Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L'obra Anar a Saturn i tornar, de Marta Barceló, romp el tabú del càncer de pit

L'obra Anar a Saturn i tornar, de Marta Barceló, romp el tabú del càncer de pit

(03/02/2021)

Aquest monòleg es representarà els dies 6 i 7 a la Sala Gran


El Teatre Principal acollirà el pròxim cap de setmana el muntatge teatral Anar a Saturn i tornar, un monòleg de Marta Barceló, interpretat per Marga López i amb direcció de Núria Vizcarro, que es representarà a la Sala Gran el dissabte 6, a les 19 hores, i el diumenge 7, a les 18 hores.

Anar a Saturn i tornar és un text que parla i reflexiona sobre el càncer de pit i les seves conseqüències i ho fa sense embuts ni filtres però també amb respecte i humanitat. Rosa, als 45 anys, rep la notícia de què pateix un càncer de mama, i s'hi enfronta, sense els tòpics habituals farcits de llenguatge marcial i amb una càrrega de vitalitat i d'amor per la família i el seu entorn.

La consellera de Cultura, Patrimoni i Política lingüística del Consell de Mallorca, Bel Busquets, ha parlat de "la funció social que té la cultura tractant un tema que fins ara ha estat tan tabú a la nostra societat com és el càncer de pit" i ha agraït la tasca del Teatre Principal de mantenir la seva programació. Busquets també ha celebrat "el protagonisme de la dona en una obra en la qual autora, directora i actriu són dones".

Marta Barceló, l'autora del text, ha iniciat la seva intervenció assegurant "estar emocionada de ser aquí, al Teatre Principal, que ha obert la Sala Gran als dramaturgs de Balears, i això no és una circumstància menor, i que demostra que alguna cosa ha canviat en aquests darrers anys".

Barceló ha explicat que Anar a Saturn i tornar va ser un encàrrec de la productora Cultural-ment, en concret de Bernat Clar, per "visibilitzar i desestigmatitzar aquesta malaltia" i que per elaborar-la va fer una intensa feina de documentació en col·laboració amb l'associació de dones afectades pel càncer de mama Auba. "Això m'ha permès crear-me un corpus de coneixement sobre aquest tema gràcies al qual he pogut ficcionar l'obra", ha dit Barceló.

Marga López, que s'enfronta durant quasi una hora i mitja a aquest monòleg, ha assegurat que s'ho va pensar dues vegades abans d'acceptar la proposta de protagonitzar-lo. I no ho va fer fins que "ho vaig consultar a una persona molt propera que patia aquesta malaltia" i la va animar a fer-ho. La protagonista expressa durant l'obra com aquesta dura vivència afecta no sols a la persona malalta sinó a "tot l'ecosistema socials que l'envolta".

L'obra, en la qual no manquen passatges d'humor, "es pot traslladar a qualsevol altra malaltia que comporti un risc de mort com el càncer".

Josep R. Cerdà, director del Teatre Principal, ha dit sobre Anar a Saturn i tornar que "no és una obra que es recreï en el patiment i la malaltia". A més, Cerdà ha elogiat la trajectòria dels dramaturgs illencs i ha assegurat que una de les obligacions del Teatre Principal "és creure en els nostres autors i donar-los camp per treballar i estrenar a la Sala Gran".

Cal recordar que la funció del dissabte 6 de febrer, que és a les 19 hores, comptarà amb Principal Plus, un col·loqui amb l'equip artístic i el públic en acabar la representació i que la funció del dia 7 també es podrà seguir per streaming.