Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Diagnòstic del voluntariat del Consell de Mallorca assenyala la necessitat de promocionar l’acció voluntària

El Diagnòstic del voluntariat del Consell de Mallorca assenyala la necessitat de promocionar l’acció voluntària

(02/12/2020)

  • Una de les peculiaritats de l’illa és que hi ha un gran volum de voluntariat en el sector jove i infantil 
  • La presentació de l’estudi ha tingut lloc al Teatre d’Artà, on també s’han lliurat els guardons del Govern balear a entitats i persones del sector del voluntariat de Mallorca

 

La Direcció Insular de Participació i Joventut del Consell de Mallorca ha presentat el Diagnòstic del voluntariat a Mallorca al Teatre d’Artà, un estudi que serà el punt de partida per al desenvolupament d’un pla insular de la matèria per als pròxims anys. 

El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, ha assenyalat que «gràcies a aquesta anàlisi prèvia, les nostres actuacions de futur estaran adaptades a la realitat del voluntariat a Mallorca». Així, podrem «enfortir la coordinació, treure línies d’ajut o fomentar projectes que sapiguem que són els demandats i els necessaris per a les persones voluntàries i treballadores del sector».

Precisament, el document s’ha elaborat a partir de qüestionaris a persones voluntàries, responsables de les entitats de voluntariat i responsables de l’Administració pública, i amb trobades participatives amb aquests col·lectius. 

D’acord amb aquest diagnòstic i al que suggereixen els actors del sector, el Pla haurà de treballar línies estratègiques com la difusió i la promoció de l’acció voluntària, el suport per a la la millora del voluntariat, la formació en la matèria, el reforç de l’estructura del voluntariat a l’illa, la coordinació entre entitats i institucions, i el suport per una regulació clara i adaptada a la normativa.  

A més, les persones voluntàries i treballadores del sector proposen més sensibilització sobre  l’acció voluntària (començant pels centres educatius), una formació específica, i suport econòmic, material i d’espais per part de les administracions. 

Per la seva banda, les institucions sumen una proposta a la necessitat de promocionar i difondre la tasca voluntària i és la de potenciar el reconeixement a les persones voluntàries. A més, el Diagnòstic parla també de la necessitat de millorar la coordinació interna en el Consell i del Consell amb els ajuntaments o entre els mateixos consistoris. Importants seran també els plans municipals de voluntariat i les llistes d’entitats perquè els ajuntaments puguin conèixer el sector.

 

Realitat del voluntariat a Mallorca

D’acord a les enquestes fetes per al Diagnòstic, la gran majoria de persones voluntàries (66,5 %) són dones, un 45,81 % té estudis universitaris, la meitat dedica quatre hores o més al voluntariat, i la solidaritat i la disposició d’ajudar als altres són les motivacions principals que tenen.

Cal destacar que el voluntariat de l’àmbit de l’oci i el temps lliure té molta presència a l’illa, una particularitat de Mallorca. Ocupa el segon lloc en els àmbits del voluntariat més comuns, després del voluntariat social (atenció social i psicològica a les persones). Així mateix, la major part de les persones voluntàries del voluntariat juvenil i infantil són joves d’entre 14 i 35 anys. 

Les entitats tenen en els seus voluntaris i voluntàries el valor més rellevant per a la captació de nou voluntariat, ja que és habitual que s’accedeixi al sector a través de persones conegudes o familiars. Igualment, en el voluntariat més jove és important haver estat participant de la mateixa entitat en què després col·laboren. 

Pel que fa a la promoció que caldrà desenvolupar, d’acord amb el Diagnòstic, s’haurà de tenir en compte també que Internet i les xarxes socials són també una manera habitual d’accedir a la informació sobre voluntariat i d’apuntar-s’hi.

En relació a la situació laboral de les persones voluntàries, al voltant del 40  % està treballant. Degut a la situació provocada per la pandèmia de la covid-19 és molt possible que aquests valors variïn en els mesos que vendran, en el cas que l’atur hagi continuat a l’alça i més persones s’animin a fer voluntariat davant la situació de desocupació. En la mateixa línia, és destacable que gairebé un terç de les persones que han respost al qüestionari duen menys d’un any sent voluntàries, i és que la situació sanitària ha activat moltes accions de solidaritat que en la majoria dels casos ha implicat que s’iniciassin en el voluntariat a les entitats.

 

Lliurament dels Premis al Voluntariat

Després de la presentació pública del Diagnòstic, s’han lliurat els Premis al Voluntariat atorgats pel Govern balear aquest 2020 a entitats i persones de Mallorca:

«Premi Olivera» a les Germanes de la Caritat de Sant Vicent de Paül pel projecte socioeducatiu Naüm, creada l’any 2000 com a entitat sense ànim de lucre que treballa a diferents barriades de Palma (Son Roca, Son Ximelis, Son Anglada, Son Serra-la Vileta) per donar resposta a la necessitat d’atenció directa dels menors en situació d’exclusió social i les seves famílies.  
- «Premi Organització Veïnal» a l’Ajuntament d’Artà pel projecte Som Col·lectiu, que neix el març de 2020 per ajudar a cobrir les necessitats bàsiques i donar suport als veïns i les veïnes més afectats i més vulnerables als efectes socials i econòmics de la pandèmia. 
- Reconeixement Femení a la trajectòria Personal a Manuela de la Vega Llompart, presidenta d’ALCER Illes Balears, entitat dedicada a la lluita contra les malalties renals. Des de l’any 2005, i fins l’any passat, també va presidir l’Associació de Persones amb Diabetis de les Illes Balears, ADIBA. 

La directora general de Participació i Voluntariat del Govern, Maria Amengual, ha destacat durant l’acte que «les entitats del voluntariat han tingut una gran capacitat d’adaptació a la difícil situació que estam vivint, transformant les seves actuacions i dirigint-les a les necessitats emergents de la pandèmia [...]. La veritat és que ens costava molt renunciar a intercanviar amb vosaltres una mirada sincera d’agraïment amb motiu d’aquests segons Premis del Voluntariat que atorga el Govern de les Illes Balears», ha afegit, «per això avui som aquí i vull donar les gràcies al Consell de Mallorca per l’organització d’aquest acte i a l’Ajuntament d’Artà per acollir-nos a casa seva. I, per descomptat, la més sincera enhorabona a tots els premiats, perquè representau el millor de cada un de nosaltres. Gràcies».