Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Bellpuig agermana els pobles d'Artà i d'Os de Balaguer dins el marc de les jornades acadèmiques sobre la història del monestir

Bellpuig agermana els pobles d'Artà i d'Os de Balaguer dins el marc de les jornades acadèmiques sobre la història del monestir

(15/09/2018)

Les jornades "De Bellpuig a Bellpuig. Els premonstratesos, de les Avellanes a Artà", organitzades pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca han conclòs aquest dissabte amb una visita guiada al monestir de Bellpuig d'Artà i amb l'agermanament dels pobles d'Os de Balaguer i d'Artà. Un acte que ha comptat amb la presència del vicepresident primer, Francesc Miralles.

"Bellpuig compta amb el compromís polític del Consell de Mallorca", ha recordat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles durant l'acte de cloenda de les jornades: "hem manifestat la voluntat d'intervenir per garantir la seva conservació amb un seguit d'inversions. No ha estat fàcil però hem pogut transformar la voluntat política en accions concretes, a les quals se suma ara una proposta artística de Miquel Barceló. Una oportunitat i un repte per a Bellpuig, en el qual ja ha començat a fer feina la Brigada de Patrimoni per consolidar el monestir i el seu entorn".

 

Miralles ha reconegut que qualsevol intervenció sobre el patrimoni requereix de planificació amb la qual cosa "qualsevol projecte que es plantegi a Bellpuig ens ha de fer reflexionar sobre el seu impacte en l'entorn en termes de mobilitat i de discurs cultural i patrimonial del municipi d'Artà". Una reflexió que es vol fer conjuntament entre el Consell de Mallorca, l'Ajuntament d'Artà i el Govern balear. "L'agermanament també és una oportunitat. És un plaer veure com la cultura i el patrimoni són arguments que ens permeten construir aliances entre territoris. Per a tots aquells que pensen que invertir en cultura o en patrimoni és un luxe, jo els dic que avui tenim un exemple de com aquesta inversió ens permet anar deixant fites en el camí perquè els que som d'aquí ens hi poguem reconèixer i perquè trobem espais d'encontre amb els nostres veïnats". 

 

El vicepresident ha agraït la feina feta pels coordinadors de les jornades: Pere Fullana i Albert Cassanyes, així com a tots els ponents que han participat en aquests tres dies de trobades acadèmiques i la implicació de les direccions insulars de Cultura i Patrimoni del Consell en aquest projecte de divulgació de la història del monestir de Bellpuig i l'orde religiosa que el va fundar: els premonstratesos.

 

Les primeres passes de l'agermanament 

El batle d'Artà, Manolo Galán, ha recordat l'oferiment que va fer arribar l'Ajuntament d'Os de Balaguer a l'ajuntament d'Artà per promoure un agermanament entre tots dos municipis a través dels respectius monestirs de Bellpuig -Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes i Santa Maria de Bellpuig d'Artà-, que compartiren nom, orde i història durant dos segles. "És un agermanament que posa en el centre un dels aspectes que Artà posa més en valor, que és el patrimoni i la cultura. Ens trobam en una fase inicial d'aquest agermanament: el passat mes de juliol aprovàrem per unanimitat de tot el Plenari iniciar aquest camí i avui és una primera passa. Ara hem de fer feina per concretar quina és la millor manera de posar en valor el patrimoni que tenim en comú i que forma part de la nostra història". 

 

La batlessa d'Os de Balaguer, Estefania Rufach ha reconegut durant l'acte "la sorpresa que va representar saber que hi havia una branca de Bellpuig de les Avellanes a Bellpuig d'Artà, que van compartir dos-cents anys d'història. I, poc a poc, anam descobrint que tenim més coses en comú. Ara hem començat els tràmits d'aquest agermanament: en el Ple de l'Ajuntament d'Os ja s'ha aprovat per unanimitat, i espero que no quedi simplement en una firma en un full sinó que continuem dos-cents anys o més agermanats i que no caigui en l'oblit". 

 

A l'acte d'agermanament, celebrat aquest dissabte a Artà, han assistit el vicepresident primer del Consell de Mallorca, Francesc Miralles; el batle d'Artà, Manolo Galán; la batlessa d'Os de Balaguer, Estefania Rufach; el director insular de Cultura, Rafel M. Creus; la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Artà, Paula Ginard i el director del monestir de Bellpuig de les Avellanes, Robert Porta, entre d'altres. 

 

Visita al monestir de Bellpuig 

Prèviament a l'acte institucional, els assistents a les jornades "De Bellpuig a Bellpuig" han realitzat al matí una visita al monestir de Bellpuig a Artà, guiats per l'arqueològa del Consell de Mallorca, Helena Inglada. Al llarg del recorregut s'han visitat els diferents espais del conjunt patrimonial, intentant reflectir l'evolució de les estances en les diferents èpoques: des del pati a l'edifici més emblemàtic, que és l'església. També s'ha aprofundit en la funcionalitat de cada espai i els canvis que han patit aquests, especialment amb el canvi de propietari i la gran reforma del segle XV.

 

"En aquest moment de la recerca tenim més preguntes que respostes, però amb els estudis futurs esperem resoldre si més no part de les incògnites", explica Inglada. L'arqueòloga també ha fet esment durant la visita d'alguns elements que citen els textes (molins, séquies, horts...) que formen part de l'entorn del monestir i que a dia d'avui no s'inclouen en les terres propietat del Consell de Mallorca.