Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Comença la reforestació de la finca pública de Son Amer amb 350 plantes autòctones

Comença la reforestació de la finca pública de Son Amer amb 350 plantes autòctones

(11/11/2016)

Els alumnes treballadors del projecte de garantia juvenil “Es Murtar de Son Amer”, amb l’ajuda de tècnics del Departament de Medi Ambient, són els encarregats de dur a terme aquesta tasca

Els deu joves que formen part del projecte de garantia juvenil “Es Murtar de Son Amer” han començat aquesta setmana la reforestació d’aquesta finca pública. Amb l’ajuda dels mestres d’oficis i l’assessorament d’un tècnic de la Unitat de Pedra en Sec i Senderisme del Departament de Medi Ambient, s’han iniciat les tasques de repoblació amb espècies forestals com aranyoners, espinalers, rotabocs, marfulls i teixos. El principal objectiu és millorar i recuperar la biodiversitat d’aquest espai ubicat al cor de la Serra de Tramuntana.

 

En total, és té previst plantar 350 plantes al voltant de les cases de Son Amer, la zona de l’Ermita i la zona des Guix, que es protegiran amb caseres metàl·liques per evitar que animals com les cabres les facis malbé i eviten la correcta reforestació de la finca.

 

Durant els deu mesos que el projecte està en marxa els alumnes treballadors han duit a terme diferents treballs agroforestals com la neteja forestal, control de plagues, preparació del terreny per plantació, han après a manejar  la desbrossadora, la motoserra, a instal·lar un sistema de reg, cultiu d’hortalissa, etc., d’acord amb els objectius d’aprenentatge.

 

El darrer mes han treballat amb la reparació del tancament de la zona des Figueral i l’Olivar. La tipologia constructiva que s’ha emprat és la del sistema de  tancament tradicional amb reixeta damunt paret de pedra en sec, suportada amb barreres de fusta tractada i amb cosit a dalt. Així s’evitarà l’entrada i pastura incontrolada de les ovelles i de les cabres salvatges que fan malbé la plantació d’oliveres i figueres de la zona. La longitud total del tancament és de 650 metres. A més, hi han col·locat barreres als portells i s’està reparat el tancament al costat de la carretera.

 

El projecte “Es Murtar de Son Amer” és gestionat pel Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca i compta amb la participació del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) i el cofinançament del Fons Social Europeu (FSE) i del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE). L’objectiu és millorar les aptituds i competències professionals dels joves participants desocupats inscrits en el Sistema Nacional de Garantia Juvenils, en aquest cas, en l’ofici de treballador forestal i agrícola.

 

Fins al mes de gener del 2017 els deu joves contractats, tots ells d’entre 18 i 29 anys,  continuaran treballant a la finca de Son Amer. Aquest programa és de formació dual, on es combina la formació teòrica amb l’experiència pràctica amb treball real. El 72% de la seva jornada és de feina efectiva i la resta es destina a la formació teòrica.

En acabar el projecte, els alumnes obtindran els certificats de professionalitat AGAR 0309 d’activitats auxiliars en conservació i millora de forests i el certificat parcial AGAX 0208 d’activitats auxiliars en agricultura. A més, reben formació complementària en informàtica, sensibilització ambiental, inserció laboral, tècniques de recerca d’ocupació i foment i promoció del treball autònom.