Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La prevenció del malbaratament alimentari, una assignatura pendent

La prevenció del malbaratament alimentari, una assignatura pendent

(26/01/2023)

El Consell de Mallorca promou la prevenció del malbaratament alimentari a més de 1.500 escolars

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera executiva de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i el director insular de Residus, Juan Carrasco, han presentat avui en roda de premsa els tallers de prevenció del malbaratament alimentari a Mallorca. L’anunci coincideix amb el Dia Mundial de l’Educació Ambiental. Concretament, la Direcció Insular de Residus posarà en marxa un taller sobre la prevenció del malbaratament alimentari a les escoles. En una primera fase està previst que 1.450 escolars puguin gaudir del taller, això suposa fer-ne 58, a 17 centres escolar de l’illa.  

El taller s’estructura amb el continguts següents: una introducció a l’alumnat sobre el malbaratament seguit de les preguntes «quan malbaratam?» i «on i com malbaratam», a continuació es detallen les conseqüències del malbaratament i, per acabar, s’exposa una llista de coses que podem fer per evitar aquesta mala pràctica. El taller és totalment participatiu: abans de cada punt es demana a l’alumnat que hi pensin i, en acabar cada punt, es demanen els dubtes. La intenció és que els i les alumnes parlin quasi més que l’educador ambiental per aconseguir la seva atenció i que el taller sigui profitós.

Amb relació al Dia Mundial de l’Educació Ambiental, la consellera Ribot ha declarat que «quan es pensa en el canvi climàtic i en la lluita contra l’emergència climàtica en què vivim, sovint es pensa en: les energies renovables, la reducció d’emissions, el consum responsable o la fiscalitat verda. Però hi ha un element que els supera tots, i que acostumam a deixar de banda: l’educació ambiental».

«Només amb petites accions individuals no podem aspirar a fer un gran canvi, però si ajuntam l’esforç de totes les persones podem millorar a escala global. Cal lluitar cada dia contra el malbaratament alimentari i, sobretot, recordar que el millor residu és sempre aquell que no es genera», ha afegit Ribot.

Per la seva banda, el director insular de Residus, Juan Carrasco, ha insistit que l’objectiu dels tallers a les escoles és «conscienciar petits i grans i donar-los eines per reconduir aquesta situació». Carrasco també ha valorat molt positivament la feina que s’ha fet des de la Direcció Insular de Residus i ha recordat que «aquesta acció s’engloba en el camí que ha iniciat la Direcció Insular de Residus, deixant de ser un simple gestor i convertint-se en un actor del canvi i la sostenibilitat».

Per finalitzar el taller es fa una xerrada i una reflexió sobre la fracció orgànica dels residus sòlids urbans, es dona un poalet per reciclar la fracció orgànica a cada alumne i, a més, un porta entrepans de tela, una guia explicativa del malbaratament i un adhesiu explicatiu de la fracció orgànica que han d’aferrar al poalet marró que se'ls ha regalat.

«Massa bo per tudar-ho»

Amb el lema: «Massa bo per tudar-ho, massa bo per tirar-ho», l’objectiu principal de la guia és oferir accions de prevenció i afrontar els reptes del malbaratament. En aquest sentit, s’ha dissenyat una guia extensa de la qual se n’extrauran guies més breus i específiques. D’aquesta forma s’han creat guies de bones pràctiques adreçades a diferents públics objectius: àmbit domèstic, productors i fabricants, petit comerç i sector HORECA (serveis de càtering i altres espais col·lectius).

El principal objectiu ha de ser reduir el malbaratament al llarg de tot el cicle alimentari: des del camp fins a les nostres taules. Entre les bones pràctiques per prevenir el malbaratament alimentari a la llar hi ha les següents:

  • Planificar els menús setmanals i anar a comprar amb una llista adient als menús i amb seny (comprar a granel, just el que necessitem).
  • Triar productes locals i de temporada (reduïm l’impacte del transport i l’emmagatzematge). A més, tenen major qualitat i menor càrrega ambiental. Comprar a mercats o supermercats cooperatius.
  • Conservar de manera adequada.
  • Aprofitar les sobres i fer receptes d’aprofitament.
  • No valorar els aliment pel seu aspecte.

 

Per a més informació podeu consultar la guia completa aquí: https://bit.ly/PrevencioMalbaratamentAlimentari