Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Aurora Ribot tanca a Holanda el projecte CHERISH (Interreg Europe) per difondre el patrimoni pesquer de Mallorca

Aurora Ribot tanca a Holanda el projecte CHERISH (Interreg Europe) per difondre el patrimoni pesquer de Mallorca

(09/11/2022)

La consellera de Medi Ambient, Aurora Ribot: «Continuarem donant suport a tota iniciativa que difongui el patrimoni marítim i els oficis relacionats amb la mar, per ajudar així a conscienciar de la importància de les tradicions pesqueres»

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca assisteix aquests dies a la conferència final del projecte europeu CHERISH (Interreg Europe) a Middelburg (Països Baixos), com a soci del projecte. La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, encapçala la delegació de Mallorca, formada per personal tècnic del Departament; Sebastià Salas en representació de la Federació Balear de Confraries de Pescadors i Rafael Mas com a representant de la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Palma.

El projecte CHERISH (Interreg Europe) és un projecte de cooperació interregional per millorar les polítiques de patrimoni natural i cultural de les comunitats pesqueres de la UE que comparteixen els mateixos reptes provocats pel canvi climàtic, la pressió turística i la transformació de la indústria pesquera europea. En la trobada es comparteixen les conclusions del projecte, especialment les lliçons apreses a partir de l’intercanvi d’experiències i que han servit per elaborar plans d’acció per promoure la protecció del patrimoni cultural marítim i pesquer a tots els territoris participants en el projecte.

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient ha presentat el projecte «Gàlibs» i el programa educatiu «Descobreix la mar», dues iniciatives per recuperar i promocionar l’ofici de mestre d’aixa i les embarcacions tradicionals de fusta, desenvolupades per la Unitat de Patrimoni Marítim i el taller de mestres d’aixa del Consell. Ambdues han estat considerades bones pràctiques per a la resta de socis del projecte i per experts del programa Interreg Europe.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que «gràcies al projecte CHERISH, hem pogut observar la riquesa i la varietat del patrimoni cultural marítim i que les seves tradicions no només són part de la història que s’ha de protegir, sinó que també s’han d’entendre com una oportunitat de futur aquí i a altres racons del continent».

A més, ha afegit que «el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient i el Consell de Mallorca continuarem donant suport a tota iniciativa que difongui el patrimoni marítim i els oficis relacionats amb la mar, per ajudar així a conscienciar de la importància de les tradicions pesqueres com a part essencial de la història de les poblacions costaneres d’Europa».

A més del projecte de recuperació d’embarcacions i del programa educatiu, la Direcció Insular de Medi Ambient ha col·laborat amb el projecte CHERISH (Interreg Europe) amb la presentació d’un llibre sobre les barques tradicionals dels pescadors de Mallorca, una publicació que cerca conscienciar sobre la importància de les tradicions pesqueres com a part essencial de la història de les poblacions costaneres d’Europa. Una altre iniciativa que és va dur a terme en el marc del projecte europeu va ser l’exposició de fotografia «El patrimoni de les comunitats pesqueres», que es va poder visitar al Museu de la Mar al Port de Sóller en motiu del Dia Marítim Europeu.

Durant la trobada s’han fet una sèrie de visites per conèixer la realitat del patrimoni cultural de les comunitats pesqueres de la regió de Zelanda. Està previst visitar la drassana històrica CA Meermann, a Arnemuiden, i un centre d’ostreïcultura. A la conferència final també hi participen representants institucionals i personal tècnic de diverses regions europees: Letònia (regió de Riga), Grècia (municipi de Kavala), Xipre (agència de desenvolupament de Pafos), Itàlia (regió d’Abruzzo, departament d’agricultura), Alemanya (EUCC, The Coastal Union) i Finlàndia (Snowchange).

Més informació sobre el projecte CHERISH: https://www.interregeurope.eu/cherish/