Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Antoni Bassas alerta, "Mentir comença a no tenir costos"

Antoni Bassas alerta, "Mentir comença a no tenir costos"

(15/05/2018)

El periodista Antoni Bassas ha estat el segon conferenciant del Cicle Xerrades al Consell i va exhaurir les entrades el primer dia. Bassas ha fet una crítica als mitjans de comunicació que es troben en un estat de vassallatge del poder establert i de com les mitges veritats conegudes com a postveritat vulneren la fidelitat a la realitat del periodisme.

"Crec que una institució pública, a part d'impulsar polítiques, ha de fomentar valors democràtics, i un d'ells és el debat. Plantejar temes controvertits, fins i tot delicats, i fomentar que se'n parli." Així ha iniciat el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, durant l'obertura de la conferència "Periodisme i poder" del periodista Antoni Bassas. La conferència s'emmarca dins del cicle Xerrades al Consell. Una proposta oberta a la ciutadania i que molta gent no s'ho han volgut perdre, exhaurint les entrades gratuïtes en un dia. Tota la conferència s’ha pogut seguir en directe a través de plataformes com youtube i la pàgina web del Consell.

Segons Bassas, els mitjans han perdut el poder d'emissió amb les noves tecnologies i actualment tenim un espai on tothom pot emetre, malgrat que no siguin periodistes. "Tenim una inundació d'informació i el que necessitem és informació potable. Això crea que molts mitjans intentin cridar l'atenció de l'audiència amb titulars emotius i no informatius, essent menys fidels a la realitat i creant mitges veritats o mentides directament." D'aquí surt el concepte de postveritat, la mitja mentida adreçada a les emocions. "La nostra dieta informativa ha de ser diària com a consumidors d'informació, com a audiència; s'ha de contrastar informació fins i tot amb mitjans que no siguin del nostre gust." Ha convidat a exercir Bassas als oients.

L'ús dels mitjans, per part del poder en el seu propi benefici i basant-se en la postveritat, segons el conferenciant, es pot veure en el procés català o en les accions del President d’Estats Units Donald Trump.

Seguint en la reflexió de la responsabilitat dels periodistes i el que creu Bassas, ha de ser el seu objectiu és crear informació per a la ciutadania "És impossible fer un periodisme sense ingerències o pressions creades per la teva capacitat d'influència. Hem d'intentar resistir a les pressions per tal de defensar el dret a la informació i de la ciutadania a estar informada".

Les Xerrades al Consell tindran altres ponents com Óscar Camps, amb motiu del Dia Mundial dels Refugiats; Josep Ramoneda, en el Dia Mundial de la Democràcia; Celestí Alomar i Margalida Ramis, amb motiu del Dia Mundial del Turisme; Aina Fernández, amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi; Begoña San José, en el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, i, finalment, Baltasar Garzón, amb motiu del Dia Internacional de les Víctimes de Desaparicions Forçades.

Totes les conferències seran en dimarts a les 18 hores cada mes fins al desembre. Seran gratuïtes i es faran a la Sala de Plens del Palau Reial del Consell de Mallorca, que consta d'una capacitat limitada, raó per la qual s'hauran de reservar les places per Ticketea.
L'enllaç es farà públic en les xarxes socials i en el web del Consell de Mallorca 10 dies abans de cada conferència. També s'ha de recordar que totes les conferències es podran seguir en directe en el web del Consell (Ple en directe) i el canal de Youtube i, posteriorment, quedaran enregistrades perquè tothom hi pugui tenir accés.

 


Sala de plens

D'aquesta manera la ciutadania també podrà conèixer de primera mà l'espai de presa de decisions de la màxima institució insular projectada per l'arquitecte Guillem Reynés i Font i acabada sota la direcció de Josep Alomar i Bosch el 1919, ocupar els escons dels consellers i conselleres i gaudir, entre d'altres, d'obres de gran vàlua artística i dels vitralls que mostren un cicle èpic sobre la Conquesta de Mallorca el 1229 pel rei En Jaume, del pintor Faust Morell.

 


Currículum:


Antoni Bassas i Onieva (Barcelona 1961)

Amb 16 anys comença treballant a Ràdio Joventut.
El 1981 va començar a Ràdio Barcelona, fent feina dins el món de l'esport durant els següents 14 anys, fent el canvi a Catalunya Ràdio.
El 1995 deixa el periodisme esportiu per enfocar-se en l'àmbit polític i social, dirigint el programa estrella de l'emissora: El matí de Catalunya Ràdio, al llarg de 14 anys, rebent el premi Òmnium Cultural el 1998.
En aquesta etapa va compaginar el seu espai diari amb altres moltes feines:
Guionista i presentador del concurs 3 pics i repicó, TV3.
Guionista de La Lloll, El show de Diana, El joc del segle.
Codirector i presentador d'Aquest any cent, pel que rebé el premi al millor periodista esportiu el 1999.
Director i presentador de A contracorrent.
Col·laborador a El Club, d'Albert Om.
Creador de la versió radiofònica d'Alguna pregunta més?, pel que va rebre el premi Ondas el 1997.
Bassas va abandonar Catalunya Ràdio, amb el programa líder d'audiència, l'estiu de 2008.
Corresponsal de TV3 a Washington entre 2009 i 2013.
Ha col·laborat amb el magazín Divendres, les horabaixes de TV3, analitzant l'actualitat catalana.
En relació amb la premsa escrita, Bassas és membre fundador del Diari Ara.
Premi Josep Pla pel seu llibre "Bon dia són les vuit!".
Premi nacional de periodisme de la Generalitat el 2001 i Premi nacional de radiodifusió el 2005.