Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Sostenibilitat i Medi Ambient i l’Ajuntament de Marratxí comencen les tasques de neteja del camí dels Morts

Sostenibilitat i Medi Ambient i l’Ajuntament de Marratxí comencen les tasques de neteja del camí dels Morts

(16/11/2020)

Aurora Ribot «seguirem fent feina al costat dels ajuntaments per acabar amb el “turisme de residus”».

El camí dels Morts es troba entre la urbanització de Can Carbonell i la Carretera Vella de Bunyola, al municipi de Marratxí. És un camí públic que es troba en sòl rústic i que s’utilitza constantment d’abocador il·legal. Davant el deteriorament del camí per aquesta pràctica, l’Ajuntament de Marratxí va demanar una col·laboració al Consell de Mallorca mitjançant la participació de la concessionària del Consell, Mac Insular.

Es calcula que l’acció durà tres dies de feina, serà necessària maquinària específica (pales, camions) i l’actuació d’una brigada de tres o quatre operaris amb supervisió tècnica. MAC Insular, concessionària del Consell posarà les màquines i els operaris. Es recolliran tots els residus de construcció i demolició (RCD) i voluminosos abandonats a les zones públiques. Està prevista la retirada d’entre 100 i 150 tones de residus.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot ha assenyalat que «seguirem fent feina al costat dels ajuntaments de Mallorca per acabar amb el “turisme de residus”, abandonar tota classe de residus de demolició i construcció (enderrocs) i voluminosos (mobles vells, matalassos, etc.).» i ha recordat que «la solució definitiva en aquests casos passa per la col·laboració entre totes les institucions».

Una vegada retirats tots els residus es duran fins a la planta de Mac a Bunyola per ser tractats com correspons als residus. La concessionària del Consell no cobrarà res a l’Ajuntament per aquesta feina i l’Ajuntament sols haurà de pagar el tractament dels enderrocs.

La directora insular de Residus, Patrícia Arbona ha aprofitat per fer una crida a la ciutadania recordant que «tots aquests impactes sobre el medi ambient tenen fortes repercussions i anualment les administracions han de dedicar molts esforços econòmics i materials per restituir-lo». Arbona ha afegit que «és important que els cossos de vigilància i control que tenen competències actuïn en aquestes zones, perquè reforcin les mesures i així evitar aquest tipus de pràctiques tan lesives amb el nostre entorn».

Cal assenyalar que l’Ajuntament ha procedit recentment a tancar l’accés rodat d’aquest camí, hi permet únicament l’accés a peu i en bicicleta. D’aquesta manera es prenen les mesures per evitar que en un futur pròxim el camí es torni a trobar ple de residus d’aquest tipus. L’abandonament de residus és una infracció tipificada a la Llei de residus i que implica una sanció econòmica.

Per part del consistori, el batle de Marratxí, Miquel Cabot ha volgut destacar que «és molt important per a l’Ajuntament la col·laboració amb MAC Insular i el Consell de Mallorca en aquests tipus de projectes perquè ens permet afrontar-los econòmicament» però ha insistit que «hem de conscienciar la gent que els abocaments il·legals són una despesa important per als consistoris, a més d’una greu ferida que li feim als nostres terrenys municipals».

A la visita també hi ha assistit la regidora Medi Ambient i Agricultura de l’Ajuntament de Marratxí, Cristina Alonso.