Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Capdepera canvia dos carrers i recupera la historia de les gabellines amb la campanya "Mallorca té nom de dona"

Capdepera canvia dos carrers i recupera la historia de les gabellines amb la campanya "Mallorca té nom de dona"

(12/06/2018)

L'any de Dorothea Bate de la campanya de la direcció insular d'Igualtat, es centra en el municipi de Capdepera. Una iniciativa que l'ajuntament ha fet seva i ha col·laborat en fer-la gran, amb la presentació del llibret de les "Gabellines, les primeres a emancipar-se" on es recupera la història de nou dones i el canvi de nom de dos carrers del municipi.

A l'acte de presentació del llibre hi van assistir el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presciència, Jesús Jurado; la directora insular d'Igualtat, Nina Parrón; el batle de Capdepera, Rafel Fernández i l'autora i historiadora Isabel Peñarrubia.


"Fins ara, la història ha estat escrita pels homes i sobre els homes; amb la campanya Mallorca té nom de dona, precisament volem col·laborar en revertir aquesta situació. Estem recuperant moltes figueres femenines que no coneixíem i que mereixen el nostre reconeixement a través d'un exercici de memòria històrica" ha explicat Jurado, d'aquí que la direcció insular d'Igualtat hagi editat aquest llibret amb el qual es recupera part del llegat de nou gabellines, sobretot gràcies a la col·laboració de la gent de Capdepera i el seu ajuntament.


Així mateix ho corroborava Parrón "És tan injust que tantes dones que han aportat a la societat des de diverses vessants: ja sigui educativa, científica, sindicalista o artística; que hagin estat oblidades i esborrades de la nostra història. És tan injust que als nostres carrers i places només hi trobem noms d'homes, que estem molt contentes de la resposta d'ajuntaments com el de Capdepera, que ens han ajudat a recuperar el relat de la meitat de la població."


Mallorca té nom de dona, ha incentivat a l'ajuntament de Capdepera a anar més enllà, "Inspirats per la voluntat de la campanya, hem volgut donar una passa més, canviant el nom de dos carrers del poble Gómez Ulla i Ramon Franco pels carrers de les Dones de la llata i les Dones de la mar." Ha explicat el batle de Capdepera, Rafel Fernández, que ha volgut agrair al Consell de Mallorca aquesta cerca en la memòria dels pobles de Mallorca per recuperar noms femenins.


Isabel Peñarrubia amb l'ajuda d'en Miquel Flaquer i Josep Terrassa, ha estat investigant per tal de trobar informació sobre les protagonistes del llibre com la mestra depurada, Maria Melis; les dirigents comunistes i feministes, Catalina Flaquer, Antònia i Maria Pasqual; la socialista i metodista amb discurs feminista, Magdalena Coll; l'espiritista i dirigent socialista amb discurs feminista, Maria Vaquer; la dirigent de la vaga de la llata durant la crisi de subsistències, Isabel Nebot; la socialista de base i metodista, Maria Lliteres i l'espiritista i activista contra les guerres, Catalina Sirer.


"Podrien haver-hi moltes més, perquè Capdepera és un lloc especial on l'analfabetisme femení va anar desapareixent molt abans que altres zones i el paper de les gabellines, que exerciren el seu paper com a ciutadanes en una societat que no les tenia en compte legalment" Relata Peñarrubia durant la presentació.


El llibret es distribuirà tant des de l'ajuntament de Capdepera com des de la direcció insular d'Igualtat de forma gratuïta amb motiu de l'Any de Dorothea Bate, (1878-1951), paleontòloga, zoòloga i ornitòloga gal·lesa que va descobrir el primer fòssil de Myotragus balearicus a una cova de Capdepera.