Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Consell i Federació Hotelera de Mallorca reforcen l'impuls a la circularitat amb el projecte insular 'Tanca el cercle'

Consell i Federació Hotelera de Mallorca reforcen l'impuls a la circularitat amb el projecte insular 'Tanca el cercle'

(20/07/2022)

La presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, Maria Frontera, ha signat l’adhesió al manifest «Tanca el cercle» de construcció de plantes de compostatge

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, s’han reunit avui amb Marina Frontera, presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), per presentar-li el projecte «Tanca el cercle». A la trobada també han assistit la vicepresidenta de la FEHM, María José Aguiló, el conseller de Turisme i Esports Andreu Serra i el director insular de Residus, Juan Carrasco.

Per posar fi a la contradicció que suposa disposar d’una gran quantitat de matèria orgànica, que no s’usa per generar un compost que es necessita, el Consell de Mallorca presenta «Tanca el cercle». Aquest projecte, al qual s’ha adherit la presidenta de la FEHM, suposarà la construcció de cinc plantes de compostatge (Llucmajor, Santa Margalida, Marratxí, Calvià i Felanitx) per tractar tota la matèria produïda a l’illa i generar compost ecològic que es comercialitzarà a preu públic.

Els quatre eixos clau del manifest «Tanca el cercle» són:

  1. Fer més fort el sector primari mallorquí, augmentar-ne la resiliència i disminuir la dependència que té de les importacions, gràcies a l’oferta de compost a preu públic.
  2. Reduir les emissions associades a la importació de compost. Aproximadament 8.395,92 tones de CO₂ emeses a l’any.
  3. Abaratir els costos per als ajuntaments gràcies a la distribució territorial de les plantes, ja que avui tota la matèria orgànica s’ha de dur fins a Son Reus, i reduir també les emissions associades a aquests trajectes.
  4. Tancar el cercle de la matèria orgànica a Mallorca, deixar d’incinerar aquest tipus de matèria i augmentar la nostra sobirania alimentària.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha explicat que «el sector hoteler de Mallorca té un paper clau en la transició cap a un model més sostenible socialment, econòmicament i mediambientalment, i per això estam satisfets de tenir-los com a aliats del projecte “Tanca el cercle”.  Hi ha experiències pioneres en circularitat als establiments hotelers que juntament amb el nostre projecte estratègic contribueixen a posicionar Mallorca com a referent en sostenibilitat turística».

Sobre la reunió d’avui i el projecte de construcció de plantes de tractament de matèria orgànica, la consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, recorda que «el sector turístic genera molta matèria orgànica i amb una temporada de record com la d’enguany és important entendre que els hotelers també han de contribuir a tancar l’únic cercle que podem tancar a Mallorca».

A més, «El projecte “Tanca el cercle” és el projecte més consolidat i transformador, una aposta clau per poder caminar cap a una vertadera economia social i sostenible. És molt important comptar amb el suport de tot el teixit econòmic amb el gran repte de l’orgànica a Mallorca i aconseguir tancar el cercle», ha afegit la consellera Ribot.

Per part seva, Maria Frontera, presidenta de la FEHM, ha valorat positivament la reunió i el projecte «Tanca el cercle», i ha explicat que «la primera iniciativa d'economia circular en matèria de gestió de residus va ser la duta a terme per una companyia hotelera en col·laboració amb entitats del tercer sector».

La primera planta de compostatge serà la de Llucmajor, un dels municipis on més residus orgànics es generen de tot Mallorca. Per tant, és una de les zones on més recollida potencial d’aquesta matèria es preveu en els pròxims anys. Amb les plantes en ple funcionament, el camp de Mallorca guanyarà competitivitat i resiliència.

El compost que sortirà de les plantes noves serà apte per usar en agricultura ecològica. Així, el sector agrícola veurà reduït el cost del compost que ara ha d’importar a un preu ben alt. L’aliança amb el sector primari és clau per al projecte, per impulsar la palanca del canvi. El cercle de la matèria orgànica és l’únic que podem tancar a Mallorca.

Adhesió al manifest «Tanca el cercle»

Amb la signatura d’avui de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), el manifest «Tanca el cercle» suma un total de dinou mostres de suport de diverses entitats i associacions:

•    Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB)
•    Federació Patronal d’Empresaris de Comerç de les Balears (AFEDECO)
•    Associació del Petit i Mitjà Comerç de Mallorca (PIMECO)
•    Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM)
•    Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB)
•    Unió de Pagesos de Mallorca
•    Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA)
•    Amics de la Terra
•    Associació de Productors i Productores d’Agricultura Ecològica de Mallorca (APAEMA)
•    Petits Agricultors i Ramaders (UPA-AIA)
•    Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears
•    Agromart Balear
•    Terranostra
•    Mercat Social
•    Federació de Mercats
•    Permanents de Mallorca
•    Som Pagesos (Agroilla, AgroMallorca, Terracor i Es Merca)
•    Fundació Deixalles
•    Rezero