Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Caça aprova reduir la pressió cinegètica sobre la llebre

El Consell de Caça aprova reduir la pressió cinegètica sobre la llebre

(14/09/2020)

  • Només es permet la caça tradicional amb ca llebrer i falcó fins al 6 de desembre, amb dos exemplars per caçador i dia
  • Es limita la captura d’aquesta espècie després que la mixomatosi n’hagi reduït dràsticament la població 

El Consell de Caça de Mallorca ha aprovat canviar l’ordre de vedes per fer front al declivi poblacional de la llebre a causa de la mixomatosi. Aquesta reunió es va convocar d’urgència perquè el Servei de Caça i Pesca Fluvial del Consell de Mallorca va detectar que el nombre d’exemplars de llebre havia caigut dràsticament respecte a anys anteriors.

Així, a proposta de la Direcció Insular de Cooperació Local i Caça, s’han acordat mesures respecte a les modalitats de caça permeses, el nombre de captures i el període hàbil:

- Pel que queda de temporada, es prohibeix caçar la llebre amb escopeta. Només estarà permesa la caça amb les modalitats tradicionals de ca llebrer i falconeria. Aquests col·lectius tradicionals suposen menys de l’1,5 % de la pressió sobre la llebre i, alhora, tenen un elevat valor patrimonial. De fet, la falconeria és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Per això, els representants del sector han acordat mantenir-les.

- Es redueix el nombre de captures de llebre a la meitat: dos exemplars per caçador i dia (fins ara eren quatre).

- La veda de la llebre s’avança del 27 de desembre al 6 de desembre, una mesura que reduirà la pressió sobre l’espècie en l’època de cria. 

Tal com ha explicat el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, les mesures s’han aprovat per una àmplia majoria: «El sector cinegètic demostra avui un compromís amb la sostenibilitat de l’espècie i la sostenibilitat de la caça». El Consell de Caça és un òrgan consultiu amb vint-i-un membres, representants del Consell Insular, de les administracions, de les associacions de caçadors i del grup ecologista GOB. 

«La causa principal del declivi poblacional de la llebre és la mortalitat provocada per la mixomatosi, no és la pressió de la caça», ha dit Alzamora. «Ara bé, si reduïm aquesta pressió, podem millorar una mica els paràmetres demogràfics i, a llarg termini quan remeti el brot, contribuir a la recuperació». 

Així mateix, el conseller Alzamora ha valorat positivament la tasca de recerca i els censos d’espècies que fa el Servei, que permeten fer una gestió cinegètica millor i més acurada. 


La mixomatosi en la llebre 

La mixomatosi és una malaltia infecciosa vírica que ha afectat típicament els conills i que, des del 2018, s’ha detectat en llebres. 

A causa de la seva alta incidència, els índexs que indiquen l’abundància de llebre per quilòmetre (conegut com a IKA) ha passat del 2,01 de 2018 al 0,72 el 2020. 

IKA Postreproductor MSP
2012    1,62
2014    1,47
2016    1,84
2018    2,01
2020    0,72