Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Alumnes del programa aprenentatge Servei a la Serra engeguen el projecte «ArqueoTramuntana» al jaciment des Puig a Sóller

Alumnes del programa aprenentatge Servei a la Serra engeguen el projecte «ArqueoTramuntana» al jaciment des Puig a Sóller

(11/11/2020)

La col·laboració entre Consorci Serra de Tramuntana i Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca per al programa «Aprenentatge Servei a la Serra de Tramuntana» comença el cinquè curs.

El programa «APS Serra de Tramuntana» arrenca el cinquè curs amb bones perspectives i una participació alta. Enguany són 28 els centres que hi participen, amb la col·laboració del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, a través del Servei de Formació del Professorat de la Conselleria d’Educació, Recerca i Universitats de la CAIB. D’aquests, per a 5 centres és el primer cop que hi participen i 10 ho fan per cinquè curs escolar. Enguany uns 200 docents d’escoles de tot Mallorca s’hi han implicat. Els centres duran a terme projectes per preservar i estimar l’espai considerat patrimoni mundial de la UNESCO, amb l’objectiu de posar en valor els valors culturals, naturals i tradicionals que fan de la Serra patrimoni de la humanitat en la categoria de paisatge cultural.

Dues d’aquestes escoles, el CEIP es Puig i el col·legi concertat Sagrats Cors, ambdós de Sóller i centres degans en l’APS (són de cinquè any), han unit esforços des de finals del curs passat per dur a terme un projecte APS conjunt que han titulat «ArqueoTramuntana» i en el qual, sota la direcció de l’arqueòleg i professor Jaume Deyà Miró, es dedicaran a les tasques de recuperació, d’excavació i d’investigació d’una zona coneguda com es Puig i on es troben les instal·lacions del centre escolar del mateix nom.

El programa APS inclou formacions per a professorat i mestres, que aquest curs s’han hagut d’adaptar a les circumstàncies actuals i ara es fan en petits grups de docents del mateix centre. És el cas de l’IES Marratxí, que va seguir una interessant sortida de camp a càrrec del geògraf Miquel Grimalt per fer un seguiment del torrent de Coanegra des del seu naixement a la serra de Tramuntana.

Una altra de les característiques que més atracció creen entre l’alumnat i docents és l’estada d’una nit a un refugi de la xarxa del Consell de Mallorca a càrrec del Consorci Serra de Tramuntana. Alumnes de tot Mallorca passen unes hores al cor de la Serra i poden conèixer de primera mà l’entorn del paisatge cultural.

Cinc cursos d’èxit del programa «APS»

El programa «Aprenentatge Servei a la Serra de Tramuntana» va ser guardonat el 2019 amb el premi Aprenentatge Servei de 2019 en la modalitat de medi ambient, que atorga el Centre Nacional d’Educació Ambiental del Ministeri per a la Transició Energètica (CENEAM); un reconeixement a les accions solidàries de l’alumnat i centres, per tal de millorar la qualitat de vida de la Serra així com a una metodologia que detecta necessitats reals de l’entorn i ajuda a millorar-lo.