Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Consell i Govern estudien vies de col·laboració per a la formació dels margers amb motiu de la inclusió d'aquest ofici en el Catàleg Nacional de Qualificacions

Consell i Govern estudien vies de col·laboració per a la formació dels margers amb motiu de la inclusió d'aquest ofici en el Catàleg Nacional de Qualificacions

(30/11/2020)

La presidenta Catalina Cladera ha avançat que l'Escola de margers del Consell començarà a impartir els primers cursos a partir de l'any que ve

El Consell de Ministres va aprovar el passat 24 de novembre la creació de la nova qualificació de Construcció de pedra en sec dins la Família Professional d'Edificació i obra civil. Una aprovació que obre un ventall d'opcions per a l'acreditació i futura titulació de l'ofici de marger.

Avui, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i el conseller d'Educació Universitat i Recerca, Martí March, han celebrat la inclusió d'aquesta qualificació en el Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals (CNCP), ja que això facilita l'acreditació dels margers i possibilita altres vies d'actuació fins ara impossibles pel fet de no formar part d'aquest Catàleg.

Han assistit a l'acte, el director insular de Medi Ambient del Consell, Josep Manchado, el director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors, Antoni Baos, la responsable de l'Institut de Qualificacions Professionals (IQPIB), Glòria Escudero, el president del Gremi de Margers de Mallorca, Lluc Mir, i el membre de la Junta Directiva del Gremi, Guillem Palou.

Les qualificacions recollides en el Catàleg estableixen les competències pròpies d'una professió, de manera que es pugui determinar a través de documents i de proves pràctiques si una persona és capaç de desenvolupar competentment la professió amb qualificació professional gràcies a un conjunt ampli de formació al llarg de la vida. En el cas de l'ofici de marger es podrà accedir a la qualificació professional de pedra en sec a través de dues vies: acreditant que en els darrers 10 anys s'han fet 3 anys d'experiència i un mínim de 2 mil hores de feina o si es pot acreditar 300 hores de formació no formal. Tots els candidats hauran de tenir més de 20 anys.

El fet de comptar amb una qualificació reconeguda permet iniciar altres vies tant acadèmiques com professionals relacionades amb l'ofici de marger. Així es començarà el procediment per crear una especialitat de Formació Professional sobre Construcció en pedra en sec i s'estudiarà la possibilitat de crear un Curs d'Especialització d'aquesta matèria per Grau Mitjà. Al mateix temps que s'estudien les opcions acadèmiques també s'obre el procés per a demanar la Certificació de Professionalitat. Les dues vies s'han d'autoritzar pel Ministeri d'Educació i Formació Professional i per tant requeriran una feina prèvia i conjunta del Govern i el Consell, tal com va ser necessari per a la Qualificació.

Recuperar l'Escola de Margers

La presidenta del Consell ha avançat que aquesta qualificació «ens dóna via lliure per crear l'Escola de margers i començar a impartir els primers cursos a partir de l'any 2021». Cladera ha recordat que des del passat mes d'octubre el Consell ja està formant a tècnics forestals en coneixements de margers i que, en un procés paral·lel, a més llarg termini, s'ha convocat el concurs d'idees de la que serà la futura seu de l'Escola de Margers a Raixa. El Consell iniciarà la formació amb els margers que no puguin acreditar l'experiència o la formació requerides i amb els formadors que han de formar part del cos docent de l'escola de margers.

«És una passa més en el reconeixement merescut de l'ofici de marger i de la tècnica de pedra en sec, que defineixen el paisatge de Mallorca i formen part del nostre patrimoni col·lectiu», ha apuntat la presidenta Cladera, qui ha agraït la feina del departament de Sostenibilitat i Medi Ambient de la institució insular. «Al Consell tenim molt clar que els mestres margers han de ser els garants del manteniment del nostre patrimoni de pedra en sec i que la institució insular ha de liderar la protecció de l'ofici de marger i de la tècnica de pedra en sec; la seva promoció i divulgació i la formació de nous professionals que garanteixin la pervivència de l'ofici i la tècnica, juntament amb la resta d'institucions i col·lectius implicats, i, sobretot, amb el Gremi de margers», ha dit.

Per la seva part, el conseller Martí March ha assenyalat «la importància de potenciar la qualificació i l'acreditació a Balears. Cal tenir en compte que hi ha una mancança important a les Illes de treballadors qualificats i titulats, especialment de tècnics de grau mitjà. Els reconeixements oficials permeten convalidar experiència per formació i en molts de casos animen als treballadors a reprendre la formació oficial i aconseguir una titulació» ha conclòs.

El Ministeri té previst publicar al BOE el pròxim mes de desembre les unitats competencials necessàries per aconseguir la qualificació. Una vegada publicades, ja es podrà impartir formació per obtenir la Qualificació professional de Pedra en Sec mentre es fa tot el procediment amb el Ministeri per fer possible tant les titulacions d'FP com el Certificat de Professionalitat.


La qualificació professional de construcció de pedra en sec arriba quan es compleixen dos anys des que l'Unesco va declarar la tècnica de la pedra en sec com a patrimoni immaterial de la humanitat i a punt de celebrar el desè aniversari de la declaració de la serra de Tramuntana com a patrimoni de la Humanitat.