Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, assenyala que «la política de paisatge ha de ser un eix transversal»

La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, assenyala que «la política de paisatge ha de ser un eix transversal»

(19/10/2020)

El Consell de Mallorca organitza la Setmana del Paisatge amb la participació d’entitats i experts.

La Setmana del Paisatge organitzada pel Consell de Mallorca ofereix diferents activitats del 19 al 24 d’octubre. Aquest dilluns, al Col•legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears ha tengut lloc la sessió inaugural: «Aplicació del conveni europeu del paisatge i els observatoris del paisatge. El cas de Mallorca» a càrrec de Maria Lluïsa Dubon, exconsellera de Territori del Consell de Mallorca i presidenta de l’associació ciutadana Palma XXI, i Pere Sala, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.

L’acte ha estat presentat per la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, qui ha remarcat la importància que té per la institució insular aquest tema. «Volem que la política de paisatge sigui un eix transversal i que es tengui en compte per dur endavant qualsevol actuació en la qual el paisatge es pugui veure afectat», ha assegurat la consellera. En aquest sentit, el Consell de Mallorca ha posat en marxa l’Observatori del Paisatge, un òrgan consultiu integrat per una trentena de membres entre entitats, col•legis professionals i institucions i que, segons ha avançat la consellera, «el Consell Rector es reunirà demà per plantejar el full de ruta i les accions que volem desenvolupar aquests tres anys de legislatura i que es concretaran amb la resta d’entitats».

Garcías ha recordat que la Unió Europea va triar el 20 d’octubre com el dia internacional del Paisatge. «Tenc la satisfacció de presentar unes jornades molt especials que van més enllà d’un dia, com també el paisatge va més enllà dels elements bucòlics objecte de fotografies», ha afirmat.

La consellera de Territori del Consell de Mallorca, abans de donar pas als ponents, ha destacat el paper fonamental de Dubon en l’impuls de les polítiques del paisatge. «Vull dir que en bona part tot el que està passat ara és l’herència de la feina feta per Maria Lluïsa Dubon, fet pel qual vull expressar-li un sincer agraïment». Dubon, doctora en geografia i diputada del Parlament de les Illes Balears en la legislatura 1999-2003, va ser consellera de Territori i Medi Ambient del Consell Insular de Menorca 1999-2003. També va ser consellera executiva de Territori del Consell Insular de Mallorca del 2007 al 2011 i el seu paper com a coordinadora va ser clau per a la Declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat. Com també en la creació de l’Agència per al control de la disciplina urbanística.

Dubon, en la seva intervenció, ha insistit en la necessitat de «potenciar els paisatges valuosos», així com la de «reinventar» els paisatges degradats o en procés de degradació. D’altra banda, ha assenyalat que convé implicar tota la societat en el procés, optimitzant al màxim l’esforç i les despeses.

El dimarts, 20 d’octubre, dins de les jornades de la Setmana del Paisatge tindrà lloc, també al Col•legi Oficial d’Arquitectes, la presentació del llibre: Refotografia del paisatge de la Serra de Tramuntana, amb Jaume Gual Carbonell, fotògraf i geògraf, i Josep Antoni Aguiló Ribas, cap de servei d’Estudis, Planificació i Gestió Ambiental del Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca. El dimecres, 21 d’octubre, en el mateix lloc s’ha organitzat el debat «Energies renovables i Paisatge» amb participació de professionals de l’arquitectura, enginyeria, geografia i també del director general d’Energia i Canvi Climàtic del Govern i la portaveu del grup ecologista GOB. El darrer dia serà dissabte 24 d’octubre, en format didàctic, Arquitectives farà el taller «Aprendre amb el Paisatge», en un lloc emblemàtic: Raixa.

A les jornades, hi ha inscrites un total 79 persones. Pràcticament la meitat hi participarà cada dia de manera presencial i més de la meitat ho faran de forma telemàtica. L’únic acte que serà només presencial serà el taller d’Arquitectives.