Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Comença a Mallorca el Congrés internacional "La tècnica de pedra en sec cap a patrimoni mundial"

Comença a Mallorca el Congrés internacional "La tècnica de pedra en sec cap a patrimoni mundial"

(26/10/2017)

L’objectiu del Congrés és reunir, en un mateix espai, a experts i professionals de la tècnica constructiva de la pedra en sec per parlar de les claus de la candidatura que es presentarà davant la UNESCO

El pati d’armes del Castell de Bellver ha estat l’escenari escollit per inaugurar el Congrés internacional “La Tècnica de pedra en sec cap a patrimoni mundial” (Med-Stone Congress, dry-stone technique to world heritage) que es durà a terme a Palma des d’avui i fins el proper diumenge 29 d’octubre. L’objectiu és reunir, en un mateix espai, a experts i professionals de la tècnica constructiva de la pedra en sec per parlar de les claus de la candidatura que es presentarà davant la UNESCO.

                                   

A l’acte, presentat per l’actriu Maria Rosselló, hi ha participat el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i la consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, el president del Gremi de Margers, Lluc Mir, la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern, Fanny Tur, i sotadirectora general de Protecció del Patrimoni Històric del Ministeri de Cultura, Elisa del Cabo. 

 

El president, Miquel Ensenyat, ha destacat que "la pedra seca és un museu a l’aire lliure. Un museu viu que ha passat de generació en generació gràcies, fonamentalment, a la pagesia.  De fet, sense activitat agrícola, el paisatge humanitzat es mor. I aquest és, precisament, un dels perills que amenacen el nostre patrimoni rural”.

 

Per la seva part, la consellera Sandra Espeja ha posat en relleu que “aquest congrés internacional al qual avui donam el “sus” posa de relleu la importància de la pedra en sec i dels margers arreu d’Europa. Una tradició i un ofici que segueixen vius i que forma part del tarannà de diferents indrets”.

 

El president del Gremi de Margers, Lluc Mir, ha dit que "tant aquest congrés com la creació del gremi vol posar en valor la feina dels margers, que són els veritables protagonistes, ja que sense ells no seriom aquí".

 

La conferència inaugural ha anat a càrrec de Michael Atwood Mason, director del Smithsonian Center for Folklife and Cultural Heritag de Washington, qui ha parlat de la iniciativa de la sostenibilitat cultural i en concret de els tradicions d'oficis que es passen de persona a persona.

 

Per finalitzar ha tingut lloc un concert de txalaparta a càrrec de Gorka Salas, Tes Muñoz i Lluc Mas, acompanyats d'una colla de xeremiers i on la pedra ha tingut un paper protagonista. Així mateix s’ha servit un tast gastronòmic de cuina mallorquina.

 

Des de demà i fins dissabte el Congrés es trasllada al Centre de Cultura Sa Nostra on diferents especialistes i professionals de diverses procedències faran una anàlisis exhaustiva de la tècnica de la construcció de la pedra en sec des de diferents punts de vista. Per acabar, diumenge tindrà lloc una visita guiada al patrimoni de pedra en sec de la Serra de Tramuntana.

 

La candidatura de la tècnica de la construcció de la pedra en sec a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat fou presentada formalment per Xipre i Grècia, iniciativa a la qual s’hi ha sumat França, Itàlia, Espanya, Suïssa, Croàcia i Eslovènia. Aquesta candidatura serà avaluada pel Comitè Intergovernamental de Salvaguarda del patrimoni Cultural Immaterial durant el pròxim 2018.

 

El Med –Stone Congress ha estat organitzat pel Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca i el Gremi de Margers de Mallorca i compta amb el patrocini l’Agència del Turisme de les Illes Balears i la col·laboració del Consorci de la Serra de Tramuntana, la Conselleria d’Educació i Universitats, el Centre Balears Europa, Europe Direct Mallorca, Institut de les Qualificacions Professional de les Illes Balears, Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, Instituto Nacional de las Cualificaciones, Servei d’Opuació de les Illes Balears, Ajuntament de Palma, Palma Cultura i Castell de Bellver.

 

Conformen el Consell d’Honor del Med-Stone Congress la presidenta del Govern, Francina Armengol, el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat i el batle de Palma, Antoni Noguera.