Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Sostenibilitat i Medi Ambient i MAC insular netegen el polígon de Ses Veles

Sostenibilitat i Medi Ambient i MAC insular netegen el polígon de Ses Veles

(03/12/2020)

Aurora Ribot: «feim costat als ajuntaments, com el de Bunyola, per fer front a situacions complicades d'abocaments il·legals a les vies públiques, però tenim clar que és necessària més conscienciació ciutadana per posar fi al "turisme de residus"».

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient i la seva concessionària MAC Insular, duen a terme la neteja del polígon de ses Veles, ubicat al terme municipal de Bunyola, que es troba en estat d'abandonament. Les zones públiques d'aquest polígon (vials, voreres, rondes, etc.) s'han utilitzat com a punts d'abocament il·legals de residus de demolició, de construcció i de voluminosos, pràctica coneguda popularment com a turisme de residus.

Davant el deteriorament del polígon per aquesta realitat, l'Ajuntament de Bunyola ha demanat una col·laboració al Consell de Mallorca mitjançant la participació de la concessionària del Consell, MAC Insular.

La vicepresidenta i consellera executiva, Aurora Ribot, el batle de Bunyola, Andreu Bujosa, i la directora insular de Residus, Patrícia Arbona, han acompanyat avui a José María Bauzá, director general de MAC, per comprovar l'avanç de les tasques de neteja.

La vicepresidenta Ribot ha destacat que «des del Consell seguirem donant suport als ajuntaments per posar fi a aquest greu problema i a l'incivisme que comporta l'abocament il·legal d'enderrocs i al "turisme de residus"» però a la vegada ha recordat «que aquest acte il·legal i totalment irresponsable no sols suposa un problema de salubritat, la seva neteja ens costa entre tres i quatre vegades més del que hauria costat tractar els enderrocs si s’hagués fet de manera correcta».

La directora insular de Residus, Patrícia Arbona, ha aprofitat per fer una crida a la ciutadania i recordar-los que «tots aquests impactes sobre el medi ambient tenen fortes repercussions i anualment les administracions han de dedicar molts d’esforços econòmics i materials per restituir els espais».

Per part seva, el batle de Bunyola, Andreu Bujosa ha destacat que l’actuació «era necessària i estam agraïts de la col·laboració del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient així com de MAC Insular» i ha afegit que «seguim fent feina conjuntament amb el Consell de Mallorca per tal de trobar una solució definitiva perquè el polígon pugui ser la zona de reciclatge que es va crear amb el Pla Director Sectorial de Residus i realment tengui aquesta utilitat i no sigui un punt negre».

Es recolliran tots els residus de construcció i demolició (RCD) i voluminosos abandonats a les zones públiques. Està prevista la retirada d’entre 100 i 150 tones de residus. Una vegada retirats tots els residus es duran fins a la planta de MAC de Bunyola per tractar-los correctament. La concessionària del Consell no cobrarà res al consistori per aquesta neteja. L'Ajuntament sols haurà de pagar el tractament dels enderrocs.

MAC Insular, concessionària del Consell posarà les màquines i els operaris. Es calcula que l'acció durà tres dies de feina, serà necessària maquinària específica (pales, camions) i l'actuació d’una brigada de tres o quatre operaris amb supervisió tècnica.