Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Continuen les tasques de conservació, catalogació i digitalització de la Biblioteca Diocesana de Mallorca

Continuen les tasques de conservació, catalogació i digitalització de la Biblioteca Diocesana de Mallorca

(04/11/2022)

El fons eclesiàstic està format per més de 175.000 llibres antics i contemporanis

El Bisbat de Mallorca du a terme les tasques de conservació, catalogació i digitalització del fons de la Biblioteca Diocesana, amb l’ajuda econòmica del Consell,  a través d’una subvenció nominativa de 25.000 euros que li atorga el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística.

Actualment, la principal tasca que fa el Bisbat de Mallorca és la digitalització de les obres més consultades, perquè tenen un risc més alt de danys. Però, paral·lelament, també es van posant al dia amb els criteris nous de conservació de les obres més antigues, com és l’obra lul·liana.

El fons eclesiàstic està format per més de 175.000 llibres antics i contemporanis. Entre les peces més importants de la Biblioteca Diocesana de Mallorca, destaquen tres manuscrits de Ramon Llull en paper pergamí. Un d’aquests té un gran valor patrimonial, ja que és coetani a la vida de l’autor. També hi ha la bíblia personal del pare Júniper Serra, així com una hemeroteca densa de diaris antics. 

En paraules de la vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, «el projecte de conservació, catalogació i digitalització d’aquest fons té com a objectiu no només conservar i ordenar la gran quantitat de publicacions que es troben a la Biblioteca Diocesana, sinó també facilitar l’accés a tota persona que hi estigui interessada, sigui de Mallorca o d’arreu del món. Volem reconèixer el valor d’aquest patrimoni bibliogràfic».

La Biblioteca Diocesana de Mallorca és una institució creada l’any 2003 com a resultat de la fusió de diferents biblioteques de titularitat eclesiàstica. Va sorgir amb la voluntat de recollir el bagatge i l’herència cultural que durant segles havien anat creant, alhora que s’adaptava als nous temps i s’obria a la societat i a la possibilitat de consulta per part d’estudiosos i públic en general. Els fons primordials provenien de les biblioteques episcopal, la del Seminari, la de la Sapiència i d’altres fons bibliogràfics esparsos entre la cúria, l’arxiu o el museu bíblic.