Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Avança el projecte de la planta de compostatge orgànic de Llucmajor

Avança el projecte de la planta de compostatge orgànic de Llucmajor

(26/05/2022)

Cladera i Ribot s’han reunit amb el batle Éric Jareño per parlar de les darreres passes per agilitzar-ne la construcció

La presidenta també ha fet seguiment de projectes finançats pel Consell i ha visitat amb el batle espais gestionats de l’IMAS i comerços emblemàtics del municipi


La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, han explicat a l’ajuntament de Llucmajor els avanços en el projecte per construir a aquest municipi la primera planta de compostatge orgànic de les cinc previstes per la institució insular a Mallorca. Ha estat durant una reunió mantinguda avui amb el batle, Éric Jareño, i els regidors Bernadí Vives i Maria Francisca Lascolas.

La trobada es produeix la mateixa setmana en què el Govern autonòmic, a petició del Consell, hagi declarat el projecte de construcció de la planta de compostatge de Llucmajor com a projecte estratègic, que també compta amb la declaració d’interès general per part de la institució insular, que facilita la tramitació i execució d’aquesta infraestructura pública de gestió i tractament de residus i escurçarà dos anys la seva posada en marxa.

“Serà la primera planta de compostatge que construirem i ja tenim molta feina avançada perquè sigui una realitat en els propers anys”, ha expressat la presidenta Cladera, que ha agraït l’esforç de l’ajuntament de Llucmajor en matèria de recollida selectiva, un dels municipis on se generen més residus orgànics i on se preveu un major increment de la recollida d’aquesta matèria en els pròxims anys. “Hem avançat molt des de la primera vegada que vàrem parlar de construir la planta i això és resultat del nostre pla per gestionar tota la matèria orgànica generada a Mallorca i a l’oportunitat de finançar-ho amb fons europeus. Serà una planta per a tota la comarca però se’n beneficiarà sobretot Llucmajor, no només per proximitat, sinó perquè ajudarà a augmentar la recollida selectiva i estalviar costos” ha apuntat.

Entre els avantatges que suposa el projecte de la nova planta de compostatge, la consellera Ribot ha destacat que la planta matèria orgànica, «millorarà de forma significativa la sostenibilitat del municipi i suposarà un gran estalvi econòmic en el servei de recollida municipal, a més d’ajudar mediambientalment per a la reducció d’emissions en el transport dels bioresidus. Alhora és una molt bona oportunitat pel municipi de Llucmajor per diversificar el seu model econòmic i enfortir el sector primari»,  ha afegit la consellera Ribot.

Per la seva banda, el batle de Llucmajor, ha apuntat que “rebem positivament aquest projecte, la primera d’altres plantes, i coincidim amb el Consell i per això hem treballat per sensibilitzar a la ciutadania en què el camí a seguir és reduir residus, apostant com ja hem fet per la recollida selectiva, el reciclatge i la reutilització”.


La nova planta de compostatge orgànic de Llucmajor té un pressupost de 34 milions d’euros, compta amb finançament de fons europeus i disposarà de tecnologia avançada per assegurar tant un funcionament òptim com per garantir una excel·lent qualitat del compost orgànic que produeixi.
El projecte ha tengut en compte demandes expressades pel consistori i s’ha treballat de manera coordinada perquè sigui una infraestructura moderna, segura i de baix impacte en la convivència amb els veïnats de la zona.


La planta de compostatge de matèria orgànica de Llucmajor és un projecte inclòs en el pla estratègic “Tanca el cercle” del Consell per transformar la matèria orgànica de l’illa en compost, que preveu la construcció d’altres quatre plantes a Santa Margalida, Marratxi, Calvià i Felanitx amb una inversió total de 200 milions d’euros i que té el suport de la societat civil mallorquina, del sector primari, del teixit productiu i dels ajuntaments de Mallorca. “Tancar el Cercle” millorarà la gestió dels residus a Mallorca i això implica potenciar el sector primer, que disposarà de compost ecològic local i a preu més barat, reduir emissions associades a la importació del compost i abaratir costos als ajuntaments, que ja no hauran de dur tota la fracció orgànica a Son Reus.


Inversió de 3,2 milions a Llucmajor


Cladera i el batle Jareño han aprofitat la jornada per fer seguiment d’alguns dels projectes amb finançament del Consell de Mallorca, com les obres de peatonització de la plaça Santa Catalina Thomas, un projecte que juntament amb la millora de la plaça major de s’Arenal i la millora del Tram del Born, sumen una inversió de 859.229€ provinent del Pla per la reactivació econòmica per la crisi derivada de la COVID 19 en matèria de sostenibilitat i eficiència urbana per part del Consell, Govern i ajuntament.


 «Els veïnats i veïnades de Llucmajor saben que poden comptar amb el Consell amb tot allò que depengui de nosaltres per seguir millorant el municipi de la mà de l’ajuntament» ha expressat la presidenta Cladera durant la seva visita al municipi, amb referència a les necessitats expressades pel batle i a la inversió que ha fet el Consell de Mallorca en els darrers dos anys i que ascendeix a 3,2 milions d’euros. Una inversió que s’ha destinat a projectes per reactivar l’economia i millorar la sostenibilitat del municipi, com la implantació de la recollida selectiva, la substitució de pistes esportives i lluminàries al pavelló poliesportiu o les obres de reforma de la Ronda Migjorn, de la Plaça Major de s’Arenal i de la Plaça Santa Catalina Thomàs, abans esmentades. També s’han destinat a ajudar famílies i col.lectius en situació de vulnerabilitat, a través del reforç dels serveis socials municipals, amb un agument de les partides econòmiques.  


Visita a Can Clar i a establiments emblemàtics


La presidenta i el batle també s’han desplaçat fins al centre de dia de Can Clar i la Llar de Llucmajor, ambdós gestionats per l’IMAS i que s’han convertit en una referència per a les persones majors del municipi. Durant la visita, a la qual també ha assistit la presidenta de l’IMAS, Sofía Alonso, han conegut com els dos serveis s’han adaptat a la nova situació i han aprofitat per agrair als usuaris i usuàries i professionals d’aquests serveis públics la seva fortalesa i esforç durant el temps en què aquests serveis no han pogut funcionar amb normalitat per culpa de la pandèmia.


El centre de dia de Can Clar de Llucmajor atén actualment 22 persones majors depenents, mentre que la Llar compta amb 1.225 socis que participen de les seves activitats i, a més, funciona com a punt d’informació per a la gent gran de Llucmajor en general.


Posteriorment, han visitat la Ganiveteria Ordinas, el Forn i Pastisseria Ramis i Sa Teulera, tres dels establiments declarats «Emblemàtics» a Llucmajor i als quals la presidenta Cladera ha reconegut la seva contribució a preservar tècniques tradicionals i oficis artesanals i a mantenir negocis històrics de generació en generació.

 

Vídeos

visita llucmajor
Declas Ribot