Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca salva de la destrucció la barca de bou Nuevo Tomás

El Consell de Mallorca salva de la destrucció la barca de bou Nuevo Tomás

(05/02/2021)

Avui la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la vicepresidenta segona, Aurora Ribot, juntament amb el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, han visitat l’embarcació tradicional Nuevo Tomásper conèixer de primera mà com s’han duit a terme les feines d’estabilització de la barca.

Construïda a Andratx l’any 1940, el Nuevo Tomás és una barca representativa del treball artesanal i durant la seva vida útil va servir com a barca pesquera al port de Cala Figuera. La barca, amb unes dimensions considerables, eslora 14,94, mànega 4,50 i 15,85 tones de pes, té una finalitat cultural i de protecció i conservació del patrimoni marítim.

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient ha estat treballant en aquesta emblemàtica barca de bou més de mig any i ara ja sols resta el pas final de museïtzació, quan ocupi el seu lloc al Museu Marítim.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha destacat la feina que es fa des del Consell  «per conservar i perpetuar l’ofici i la tècnica tradicional dels mestres d’aixa, evitar la desaparició de patrimoni marítim, com amb aquest rescat i sanejament del Nuevo Tomás, i, sobretot, fer-ne difusió a través de la museïtzació».

La vicepresidenta segona i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que la feina feta «serveix per consolidar una barca que feia molts d’anys que era a terra i, amb el sanejament, s’ha evitat que es deteriori».

L’objectiu de la intervenció ha estat aturar el deteriorament del buc i l’estabilització. Per assegurar-ne la conservació, ha estat necessària una actuació parcial de sanejament de la part exterior, de la interior i de la coberta.

Ribot ha recordat «la tasca valuosíssima que fan els mestres d’aixa del departament, perquè les embarcacions tradicionals no sols no es perdin sinó que la ciutadania les pugui gaudir molts anys».

Per la seva banda, el director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha valorat molt positivament la feina feta amb el Nuevo Tomás i «la importància d’haver consolidat la barca, evitant-ne el deteriorament».

Taller de mestres d’aixa

El taller de mestres d’aixa, ubicat a Son Bonet (Marratxí), des de la primera actuació amb la restauració de l’embarcació Balear, s’ha dedicat a restaurar embarcacions tradicionals de titularitat pública o pertanyents a entitats i associacions sense ànim de guany, amb la signatura prèvia d’un conveni.

Des del principi el taller de mestres d’aixa del Consell de Mallorca ha col·laborat amb ajuntaments i associacions, en la conservació del nostre patrimoni marítim. El personal del taller fa sortides puntuals a les escoles, on explica als infants detalls sobre l’ofici de mestre d’aixa i les barques tradicionals de Mallorca.

https://web.conselldemallorca.cat/patrimoni-maritim

Vídeos

Declaracions presidenta del Consell
Declaracions Consellera de Medi Ambient