 

Altres punts que s'han tractat són la presentació d'una aplicació web de les llicències de caça que facilitarà en gran mesura els tràmits i s'ha explicat la línia de subvencions per l'any 2016 que pujarà a un total de 150.000 € per a despeses corrents. També s'ha passat una enquesta per saber quines són les activitats formatives més demandades pel període 2016-2019 i una campanya de sensibilització sobre els valors i el patrimoni immaterial associat a la caça. En aquest darrer punt, es vol fonamentar els valors d'una caça sostenible i que sigui una activitat transversal i respectuosa amb el medi rural.