Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Creat el comitè assessor de l’Observatori de Turisme Sostenible

Creat el comitè assessor de l’Observatori de Turisme Sostenible

(02/11/2020)

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha presidit la constitució del comitè assessor d'experts de l’Observatori de Turisme Sostenible, que serà l’encarregat de fer el seguiment del procés de creació d’aquest òrgan i que anirà incorporant nous membres de distintes àrees. 

L’ha acompanyada el conseller de Turisme i Esports, Andreu Serra, i hi han estat presents els membres del comitè, que han estat escollits pel seu coneixement: Maria José Aguiló, Antoni Riera, Xavier Pascuet, Tolo Deyà, Pedro Homar, Tonina Alomar i Roberto Llamas.

Durant l’obertura de l’acte, la presidenta ha exposat la tasca realitzada per a la creació de l’Observatori de Turisme Sostenible dins la Fundació Mallorca Turisme del Consell insular i per a la preparació de la seva candidatura a Observatori de la xarxa INSTO de l'OMT, que ha consistit sobretot en la recollida d’informació, la definició dels objectius,la identificació dels socis i les campanyes de sensibilització i difusió.

A més, Cladera ha remarcat que "tenim uns reptes socials i ambientals enormes i complexos que requereixen una acció urgent i coordinada, i és el moment d’apostar por la sostenibilitat. Acabam de formalitzar l’ingrés de Mallorca en l’Organització Mundial del Turisme i estam convençuts que la nostra entrada en la Xarxa d’Observatoris de Turisme Sostenible ens ajudarà a avançar cap a aquest model de turisme sostenible que volem per Mallorca".

Per la seva banda, el conseller Serra ha assenyala que un Observatori “ens permet tenir un espai de dades que ens ajudaran a anticipar la nostra promoció turística: cap on hem d’anar i quines són les nostres necessitats dintre dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

A partir d’ara, comença una feina conjunta per definir el full de ruta necessari i els aspectes específics per a la consecució de l'objectiu. 

Què és un Observatori de turisme sostenible?
El desenvolupament de l'Observatori està molt lligat al Pla Estratègic de Mallorca pel període 2020-2030. La sostenibilitat constitueix un dels eixos centrals vertebradors que defineixen aquest pla de treball. En el context actual de les destinacions turístiques, la sostenibilitat ha passat de ser una acció concreta a un criteri de selecció de destinacions. 

En base a això, es fa necessari introduir mesures sustentades sota criteris de sostenibilitat que permetin preservar els valors culturals, socials i mediambientals oferint alternatives i mesures correctives davant el turisme de masses, i per fer-ho resulta de gran importància tenir un Observatori. 

Els Observatoris són una xarxa impulsada per l’Organització Mundial del Turisme amb l'objectiu de donar suport a la millora contínua de la sostenibilitat i col·laborar en la capacitat de recuperació del sector turístic mitjançant la vigilància sistemàtica i periòdica dels resultats i l'impacte del turisme.

Així mateix, els observatoris permeten comprendre millor l'ús dels recursos en el destí i fomentar la gestió responsable del turisme.

Mitjançant l'aplicació sistemàtica de tècniques de vigilància, avaluació i gestió de la informació, la xarxa proporciona instruments clau per a enfortir la capacitat institucional als encarregats de gestionar i planificar el turisme a les diferents destinacions.