Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El canvi del model d’atenció residencial ha centrat la desena edició de la jornada  «Una mirada a la protecció de les persones grans» 

El canvi del model d’atenció residencial ha centrat la desena edició de la jornada  «Una mirada a la protecció de les persones grans» 

(15/06/2021)

L’IMAS, amb l’Ajuntament de Palma i el Centre Balears Europa, ha organitzat la trobada que coincideix amb el Dia Mundial de la presa de consciència de l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans 

L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), juntament amb l’Ajuntament de Palma i el Centre Balears Europa, i en col•laboració amb la Universitat de les Illes Balears, ha organitzat la desena edició de la jornada «Una mirada a la protecció de les Persones Grans» coincidint amb el “Dia Mundial de la presa de consciència de l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans, que se celebra precisament avui, dia 15 de juny. 

El conseller de Drets Socials i president de l’IMAS, Javier de Juan, ha inaugurat la trobada que s’ha centrat en els efectes que ha tengut de la pandèmia en el tracte a les persones majors i en la necessitat de repensar el model residencial i de cures actual i enfocar-lo cap a un altre més personalitzat i adaptat a cada usuari. Una tasca que la institució està estenent de manera gradual.  

“Hem viscut una situació difícil i única però que ens ha demostrat que som capaços de donar-li la volta a la rutina, al nostre estil de vida, a la manera en què feim feina... i això ens ha de fer plantejar-nos la prioritat de les cures. En la nostra mà està fomentar que totes les persones siguin considerades iguals en dignitat i drets i tractades de manera individual i concreta segons les seves necessitats. De les crisis s’aprèn, sempre tenen una doble cara que és la de les oportunitats i ho hem d’aprofitar”, ha dit de Juan.

Catalina Trobat, de l’Ajuntament de Palma i  Mercè Pomar, directora-gerent Centre Balears Europa, també han participat en la taula inaugural d’aquesta jornada que s’ha duit a terme a l’edifici Gaspar Jovellanos de la UIB i  també s’ha retransmès de manera virtual. 

Per primera vegada en aquesta 10 anys de jornades la gent gran ha pogut participar i ho ha fet explicant al vídeo “Una mirada a l’atenció residencial” com han viscut la crisi de la COVID. Uns testimonis als que ha donat pas la directora insular d’Atenció Sociosanitària, Sofia Alonso, després de la seva intervenció on ha fet un repàs a les deu edicions anteriors. “La necessitat de conscienciar la ciutadania de l’existència de l’abús i el maltractament físic, psicològic i econòmic que poden patir les persones majors ha estat sempre l’objectiu de les jornades. Unes jornades que necessàriament han hagut d’evolucionar, perquè la societat també ho està fent. Avui s'ha evidenciat que hem articular un sistema de protecció a la gent gran igual que té el sistema d’infància o el de protecció a la dona. Fa dos anys es va aprovar el protocol d'actuació davant situacions de maltractament  en l'àmbit domèstic i d'autonegligència. Aquesta va ser una passa, important però hem de seguir avançant”.  

Les experiències viscudes per usuaris i treballadors de centres residencials ha estat, a més, el punt de partida de la taula rodona on representants d’entitats i de serveis públics que atenen persones majors han reflexionat sobre les restriccions que durant les diferents fases de l’estat d’alarma s’han anat implantat als centres i han proposat alternatives al model residencial. 

Durant la trobada s’ha parlat també d’altres iniciatives per millorar el benestar, prevenir la solitud i combatre la bretxa digital. Així, des de la Fundació Aldaba han exposat el seu projecte pilot «Talent en casa» i «Aldaba bona nit»; el GREC ha explicat la seva iniciativa «Sempre Acompanyats», i l’Equip de Vellesa i Família (EVIF) de l’IMAS ha explicat el nou programa «Xerra'm de tu» per fomentar un envelliment actiu i centrat en la persona.