Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Sostenibilitat i Medi Ambient celebra que el Govern de l’Estat hagi ampliat la reserva marina del Parc Natural de sa Dragonera

Sostenibilitat i Medi Ambient celebra que el Govern de l’Estat hagi ampliat la reserva marina del Parc Natural de sa Dragonera

(06/11/2020)

Aurora Ribot valora molt positivament l’ampliació de la reserva, que permetrà «seguir fent passes cap a una major protecció i conservació de la biodiversitat del Parc»

​​​​​El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient celebra que finalment el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació hagi decidit fer la reserva marina de sa Dragonera en aigües exteriors, limítrofs amb la que ja hi ha. Suposarà una protecció integral dels recursos marins a tot el litoral de l’illot i s’ampliarà l’espai marítim protegit en 457 hectàrees.

L’ordre publicada pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació en el Butlletí Oficial de l’Estat, estableix la nova reserva marina d’interès pesquer de sa Dragonera i en defineix la delimitació, les zones i els usos. Segons es recull en el BOE: «la gestió moderna del medi marí i de la conservació dels seus recursos fa imprescindible un desenvolupament especial de les mesures de protecció i de regeneració d’aquests».  

Feia més de cinc anys que tant des del Departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca com de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern Balear s’instava el Govern de l’Estat a ampliar la reserva marina com a primera passa de l’ampliació del Parc Natural de sa Dragonera. I va quedar recollit com un dels compromisos del pacte en els acords de Raixa firmats a l’inici de la legislatura.

En aquesta nova zona aprovada de reserva integral de 82 hectàrees, només es podran desenvolupar investigacions científiques que reportaran un major coneixement de l’àrea. A més a més, la reserva marina permet que s’hi desenvolupin diferents activitats econòmiques respectuoses amb el medi marí. 

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha volgut destacar que «amb aquesta ampliació a fins a 457 hectàrees, el Parc creix en valor ecològic i la reserva marina queda molt més protegida, la qual cosa dona a la flora i fauna local la possibilitat de prosperar amb menys pressió humana. A més, el Govern podrà vigilar de forma integral les activitats del litoral» i afirma que el seu equip segueix treballant per «limitar l’impacte de l’activitat humana sobre el medi amb l’impuls del Pla Rector d’Ús i Gestió del Parc Natural de sa Dragonera (PRUG), que esperem veure ampliat en un futur pròxim». 

El director insular de Medi Ambient, Josep Manchado, ha recalcat que «aquesta reserva dona continuïtat ecològica a la reserva que ja existeix entre l’illot de sa Dragonera i l’illa de Mallorca i ha suposat un gran èxit, ja que d’ençà que existeix hi ha més peixos, més espècies i de mida mitjana més gran».

Per la seva banda, la directora del Parc Natural de sa Dragonera, Pilar Gómez, ha explicat que «la reserva marina reporta tant beneficis socials com mediambientals i és una eina de divulgació del patrimoni natural amb un gran potencial».

Boletín Oficial del Estado (BOE) 

Orden APA/1024/2020, de 27 de octubre, por la que se establece la reserva marina de interés pesquero de la isla Dragonera, y se definen su delimitación, zonas y usos. 

  • Publicado en: «BOE» núm. 292, de 5 de noviembre de 2020
  • Departamento: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación
  • Referencia: BOE-A-2020-13657​​​​​​​
  • Permalink ELI: https://www.boe.es/eli/es/o/2020/10/27/apa1024