Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Aprovació inicial del Reglament del Sistema de Biblioteques Públiques de Mallorca

Aprovació inicial del Reglament del Sistema de Biblioteques Públiques de Mallorca

(14/12/2017)

El Ple del Consell de Mallorca ha donat llum verda a l’aprovació inicial del Reglament del Sistema Insular de Biblioteques de Mallorca, que proveeix d’un marc legal estable de relació entre la institució i la Xarxa de Biblioteques Municipals de Mallorca. Una nova normativa que permetrà revisar i renovar els convenis de col·laboració entre els ajuntaments i el Consell, i que té la voluntat d’aglutinar biblioteques especialitzades i col·leccions d’interès públic més enllà de les biblioteques municipals.

Aquest Sistema Insular de Biblioteques Públiques de Mallorca, adscrit al Consell de Mallorca, inclou la Xarxa de Biblioteques Públiques de Mallorca però també pretèn aglutinar biblioteques especialitzades de titularitat pública, biblioteques d’interès públic –fruit d’iniciatives de caràcter privat que ofereixen un servei públic com col·legis professionals, reials acadèmies, associacions-, col·leccions d’interès especial i el servei de suport a la lectura pública que desenvolupa el Centre Coordinador de Biblioteques de Mallorca.

 

El reglament estableix que la Xarxa de Biblioteques Públiques de Mallorca s’articula al voltant d’una biblioteca central insular, que depengui del Consell de Mallorca; d’un seguit de biblioteques centrals urbanes, en municipis de més de 20.000 habitants; biblioteques locals, en municipis d’entre 2.000 i 20.0000 habitants; i punts de biblioteca, fixos o mòbils, en municipis de menys de 2.000 habitants.

 

La normativa també defineix les funcions del Centre Coordinador de Biblioteques de Mallorca, adscrit al Departament de Cultura del Consell, i que té com a finalitat el suport a la lectura pública així com donar suport tècnic, econòmic i informàtic a les biblioteques del Sistema a través del treball en xarxa –catalogació dels fons; manteniment d’un catàleg col·lectiu integrat en el Catàleg Bibliogràfic de les Illes Balears (CABIB); coordinació del servei de préstec interbibliotecari així com l’organització del servei de préstec personal;  impuls a l’aplicació de les noves tecnologies; l’elaboració i coordinació de projectes culturals a les biblioteques així com suport a la formació del personal bibliotecari i una supervisió periòdica de l’estat de les biblioteques-.

 

L’entrada en vigor d’aquest Reglament obrirà un període de renovació dels convenis de col·laboració entre el Consell de Mallorca i els ajuntaments, dels quals depenen les biblioteques municipals adherides a la Xarxa de Biblioteques de Mallorca.

 

“Quan vàrem començar la legislatura hi havia una proposta de reglament dins el calaix i uns convenis obsolets que renovarem durant el 2018”, ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “des de llavors hem fet feina per aconeguir un marc estable de feina amb les biblioteques municipals a les quals el Consell presta serveis d’assessorament, coordinació, xarxa informàtica, activitats i subministrament de llibres. Ara aquest Reglament defineix i organitza funcions i serveis per millorar la gestió. És fruit de la voluntat política d’actualitzar els compromisos existents entre el Consell i els ajuntaments amb l’objectiu de donar major projecció a aquesta Xarxa els pròxims anys i també de fer-la créixer amb noves incorporacions. Donarem cobertura i seguretat als bibliotecaris perquè puguin oferir amb majors garanties els serveis als ciutadans, ampliarem la xarxa i el servei de biblioteca en els municipis més petits”.

 

L’aprovació inicial d’aquest Reglament és un dels aspectes que s’analitzarà durant la trobada anual que celebra la Xarxa de Biblioteques Municipals de Mallorca aquest divendres, 15 de desembre, a Algaida, on es reuniran una setantena de responsables de biblioteques municipals de l’illa. La reunió servirà per fer balanç de la feina feta en aspectes com el nou servei de préstec interbibliotecari a càrrec de personal propi del Consell de Mallorca –que ja ha tramitat més de 4.000 sol·licituds de préstecs entre biblioteques des de la seva posada en marxa-; el nou contracte de subministrament de llibres i material audiovisual, així com la represa del subministrament de revistes a partir del mes de gener; el balanç de la convocatòria de subvencions per a equipaments culturals dels ajuntaments, dotada amb 130.000 euros per a inversions en biblioteques; així com el futur del Catàleg Bibliogràfic de les Illes Balears (CABIB), que gestiona la UIB i que funciona com a catàleg col·lectiu de la Xarxa de Biblioteques de Mallorca.

 

La Xarxa de Biblioteques de Mallorca

La Xarxa de Biblioteques de Mallorca està formada per 70 biblioteques municipals i dues de pròpies del Consell de Mallorca –la Biblioteca de Cultura Artesana, BCA, i la Biblioteca Lluís Alemany-.

 

En conjunt donen servei a uns 105.000 usuaris i són un eix essencial de la vida cultural dels municipis. L’any 2015 la Xarxa va celebrar el seu 30è aniversari: el juliol de 1985 se signaven els primers convenis entre els ajuntaments i el Centre Coordinador de Biblioteques del Consell de Mallorca.