Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Mallorca ha acollit aquest estiu 252 activitats de temps lliure, amb poca incidència de covid-19

Mallorca ha acollit aquest estiu 252 activitats de temps lliure, amb poca incidència de covid-19

(25/09/2020)

El Consell Insular ha aixecat 24 actes d’inspecció entre juny i setembre, principalment per no haver presentat la declaració responsable per fer l’activitat.

El conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, acompanyat del director insular de Participació i Joventut, Àlex Segura, ha presentat el balanç de les activitats de temps lliure d’aquest estiu 2020 (22 de juny - 9 de setembre). 

Es tracta d’unes dades que ha analitzat el Servei de Joventut del Consell Insular i que són positives quant a la poca incidència que hi ha tengut la covid-19 i al fet d’haver-se’n fet més de 250, complint totes les mesures de seguretat establertes per les autoritats competents.

Així, Alzamora ha remarcat que «en un estiu marcat per la pandèmia i en què el lleure de qualitat era més necessari que mai per als infants i joves i per a les famílies que havien de conciliar, el sector ha estat a l’altura de les circumstàncies». Precisament, ha recordat: «les entitats s’han hagut d’adaptar als protocols sanitaris, s’han reduït serveis i nombre de participants, la normativa era canviant… I encara que era una situació difícil, les entitats han duit endavant 252 activitats arreu de l’illa.»

Aquesta xifra suposa una reducció d’un 31 % respecte a les activitats de temps lliure de l’estiu de l’any passat (366). De nou, les escoles d’estiu han estat l’activitat més comuna (162), però amb més diferència respecte a les altres que l’any 2019. De fet, hi ha hagut una davallada important en els campaments, colònies i acampades, que s’han reduït a més de la meitat.  
 

COMPARATIVA DE DADES D’ACTIVITATS D’ESTIU 2019 I 2020

ACTIVITATS TEMPS LLIURE (TLL) ESTIU 2020

ACTIVITATS TLL ESTIU 2019

TOTAL FETES

252

TOTAL FETES

366

Escoles d’estiu, en casals i mixtes

162

Escoles d’estiu, en casals i mixtes

187

Campus esportius

20

Campus esportius

36

Granja escola

1

Granja escola

1

Campaments, colònies i acampades

61

Campaments, colònies i acampades

140

Camps de voluntariat

2

Camps de voluntariat

1

Activitats extraordinàries d’aventura i risc

6

Activitats extraordinàries d’aventura i risc

1

DIFERÈNCIA

-114 (-31,14%)

 

Pel que fa a la incidència del coronavirus, i segons les dades que han aportat les entitats promotores a la institució insular, hi ha hagut tretze activitats de temps lliure afectades directament per la covid-19, totes durant la segona quinzena d’agost. Això suposa un 5,15 % del total de les activitats programades a Mallorca. El nombre de contagiats ha estat de cinc participants i quatre monitors.

Davant aquests resultats, el conseller Alzamora ha volgut valorar que el personal professional d’aquestes entitats, la majoria joves, «ha mantingut les activitats d’estiu amb coratge, en uns moments difícils, i ha actuat de manera responsable».

Els efectes d’aquesta incidència han estat els següents:
●    Dues activitats suspeses totalment.
●    Una activitat suspesa una setmana.
●    Dos campaments anul·lats per prevenció.
●    Dues activitats tancades dues setmanes abans per prevenció.
●    Cinc activitats amb casos de participants o monitors contagiats, però que no han hagut de tancar ni establir aïllaments.

 

Menys participants i menys professionals

Amb menor nombre d’activitats, també hi ha hagut menor nombre de participants. Enguany han estat 25.262 infants i joves, una dada que, comparada amb les del 2019, representa una disminució d’un 35 %.

PARTICIPANTS ESTIU 2020

PARTICIPANTS ESTIU 2019

25.262

39.159

DIFERÈNCIA

-13.897 (-35,4 %)

Manco activitats han suposat també manco personal en els equips de professionals. La diferència respecte l’any passat és de 1.288 professionals menys (un -38 %, entre directors i monitors). Concretament per al personal en pràctiques, n’hi ha hagut un 34 % manco (462 respecte als 700 de l’estiu 2019).


Tasca d’inspecció 2020

Fruit de la campanya d’inspecció d’aquests mesos d’estiu, el Servei de Joventut ha aixecat 24 actes d’inspecció i dues de seguiment en activitats de temps lliure. Enguany s’havien prioritzat les visites a activitats no declarades i aquelles que no feien esment als plans d’autoprotecció de la covid-19. De les 24 actes, sis són resultat de denúncies rebudes.

La deficiència principal detectada en tots aquests casos és no haver presentat la declaració responsable per fer l’activitat. També ha estat comú trobar-se deficiències en la documentació en el lloc de l’activitat, en les pòlisses d’assegurança (cobertura insuficient per al nombre de participants i equip directiu) i relacionades amb l’equip directiu (per exemple, incompliment de ràtios). 

Després de les esmenes i la documentació presentades per algunes entitats, el Servei de Joventut preveu interposar catorze sancions. 

La sanció a la qual s’enfronten aquests organitzadors d’activitats depèn del tipus d’infracció comesa, ja que una de lleu (com pot ser no presentar la documentació requerida) pot implicar una sanció d’entre 300 i 3.000 euros. I una de greu (falsificar dades, entorpir la tasca inspectora, deficiències a l’activitat que suposin riscos o inseguretat, no haver presentat la declaració responsable...) pot suposar entre 3.001 i 15.000 euros.

Vídeos

Activitats estiu