Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

“Històries del català” recorre els pobles de Mallorca amb el testimoni de 37 protagonistes

“Històries del català” recorre els pobles de Mallorca amb el testimoni de 37 protagonistes

(21/09/2016)

El Departament de Cultura del Consell de Mallorca i la Direcció General de Política Lingüística impulsen el projecte “Històries del català”, una campanya de sensibilització sobre els avantatges d'aprendre la llengua catalana com a eina d'integració social i cultural. La iniciativa compta a Mallorca amb la implicació de 20 ajuntaments i un total de 37 testimonis de persones que un dia varen venir a viure a Mallorca i que, per motivacions ben diverses, han decidit aprendre català.

Na Jane va arribar d'Anglaterra a Sencelles fa 25 anys i explica que va aprendre català perquè és el que parlava la gent i volia formar part del poble on havia anat a viure. En Quique, de Madrid, va aprendre el català de manera autodidacta arran de la seva feina i avui dia és l'idioma amb el qual parla als seus fills. Són tan sols dues històries de les 37 que ha recollit fins ara la campanya “Històries del català” als municipis de Mallorca.

 

Històries del català” és una campanya de sensibilització sobre l'ús de la llengua catalana que s'ha presentat aquest migdia a la Sala d'Actes del Centre de Cultura la Misericòrdia. Aquesta campanya vol fer visible el testimoni de persones que han vengut a viure a les Illes i que han decidit aprendre el català per diversos motius. Dos dels seus objectius són sensibilitzar la població nouvinguda sobre els avantatges d'aprendre català i promoure la importància de la llengua catalana com a instrument de cohesió social.

 

La campanya, nascuda inicialment en el Consell Insular de Formentera, compta actualment amb la participació de tots els Consells Insulars i del Govern de les Illes Balears. El Servei de Normalització Lingüística del Consell de Mallorca, a través de l'àrea de Dinamització Lingüística, ha estat el responsable de coordinar la tasca a la nostra illa i d'implicar-hi els municipis. Ha estat a través d'aquests, que s'ha pogut fer la recerca i la selecció dels protagonistes, de perfils variats, tant de sexe, edat, lloc d'origen, llengua materna i temps que viuen a l'illa.

 

El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, ha volgut destacar l'esforç que fan totes les persones nouvingudes que aprenen el català: “han vist que per assolir la ciutadania plena, per fer una integració completa a la societat on viuen, s'ha de conèixer la llengua però també la història, la cultura, el territori... Aprendre català no només ha de ser un requisit acadèmic sinó una manera de sentir-nos ciutadans d'aquestes Illes”.

 

Històries del català” consta de tot un seguit d'entrevistes personals als protagonistes, que queden reflectides en vídeos de curta durada, i d'una sessió fotogràfica en un punt identificable del poble. Els vídeos poden veure's al lloc web www.historiesdelcatala.org i se'n farà difusió a través de ràdios i televisions locals, així com de cinemes. A més a més, s'editaran pòsters i anuncis per a la premsa local.

 

A l'acte de presentació celebrat aquest migdia al Centre de Cultura la Misericòrdia han estat presents el vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles, la directora general de Política Lingüística, Marta Fuxà, el director insular de Cultura, Rafel M. Creus, el president de la Felib, Joan Carles Verd, batles de diferents municipis -Calvià, Sóller,...-, regidors i tècnics de dinamització lingüística de la vintena d'ajuntaments que a Mallorca s'han sumat al projecte (Palma, Calvià, Puigpunyent, Esporles, Bunyola, Sóller, Manacor, Felanitx, Santanyí, Sencelles, Santa Eugènia, Santa Maria, Alaró, Mancor, Petra, Son Servera, Alcúdia, Artà, Pollença i Sa Pobla) i alguns dels protagonistes d'aquestes “Històries del català” a Mallorca.