Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Bonet i Catany es retroben a «Somniant déus»

Bonet i Catany es retroben a «Somniant déus»

(29/11/2018)

Una exposició que combina fotografia i literatura per desglossar l’aproximació de Blai Bonet i Toni Catany al nus masculí, la sexualitat, la identitat i el desig. Un projecte del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca mitjançant la Fundació Mallorca Literària i la Fundació Toni Catany, que s’inaugura aquest dijous, 29 de novembre, a les 20 hores i que es podrà visitar fins a l’1 de febrer al Centre de Cultura Sa Nostra de Palma.

«No és una exposició qualsevol pels esforços que s’han sumat. Connectam dos homenots de la cultura de la nostra illa i aprofundim en la política d’anar teixint aliances perquè pensam que serà des de la generositat i la col·laboració que serà possible que la cultura estigui a l’abast de tothom», explica el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles. Miralles ha recordat que l’exposició coincideix en el temps en l’inici de la licitació de les obres del Centre de Poesia a la Casa Blai Bonet «i ja vàrem dir que la nostra voluntat no era esperar a tenir un edifici per continuar fent feina des de la Fundació Mallorca Literària amb la divulgació de l’obra del poeta santanyiner, donant compliment al desig dels hereus. A més, aquesta proposta alimenta l’esperit de col·laboració que hi ha entre el Consell de Mallorca i la Fundació Toni Catany, tant per dur a terme el tan esperat Centre Internacional de Fotografia com també per impulsar altres projectes».

 

La mostra té el seu origen en el treball que recull el llibre editat l’any 1993 «Somniar déus», amb fotografies de Toni Catany i text de Blai Bonet, però a més vol explorar la col·laboració entre els dos artistes i amics que no es limità a aquell projecte. Amb aquesta iniciativa es planteja aprofundir en les relacions explícites i implícites entre els textos del poeta i les imatges del fotògraf, i mostrar aquest intercanvi de bellesa des d’una perspectiva integral.

 

En total són 125 fotografies, 40 d’aquestes imatges són inèdites, 4 polaroids transportats sobre seda, que a més d’inèdites són peces úniques. Hi podem descobrir calotips, falsos calotips sobre paper baritat, polaroids transportats i còpies glicée, una autèntica selecció transversal de les tècniques que explorà Catany. Amb un 90 % de còpies d’època, resultat d’una considerable tasca de recerca de l’arxiu de la Fundació Toni Catany, es mostra el procés de feina del fotògraf i es pretén, alhora, testimoniar el fèrtil i commovedor bescanvi artístic que tingueren dos dels referents més importants de la literatura i l’art del segle xx a Mallorca.

 

Antoni Garau, comissari de l’exposició i director de la Fundació Toni Catany explica que «Catany coneixia en Blai ja des dels anys 60 i compartia amb ell la fascinació per la paraula, però també pel món de l’art, per la pintura. Tant un com l’altre parteixen d’allò més local per arribar a l’universal i això és present a l’exposició».

 

La mostra s’estructura en quatre àmbits temàtics. El primer gira entorn als primers nus del fotògraf condicionada per l’estaticisme a què obligava la tècnica del calotip; el segon, recull una selecció dels nus del llibre «Somniar déus»; el tercer, transcendeix la nuesa individual del cos i s’endinsa en les fotografies d’amants quan són, en paraules de Bonet, «dos amb flor»; la darrera secció introdueix la fesomia i el color i el reconeixement final del rostre d’alguns dels déus.

 

Entorn a l’exposició s’han organitzat una sèrie d’activitats com visites guiades a la mostra, els recitals poètics «Amors sense casa» i «Fotoficcions»,

la conferència «Cos i fotografia», a càrrec de Joan Carles Oliver, a més del taller sobre sexualitat «Cos/Soc» i activitats educatives adreçades a estudiants de secundària.

 

En paraules de Carme Castells, directora de la Fundació Mallorca Literària, «vàrem pensar que totes les dimensions que es veuen al llarg de l’exposició era un material de primer nivell per desenvolupar amb activitats que donen visibilitat a la poesia LGTBI, ens proposen una mirada del cos a través de la fotografia, analitzen la relació entre fotografia i poesia així com un taller de sexualitat per abordar una mirada al desig, una reflexió entorn a la identitat».

 

L'exposició s’inaugura aquest dijous, 29 de novembre, a les 20 hores i romandrà oberta fins al febrer de 2019 al Centre de Cultura Sa Nostra de Palma.

 

A la presentació del projecte han assistit Francesc Miralles, vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports; Rafel M. Creus, director insular de Cultura; Carme Castells, directora de la Fundació Mallorca Literària i

Antoni Garau, director de la Fundació Toni Catany i un dels comissaris de la mostra.