Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Centre Cultural la Misericòrdia acull l’exposició fotogràfica d’Astilleros de Mallorca

El Centre Cultural la Misericòrdia acull l’exposició fotogràfica d’Astilleros de Mallorca

(12/12/2022)

La mostra fa un repàs de les activitats d’aquesta empresa durant els seus 80 anys d’existència

Astilleros de Mallorca, amb la col·laboració de l’Arxiu del So i de la Imatge del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, presenta en exposició una síntesi del seu arxiu fotogràfic. La mostra, titulada Astilleros de Mallorca. 80 anys d’història 1942-2022, s’ha inaugurat avui i romandrà oberta al públic fins al 31 de gener, a la sala d’exposicions de la tercera planta del Centre Cultural la Misericòrdia.

Durant 80 anys, Astilleros de Mallorca ha generat un nombrós arxiu fotogràfic que recull de manera acurada la seva activitat. El fons consta d’unes 6.000 fotografies entre negatius i positius, datades entre 1942 i 2022. Són instantànies realitzades per professionals de primera línia, com ara Josep Truyol, Enric Haussman o Josep Planas, que documenten pràcticament tots els vaixells construïts, fins i tot, els projectes no realitzats.

L’exposició mostra també la cerimònia dels diferents avaraments, un acte de caràcter social i professional de gran rellevància en els anys passats. També hi ha abundant documentació sobre salvaments de vaixells embarrancats i la seva posterior reparació, així com els detalls sobre el treball d’obrers i tècnics. La descripció fotogràfica de tots aquests elements és prou detallada. Ara, part d'aquest fons fotogràfic d'Astilleros de Mallorca es cedeix a l'Arxiu del so i de la Imatge, per a la seva conservació i difusió. 

Astilleros de Mallorca és una empresa sorgida el 1969, arran de la fusió entre Astilleros Palma SA, Astilleros Ballester i la factoria de la Naviliera Mallorquina. S’ubica al contramoll del port de Palma i és la indústria pesada més gran de les Illes Balears i la segona drassana del llevant espanyol.

Astilleros Palma, la primera empresa, fou fundada el 1942 per construir i reparar vaixells de buc d’acer i de fusta. La factoria s’ubicava a la pedrera del Terreno i el seu pont giratori permetia el pas dels vehicles pel passeig Marítim al mateix temps que deixava accés a l’aigua de la badia als vaixells de nova construcció. Naus destacades que sorgiren de la drassana són, entre molts altres, el Cala Deià (1969) amb 808 tones, els butaners Ramón Biosca (1969) i Butaonce (1985), el vaixell més gros construït per l’empresa amb 10.000 tones, i el vaixell-hospital Esperanza del Mar (1980).

Durant els anys vuitanta, produí principalment pesquers i iots, a més de reparar mercants i unitats de l’armada espanyola. L’oferta de construcció s’adreça en un 40 % al mercat estatal i en un 60% al mercat internacional.