Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Es presenta el llibre «Tomàtiga de Ramellet. Pagesos i cuiners», impulsat pel Consell de Mallorca i Agromallorca

Es presenta el llibre «Tomàtiga de Ramellet. Pagesos i cuiners», impulsat pel Consell de Mallorca i Agromallorca

(28/01/2021)

S’emmarca dins la campanya d’Agromallorca «L’etiqueta és la tomàtiga», subvencionada per la institució insular per promocionar el producte de proximitat

El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, i la gerent d’Agromallorca, Isabel Vicens, s’han reunit avui a la Llar de Joventut amb motiu de la presentació del llibre Tomàtiga de Ramellet. Pagesos i cuiners que forma part de la campanya «L’etiqueta és la tomàtiga». 

En aquest llibre diversos cuiners de Mallorca exposen creacions culinàries que tenen la tomàtiga de ramellet com a protagonista gastronòmic. Xefs guardonats amb estrelles Michelin com Andreu Genestra, Koldo Royo, Tomeu Caldentey o Benet i Jaume Vicens, però també pastissers com Jaume Miralles, bomboners com Joan Cuart o d’altres referents de la cuina a Mallorca com el professor Toni Pinya, Marga Coll o Miquel Gelabert són presents en aquest homenatge a un producte tan nostre de gastronomia illenca. S’hi sumen fins i tot referents de la cuina sefardita com Claudio Lemos o el xef xinès Ye Shenqian per demostrar la transversalitat del producte i, inclús, Andreu Genestra hi incorpora un còctel de tomàtiga de ramellet.

El llibre vol ser un reconeixement i un impuls al producte local i a la feina dels pagesos, transformada en cuina, en tradició, però també en innovació i proposta de futur. La producció del llibre de receptes de diferents pagesos i cuiners mallorquins Tomàtiga de Ramellet. Pagesos i cuiners pretén donar a conèixer i estimular el consum i la compra d’elaboracions fetes a partir d’aquest fruit tan emblemàtic. 

Agromallorca, amb el suport del Consell, vol promocionar la producció de la nostra tomàtiga de ramellet, incloent-hi tota la gamma de productes en què és ingredient, com la tomàtiga ratllada, pa amb oli, suc de tomàtiga i gaspatxo. 

El conseller Jaume Alzamora ha explicat que, en el marc de la línia d’ajudes de Promoció Econòmica, «hem col·laborat en aquesta campanya perquè compleix dos dels objectius que tenim des del Consell de Mallorca: per una banda, impulsar l’economia local, en aquest cas amb una gran cooperativa; i per altra promocionar el producte de Mallorca, i el tomatigó –o tomàtiga de ramellet- és un dels productes més típics». Per últim, Alzamora ha animat «els consumidors a provar aquestes receptes que venen al llibre, fetes amb tomàtiga de ramellet».

Isabel Vicens ha afirmat: «volem que totes les noves generacions emprin aquest producte tan nostre com és la tomàtiga de ramellet. Sigui com sigui, producte fresc o transformat, l’hem de consumir». En aquest sentit i en el context de la campanya «L’etiqueta és la tomàtiga», ha recordat que el producte d’Agromallorca «no du ni conservants ni colorants, per això l’hem fet transparent, perquè es vegi: que es vegin les llavors i es vegi que no hi ha res més endins”.

L’any 2020, el Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local ha destinat en total 1.400.000 euros per dinamitzar l’economia local i el sector productiu. És la convocatòria de subvencions de la Direcció Insular de Promoció Econòmica amb més partida pressupostària fins a l’actualitat, possible mitjançant el pla de reactivació social i econòmica del Consell de Mallorca, conegut com a «Mallorca Reacciona». 

 

Sobre Agromallorca

Agromallorca és una de les empreses  del sector primari més gran de les Illes Balears. Fundada el 1964, a l’actualitat comercialitza més de 5.000 tones de producte fresc, especialment tomàtiga de ramellet. Gairebé 400.000 m2 d’hivernacles en cinc punts que donen feina a 180 treballadors. A les finques d’Agromallorca es fa tot el procés: els planters, la sembra i la recol·lecció; a diferència d’altres empreses, Agromallorca són pagesos, no mers distribuïdors. 

El 2016, Agromallorca posà en marxa una fàbrica per allargar la vida del producte, i envasar els excedents de tomàtiga, verdura i fruita per fer productes 100 % naturals, de km 0, d’economia circular per ajudar a fer rebost a les famílies mallorquines amb productes de primeríssima qualitat per una cuina fàcil i sana. La fàbrica d’Agromallorca té tots els segells i certificacions per garantir l’excel·lència del seu producte.