Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell atorga 3 milions d’euros als municipis de la Serra i de l’àrea metropolitana per millorar serveis i infraestructures

El Consell atorga 3 milions d’euros als municipis de la Serra i de l’àrea metropolitana per millorar serveis i infraestructures

(20/02/2020)

Setze municipis executaran una vintena de projectes gràcies al Pla especial d’ajudes per a obres i serveis de competència municipal

Quinze ajuntaments de la Serra i de l’àrea metropolitana, més l’Entitat Local Municipal de Palmanyola, rebran ajuts per un valor total de 3.013.684,79 euros gràcies al Pla especial d’ajudes per a obres i serveis de competència municipal del Consell de Mallorca. Per fer-ho possible, avui la presidenta Catalina Cladera, el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local i els setze representants consistorials han signat convenis de col·laboració.

Les subvencions es destinaran a executar vint-i-quatre projectes i a cobrir les despeses de redacció i direcció d’obra de molts altres, amb una mateixa finalitat en tots els casos: fer millores en serveis i infraestructures municipals. Un dels criteris que s’havien de complir era dedicar un mínim de 15.000 euros a millorar l’accessibilitat. 

La presidenta Cladera s’ha dirigit als batles i batlesses presents i els ha explicat que aquest Pla d’ajudes és una de les mostres “més importants de l’aposta que feim pel municipalisme des del Consell insular”. En aquest sentit, ha recordat que un 80% del pressupost de la institució acaba en els municipis. 

“Aquest pla d’obres i serveis”, ha explicat, “és una competència bàsica que té el Consell amb el qual apostam i finançam actuacions que fan els municipis. Unes actuacions bàsiques en infraestructures, accessibilitat, millora d’eficiència energètica, reparació o millora d'edificis i vies públiques...”.

Coneixedora de la importància d’aquesta línia d’ajuts, la presidenta ha volgut recordar que “enguany han estat 10 milions i per als anys 2020 i 2021 continuam amb, com a mínim, la mateixa quantia”. A més, a la nova convocatòria “ja adjudicarem els dos pròxims anys. Ho farem bianual i així els municipis ja compten amb el compromís per part del Consell que hi haurà 20 milions per fer obres i serveis bàsics dels municipis”. Cladera ha valorat positivament aquest criteri adquirit, ja que “a tots els municipis els va bé tenir els doblers amb una certa antelació: els ajuda a planificar els projectes que van vinculats a aquestes ajudes”. Per acabar, ha volgut assenyalar que “als municipis hi ha tota classe de necessitat i la planificació és important”.

En la mateixa línia, el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha assegurat, respecte als ajuts, que “són uns ingressos que permeten als ajuntaments fer inversions que en el seu pressupost ordinari no tenen. Per això, és evident que els batles i batlesses estan molt satisfets de poder disposar d’aquests doblers extres”. 

Respecte al tipus de projectes que s’executaran gràcies als tres milions d’euros en ajuts, Alzamora ha volgut destacar aquells que serveixen per fomentar l’estalvi energètic (com és el cas de Calvià), per adquirir vehicles elèctrics (Andratx en pretén comprar tres) o per fer espais més accessibles, ja que, amb iniciatives així, “podem executar els objectius de sostenibilitat que tenim marcats des del Consell amb la col·laboració dels ajuntaments i anar cap a aquesta Mallorca més sostenible que volem”.

Les quanties de cada subvenció van en funció de la població, de manera que es donen ajuts d’entre 124.000 euros (cas de Llucmajor) fins als 250.000 (per exemple, Santa Eugènia). A més a més, aquest criteri de població està afinat amb un criteri del nombre de nuclis urbans que té cada municipi.

Els projectes que seran finançats a la zona de la Serra i a l’àrea metropolitana es poden consultar aquí: https://web.conselldemallorca.cat/documents/559414/0/20200220_Pla_Inversions_Municipals_Serra_area_metropolitana.pdf/f117ee03-47f2-991f-9e93-c464366b26ba?t=1582135615453  

Vídeos

Pla d'Obres i Serveis