Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Cladera presideix per primera vegada a l'assemblea de l'Aliança dels Paisatges

Cladera presideix per primera vegada a l'assemblea de l'Aliança dels Paisatges

(18/12/2020)

La presidenta del Consell de Mallorca es compromet "a impulsar aquesta organització integrada per diferents llocs Patrimoni Mundial de la Humanitat".

La primera assemblea de l'Aliança dels Paisatges que ha presidit la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera ha tengut lloc aquest divendres. Han assistit telemàticament representants del Paisatge Cultural d'Aranjuez, el palmeral d'Elx, L'Alhambra i el Generalife, la zona arqueològica de Les Medul·les i de Portugal, el Paisatge Cultural de Sintra. Cladera, juntament amb la consellera de Territori i Paisatge, Maria Antònia Garcías i el director insular, Miquel Vadell han participat a la reunió des de Palau Reial.

A la seva intervenció la presidenta del Consell de Mallorca ha traslladat als membres que es compromet "a impulsar aquesta organització integrada per diferents llocs Patrimoni Mundial de la Humanitat". I ha assegurat que tot i les dificultats derivades de la pandèmia de la COVID des del Departament de Territori del Consell s'està treballant des de fa temps. En aquest sentit, ha explicat que s'ha mantingut contacte altres associacions europees de territoris que són Patrimoni Mundial i també amb el Centre de Patrimoni Mundial abordant els efectes del coronavirus en la gestió Patrimonial. També s'ha suport al Paisatge Cultural de les Medul·les en la celebració, juntament amb la UNED Ponferrada, del curs d'estiu sobre Paisatges Culturals i Desenvolupament Local, dut a terme el passat mes de juliol.

L'objecte de la reunió també ha estat posar damunt la taula el pla d'acció a curt i mitjà termini de l'Aliança. Entre les prioritats hi ha la incorporació de nous membres. En aquest sentit es preveu establir contactes amb la Vall de Madriu-Perafita-Claror, ubicat a Andorra; el Vall del Douro, Illa Pico, a Portugal. A Espanya, els indrets susceptibles de formar part de l'Aliança són, la Torre d'Hércules, Ruta del Mercuri (Almadén e Idria). Els Dòlmens d'Antequera, Medina Azahara, Risco Caído i també la Ribera Sacra i l'Eix Prado Retiro. A més també s'ha traslladat la possibilitat de sumar a l'Aliança la Menorca talaiòtica.

D'altra banda, s'ha plantejat l'enfocament de les necessitats dels seus membres més enllà de la promoció turística, promoció absolutament necessària, però no com a única necessitat. En aquest sentit també es farà feina en la resolució de problemàtiques compartides en l'àmbit de la mobilitat, de la capacitat de càrrega dels llocs i del manteniment i la conservació del patrimoni.

La consellera Garcías ha comentat que l'any que ve serà el desè aniversari de la distinció de la Serra com a patrimoni Mundial de la UNESCO i que des del Consell s'impulsen dues lleis significatives en l'avanç de la preservació del patrimoni paisatgístic com són la llei Serra i la de Paisatge. A més la consellera de Territori també ha remarcat que el passat 23 de setembre es va crear l'Observatori del Paisatge, un òrgan consultiu i de participació que serà clau en l'Estratègia del Paisatge del Consell.