Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell aprova un Programa de conservació de torres de defensa per promoure’n la seva restauració

El Consell aprova un Programa de conservació de torres de defensa per promoure’n la seva restauració

(28/07/2016)

El vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, ha explicat que el programa inclou dues línies d’actuació: una convocatòria pública de subvencions en espècie valorada en prop de 500.000 € en mà d’obra de la brigada de Patrimoni i una línia de tramitació d’aquestes torres com a Bé d’Interès Cultural (BIC).

L’objectiu d’aquest programa és la conservació del sistema costaner de defensa, vigilància i alerta ubicat als punts més estratègics de la costa de Mallorca i també, de manera paral·lela, el perfeccionament dels expedients de protecció d’aquestes torres de defensa d’acord amb la Llei del patrimoni històric de les Illes Balears, que les considera Bé d’Interès Cultural (BIC).

 

Es tracta d’un programa que forma part del Pla de Gestió del Patrimoni Històric que està elaborant el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell i que, en aquest cas concret, pretèn facilitar obres de conservació a les torres costaneres que estiguin en disposició de ser rehabilitades o restaurades.

 

“Som molt conscients de la necessitat d’actuar amb urgència en aquelles torres que encara són recuperables”, afirma el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “per això hem fet feina de valent perquè aquesta línia de suport surti el més aviat possible. És un patrimoni que fa molt temps que es degrada dia a dia i és una part important de la nostra història que no volem deixar perdre”. “És també un reconeixement clar a tot el que va significar fa 400 anys la construcció d’aquest sistema defensiu de torres de defensa, que va projectar Joan Binimelis. Es tracta de petites fortaleses que no hem d’oblidar que la llei protegeix com a Bé d’Interès Cultural”.

 

El programa consistirà a subvencionar als propietaris de les torres amb la prestació de mà d’obra especialitzada a través de tècnics i operaris de la brigada de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca. La convocatòria serà de lliure concurrència i plurianual. El cost econòmic de les hores de feina que es posen a disposició és de prop de 500.000€ en un programa de quatre anys. Els propietaris, per la seva banda, hauran d’aportar els materials necessaris per a la restauració.

 

A Mallorca hi ha 26 torres de defensa susceptibles de beneficiar-se d’aquest programa de restauració. Són aquelles que, segons la classificació que fa l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE), presenten un estat de conservació bo o regular. Parlam de la Torre nova des Cap Vermell (Capdepera), Sa Penya Roja (Alcúdia), Torre de Sa Calobra (Escorca), Torre des morro des forat (Escorca), Torre de na Seca (Escorca), Torre nova de s’Evangèlica (Andratx), Torre de Cala Figuera (Calvià), Torre de ses Illetes (Calvià), Torre de Cala en Basset (Andratx), Torre des Cap Blanc (Llucmajor), Torre de s’Estalella (Llucmajor), Torre de Portocristo (Manacor), Torre d’Aubarca (Artà), Talaia Moreia (Artà), Sa Penya Rotja (Alcúdia), Sa talaia d’Albercuch (Pollença), Torre de Sa Mola de Tuent (Escorca), Sa Torre Picada (Sóller), Torre des Port de Sóller (Sóller), Torre de Sa Pedrisa (Deià), Torre de Son Calceran (Valldemossa), Talaia de ses Ànimes (Banyalbufar), Torre de Sa Mola d’Andratx (Andratx), Castellot de Sta. Ponça (Calvià), Torre de Portals Vells (Calvià) i Torre de Sa Porrassa (Calvià).