Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Cultura potencia a través del Teatre Principal la investigació escènica amb residències artístiques

Cultura potencia a través del Teatre Principal la investigació escènica amb residències artístiques

(18/01/2018)

El Teatre Principal aposta per la investigació i la creació escènica mitjançant un ambiciós projecte de residències artístiques per a creadors i companyies a tres centres escènics de Mallorca: el CINE de Sineu, EiMA de Maria de la Salut i La Fornal de Manacor.

En concret, el Teatre Principal ha acordat a través d'aquesta iniciativa amb el CINE de Sineu (Centre d’Investigació Escènica) residències per treballar el circ i les noves formes de llenguatges escènics; amb EiMA de Maria de la Salut, residències amb l’objectiu de treballar la dansa contemporània; i amb La Fornal de Manacor, residències en dramatúrgia i teatre de text.

 

Amb aquesta nova eina es vol ajudar a les companyies i creadors a disposar d’un espai físic però també creatiu i de pensament per poder treballar amb llibertat les seves propostes, tant de creació com d’investigació.

 

Les companyies interessades es poden acollir a les convocatòries que obriran els tres centres, la qual cosa els permetrà disposar de tota la infraestructura necessària. Aquestes residències dotaran a les companyies usuàries d’un espai de creació, d'un seguiment artístic, d’un vincle amb el context sociocomunitari i, si s’escau, d’un espai d’habitatge.

 

Francesc Miralles, vicepresident i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, veu en tota aquesta iniciativa “una obertura del Teatre Principal cap a la part forana i una manera de fer del Principal molt més que un simple espai de programació per convertir-lo en un espai que aposta per la creació i que comparteix el risc amb els professionals i les companyies d'arts escèniques”.

 

Selecció de centres

Carlos Forteza, director del Teatre Principal, ha explicat que, amb l’objectiu de descentralitzar l’activitat, s’han seleccionat aquests tres centres perquè “són els únics a Mallorca que tenen mitjans materials i humans i l’experiència per dur a terme la investigació artística en cada una de les seves àrees”. “Es tracta de generar espais de llibertat per provar noves idees, nous formats i que no tenen per què haver-se de vincular a la creació d’un espectacle a curt termini. Allà els creadors poden treballar la prova i l'error”, ha afegit Forteza.

 

El director del Teatre Principal ha destacat també la vocació nacional i internacional d'aquesta iniciativa ja que està oberta a companyies de fora, un fet que pot possibilitar l’intercanvi entre companyies mallorquines i permetre la residència d’aquestes en altres llocs d’Espanya i/o d’Europa.

 

A més, les residències mantindran una estreta vinculació amb el Teatre Principal de Palma, una relació que es traduirà en un seguiment permanent del projecte així com la possibilitat que aquest pugui arribar a convertir-se en una producció del propi teatre.

 

Paral·lelament, aquestes residències oferiran jornades conjuntes entre el Teatre Principal i els espais de residència adreçades especialment a professionals locals, però també nacionals i internacionals, amb l’objectiu de generar pensament i materials teòrics i de reflexió en el camp de les arts escèniques.

 

Compartir eines

Un dels objectius clars de tot aquest projecte és la creació de xarxes entre els centres de residència i altres espais d’equipament culturals. Això ha de permetre compartir eines, recursos i continguts de programació.

 

El CINE de Sineu és un dels centres seleccionats i el que té més avançat el projecte fins al punt de que ja ha rebut 22 sol·licituds de residència, de les quals 6 seran vinculades amb el conveni amb el Teatre Principal. I a més, ja ha començat a treballar amb els centres de creació de Birca (Dinamarca) i Brest (França) el que permetrà la mobilitat de companyies illenques, segons han explicat els seus responsables, Marta Barceló i Biel Jordà.

 

Mariantònia Oliver, directora del centre EiMA de Maria de la Salut, un espai municipal, ha valorat molt el fet que les companyies puguin disposar d’un espai per treballar però sobretot “puguin compartir un espai de pensament, un pensament que permeti projectar-nos i anar una mica més lluny”. “Som mallorquina, tenc quasi 60 anys i voldria deixar en herència més oportunitats de les que jo vaig tenir quan vaig començar”, ha dit Oliver.

 

Joan Gomila, de la Sala La Fornal de Manacor, diu que aquesta sala “és un espai per a gent que escriu, que ara disposarà d’un equip, actors i director, per anar perfilant, acabant i millorant els seus textos”.

 

El pressupost del projecte de Residències és de 53.000 euros anuals que es distribuiran en funció de les necessitats i característiques de cada centre. Així, el CINE, dedicat a circ, rebrà 25.000 euros anuals; EiMA, dedicat a dansa, 20.000 euros; i La Fornal, dedicat a text, 8.000 euros anuals.