Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Deu joves del sistema de protecció de l’IMAS finalitzen amb èxit els estudis gràcies al programa Alter

Deu joves del sistema de protecció de l’IMAS finalitzen amb èxit els estudis gràcies al programa Alter

(21/06/2022)

. Dirigit a joves amb alt risc de fracàs escolar, té com a objectiu evitar l’abandonament a través de pràctiques a empreses que motiven l’alumnat.

. Quatre dels alumnes començaran una formació professional bàsica el pròxim curs, tres tenen possibilitat de seguir fent feina a l’empresa on han seguit les pràctiques i altres tres continuaran un any més al programa que dura dos cursos. 


Deu joves que es troben dins del sistema de protecció de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) han finalitzat amb èxit el curs 2021-2022 del programa Alter d’integració social i educativa dirigit a alumnes d’ESO amb un alt risc de fracàs escolar i problemes d’absentisme significatiu. Aquest els facilita la possibilitat de combinar l’assistència a les classes de l’institut amb un aprenentatge de caràcter més pràctic.

Es tracta d’un projecte d’escolaritat compartida conveniat per la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears amb diferents ajuntaments i l’IMAS, adreçat a joves d’entre 14 i 16 anys que no aconsegueixen adaptar-se al sistema escolar i té com a objectiu principal reduir les xifres d’abandonament dels estudis. En aquest curs 2021-22, hi han participat 300 alumnes de Balears i 227 empreses col·laboradores. Actualment l’IMAS disposa de 10 places per curs escolar (enguany hi han participat 4 al·lotes i 6 al·lots). 

El vicepresident de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, Jaume Tortella, la directora insular d’Infància i Família, Mari Ángeles Fernández, i la consellera d’Afers Socials, Fina Santiago, han lliurat avui a la seu de l’IMAS els diplomes que acrediten que aquests joves amb mesura jurídica de declaració de risc, guarda o tutela han conclòs els estudis.   

Des de la institució insular, s’ha coincidit a destacar la importància d’aquest programa “que és una gran oportunitat per als joves que tenen dificultats d’adaptació. Combina la part formativa amb pràctiques a empreses relacionades amb les seves motivacions que permeten un primer contacte satisfactori amb el món laboral”, ha assenyalat el vicepresident Tortella.

La formació del programa Alter es pot estendre durant dos cursos, de setembre a juny. Quan finalitzen, tots els alumnes que ho desitgin poden o continuar els estudis de formació professional bàsica o començar a treballar a les empreses on han fet l’aprenentatge pràctic. Concretament, enguany s’han duit a terme cursos d’aprenent de mecànica, reparació de pneumàtics, xapa i pintura, cuina, rebosteria, perruqueria i estètica, informàtica, jardineria, mossos de quadra o ajudant de comerç. També han estat presents a l’acte representants de les 9 empreses que han acollit a aquests joves en pràctiques.

“Alter contribueix de manera molt positiva a l’èxit dels processos d’emancipació. La clau és que individualitza cada cas, prioritza els interessos i motivacions personals i prima la inserció sociolaboral cercant empreses on hi hagi possibilitat d’una futura inserció laboral”, ha dit la directora insular d’Infància i Família.

Una educadora social de l’IMAS acompanya i fa seguiment de l’evolució dels deu adolescents que hi participen. Aquesta s’encarrega també de la recerca activa de les empreses i, de manera conjunta amb els instituts, configura l’horari escolar.  La formació de l’alumnat s’estructura en pràctiques a empreses de 4 hores durant 3 dies a la setmana: 2 dies van al centre educatiu de referència i un dia a la setmana participen en un taller d’habilitats socials impartit per professionals de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials.

L’educadora de referència fa el seguiment a les empreses amb caràcter setmanal i, juntament amb el mestre de taller, supervisa totes les qüestions relacionades amb la formació dins l’espai triat per a la part pràctica. 

Els i les alumnes que han acabat la formació han rebut una acreditació oficial amb el nombre d’hores i la nota assignada per l’empresa. Tres d’aquests tenen possibilitat de seguir fent feina al mateix lloc a on han fet les pràctiques i quatre començaran una formació professional bàsica el pròxim curs. Els tres restants, continuaran amb el segon curs del programa per seguir formant-se.