Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

26,6 milions d’euros per a la promoció esportiva i turística de Mallorca el 2022

26,6 milions d’euros per a la promoció esportiva i turística de Mallorca el 2022

(12/11/2021)

  • En el pressupost de l’any que ve, Esports del Consell destinarà més de 10 milions a la promoció esportiva mallorquina, a través de millores a instal·lacions municipals, ajudes a federacions i a la xarxa esportiva, i actuacions per a l’envelliment actiu
  • Es dota la Fundació Mallorca Turisme amb aproximadament un 30 % més per allargar la temporada turística en un any clau per a la consolidació de la recuperació

El Departament de Turisme i Esports del Consell de Mallorca gestionarà el 2022 un pressupost de 26,6 milions d’euros, que inclou els 10 milions de la Direcció Insular d’Esports, els 3,2 milions de l’Institut de l’Esport Hípic de Mallorca i els 8,3 milions de la Fundació Mallorca Turisme (que aglutina també la Mallorca Film Commission).

La Direcció Insular d’Esports seguirà treballant en la promoció esportiva, destinant el 2022 10 milions a nous programes oferts pel Consell de Mallorca, ajuts a federacions, ajuntaments i entitats esportives, i reforç a l’activitat esportiva en horari escolar i extraescolar. Així, el pressupost de l'àrea d'Esports contempla d'una banda 3 blocs nous d’activitat destinats a ajuntaments, federacions i a la població en general, i de l'altra les subvencions, destinades a l'esport federat i no federat, que es mantindran respecte al període anterior, inclús s’ampliaran amb una nova proposta per associacions de famílies i alumnes (AFA).

Entre les noves activitats pel període 2022 destinades als ajuntaments es troba la línia de millores RenovEsport, que atorgarà 5 milions a millores en les instal·lacions esportives, que es sumen als 5 atorgats com a bestreta el 2021. 

També destaca la inversió de 450.000 euros en el nou programa destinat a segones i terceres edats «Mou-te amb salut!», que arriba a més de 1.500 persones entre el setembre de 2021 i l’agost de 2022, i que ha tengut molt bona acollida per part dels usuaris i els consistoris. Així mateix, la Direcció Insular d’Esports manté els 880.000 euros d’inversió del programa «Jocs esportius escolars», que abasta diades esportives comarcals als diferents pobles de Mallorca, amb finalitat participativa, no competitiva.

L’apartat de subvencions manté un milió d’euros en ajuts directes a les federacions i 350.000 euros per a la xarxa esportiva. Així mateix, s’obre una nova convocatòria per a associacions de famílies i alumnat (AFA), dotada amb 60.000 euros, que en breu estarà oberta a sol·licitud.

Cal esmentar la reestructuració del Servei de Medicina Esportiva, dotat amb 376.629 euros, que ampliarà les primeres revisions mèdiques esportives en un 30%, arribant a 10.000 infants. Així mateix, es reforçaran els programes preventiusen les àrees d’obesitat, osteoporosis, risc cardiovascular, prevenció de la mort sobtada i envelliment actiu. 

L’any 2022 el Consell continuarà amb la reforma i millora del poliesportiu Sant Ferran, on invertirà aproximadament 800.000 euros en l’adequació a les energies renovables de l’espai, la renovació dels vestuaris, i la millora i condicionament de la pista polivalent, que vol reconvertir-se a pistes de pàdel. 

Pel que fa a l’Institut de l’Esport Hípic de Mallorca, la subvenció nominativa a la Federació Balear de Trot s’incrementa fins als 920.000 euros, cosa que permetrà mantenir l’activitat tant a l’hipòdrom Son Pardo com al municipal de Manacor, que veuran noves obres de millora.

Nou bloc d’estades esportives
Esports del Consell engega el 2022 el nou bloc d’activitat transversal entre turisme i esports: les «Estades esportives» dirigides a la població en general amb una important inversió de 550.000 euros, que permetrà realitzar estades esportives genèriques i temàtiques a diferents hotels, espais naturals i casals, augmentant la participació, ja que compta amb una demanda important. 
Es duran a terme una trentena de caps de setmana esportius amb un abast de 6.000 usuaris, una oferta ambiciosa que té per objectiu fomentar l’esport en família i desestacionalitzar el turisme local, donant suport a la planta hotelera en temporada baixa. 

Sumat a aquestes estades, la Fundació Mallorca Turisme convocarà una nova edició de «Gaudeix l’illa» per a primavera (450.000 euros).

Allargar la temporada, l’objectiu de la Fundació Mallorca Turisme

La Fundació Mallorca Turisme gestionarà un pressupost de 8,3 milions d’euros, el que suposa un increment d’un 30 % aproximadament respecte a 2021. Les accions se centraran principalment en allargar la temporada turística i especialitzar l’illa en els productes estratègics: esports, prèmium, MICE, turisme de rodatges, gastronomia, naturalesa, cultura i art. Així, se seguirà el full de ruta de promoció digital i audiovisual, sostenible i específica de producte que ja marcava el Pla Estratègic de Turisme de Mallorca 2020-2023, però que el 2022 contribuirà a consolidar la recuperació econòmica i turística després de la pandèmia.

Amb l’objectiu d’aconseguir aquesta desestacionalització turística, es convocaran patrocinis d’esdeveniments i se subvencionaran fires i campionats específics que se celebren fora de la temporada alta o bé que promocionen productes turístics estratègics. Així mateix, es continuarà treballant amb el comàrqueting com s’està fent des de 2020. Tot això suposa uns 4 milions d’euros.
També cal esmentar que la Fundació Mallorca Turisme convocarà ajudes als ajuntaments per organitzar activitats amb repercussió turística per una quantia total de 200.000 euros. Paral·lelament, la Direcció Insular d’Esports traurà una nova convocatòria de 450.000 euros per a les oficines turístiques dels ajuntaments i per a mancomunitats.

Mallorca també mantindrà la seva presència a fires nacionals i internacionals especialitzades en producte, a mercats consolidats així com a emergents i a aquells que mostren signes de ser susceptibles de viatjar cap a Mallorca. La previsió és assistir a 25 fires, a més de l’assistència de la Mallorca Film Commission a festivals i mercats audiovisuals.

Des d’enguany, Mallorca és una de les 30 destinacions de tot el món que compta amb un Observatori de Turisme Sostenible. Formar part de la xarxa d’observatoris suposa participar en un sistema que proporciona eines de seguiment puntual, sistemàtic i regular del rendiment i de l’impacte turístic. El 2022, s’haurà d’executar la primera fase del sistema d’intel·ligència turística (SIT) per a l’Observatori.

Ordenació turística
Cal esmentar que l’any 2022 serà l’any del traspàs de les competències d’ordenació turística del Govern balear al Consell de Mallorca, amb la incorporació de 61 treballadors i treballadores. Això ocorrerà l’1 de gener, mentre que, a partir de l’1 d’abril, la Direcció Insular de Turisme assumirà també la gestió del fons del Consorci de la Borsa d’Allotjaments Turístics (CBAT).