Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere 59 esglésies d’arreu de Mallorca exposaran els llits de la Mare de Déu d’Agost

59 esglésies d’arreu de Mallorca exposaran els llits de la Mare de Déu d’Agost

(02/08/2016)

El programa de difusió d’aquesta festa creix amb espais com el Museu de Mallorca i inclou tot un seguit d’activitats culturals que es poden consultar a www.assumpciodelamarededeu.net. El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, ha explicat que des de Patrimoni del Consell es recupera un projecte d'inventari de l'estat de conservació de les mares de Déu per decidir sobre quines s'ha de prioritzar qualque tipus d'intervenció, al qual se sumarà un estudi històricoartístic tant de les peces com dels llits que les acompanyen.

Des de l’any 2010, el Departament de Cultura del Consell de Mallorca juntament amb el Bisbat de Mallorca impulsen un programa de difusió de la festa i dels valors culturals de l’Assumpció i del muntatge dels llits de la Mare de Déu d’Agost. Una iniciativa que es concreta a través de la web www.assumpciodelamarededeu.net , actuació a través de les xarxes socials i l’edició de cartells. Enguany hi col·laboren també l’Ajuntament de Palma, el Museu de Mallorca, la Catedral de Mallorca, ARCA i la Fundació Amics del Patrimoni.

 

Segons el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, "la festa de la Mare de Déu d'Agost és reconeguda per un ampli conjunt de la societat mallorquina i per això des del Consell tenim interès en la seva difusió. Seguim donant suport i reforçant el projecte, al costat d'altres institucions i associacions culturals i patrimonials. A més, la xerrada programada des del Consell servirà com a punt de partida del Pla de salvaguarda del Patrimoni Immaterial, que impulsam des del Departament de Patrimoni del Consell, ja que posarà damunt la taula quins són els protocols de muntatge, els diferents elements que formen part de la festa a nivell litúrgic i social. Però la nostra feina no acaba aquí, perquè recuperam un projecte d'inventari de quin és l'estat de conservació de les mares de Déu de tot Mallorca: volem vigilar el seu estat de conservació i impulsar projectes de conservació i restauració de les peces que així ho requereixin".

 

En aquesta nova edició s’exposen llits marians a 12 esglésies de Palma i a 47 esglésies de la Part Forana. Els objectius del programa són difondre els horaris de visita d’aquests llits de la Dormició de la Mare de Déu que tenen lloc durant el mes d’agost, essent el dia 15 la diada central i litúgica. En la majoria dels casos es trata d’un mobiliari i imatgeria que només es poden contemplar en aquesta festivitat i que responen a diferents cronologies i estils, des del segle XV al XX.

 

A més del calendari de visites als diferents llits que s’exposen a les esglésies i convents d’arreu de Mallorca, el programa d’aquest 2016 també inclou tot un seguit d’activitats culturals: una xerrada amb el títol “Llums i ombres dels muntatges dels llits marians de la Dormició”, a càrrec de l’investigador Jordi Llabrés, a la Misericòrdia divendres 12 d’agost a les 19h; la incorporació en el programa de les quatre peces de l’exposició permanent del Museu de Mallorca vinculades a l’Assumpció de la Mare de Deú; un recorregut per diferents llits de la Mare de Déu al Museu de Mallorca i els convents de Santa Clara i Sant Francesc, diumenge 14 d’agost a les 10:30 hores, dirigit per Gabriel Barceló i organitzat per ARCA; la inauguració dimecres 10 d’agost de la instal·lació contemporània de l’artista Pep Guerrero a l’església dels Sagrats Cors amb la imatge de la Mare de Déu Dormida de l’església conventual de Campos (antic convent dels mínims) i la celebració, dijous 18 d’agost, de la Festa de l’Esplendor de la Mediterrània a l’església dels Sagrats Cors de Palma, aquests dues darreres activitats organitzades per la Fundació Amics del Patrimoni.

 

En la tasca de difusió de les activitats col·laboren de manera especial les oficines d’informació turística, les 6 OITs que hi ha a Palma i també les 38 OITs de la resta de municipis de Mallorca. També hi haurà enllaç amb la informació del projecte de difusió a través de la web turística del Consell www.infomallorca.net. ​

 

A l’acte de presentació del programa de l’Assumpció de la Mare de Déu 2016, celebrat aquest matí al Museu de Mallorca, han assistit el vicepresident Francesc Miralles, la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, el vicari general del Bisbat de Mallorca, Antoni Vera, a directora general de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Francisca Niell, la directora del Museu de Mallorca, Joana M. Palou, la conservadora de patrimoni de la Catedral de Mallorca, Catalina Mas, els coordinadors del programa de difusió, Gabriel Carrió i Guillem Reus, en representació d’ARCA, el seu president, Pere Ollers, i el president de la Fundació Amics del Patrimoni, Joan Guaita.