Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Estrena de “María Moliner”, òpera d'Antoni Parera Fons

Estrena de “María Moliner”, òpera d'Antoni Parera Fons

(02/05/2017)

El Teatre Principal estrenarà aquest divendres 5 de maig l’òpera María Moliner, original del compositor mallorquí Antoni Parera Fons. A més de l’estrena del divendres, que començarà a les 20 hores, també es representarà el diumenge 7 a les 18 hores, i el dimarts 9 de maig a les 20 hores.

Amb Cristóbal Soler com a director musical i Paco Azorín com a director d’escena, María Moliner està protagonitzada per la mezzosoprano María José Montiel, que dona vida a la filòloga aragonesa. Montiel està acompanyada per un ample equip de solistes entre els quals destaquen José Julián Frontal, Isabel Rey, Gerardo Bullón i el baríton menorquí Joan Pons, entre molts d’altres. A més també actua el Cor del Teatre Principal i l’Orquestra Simfònica Illes Balears.

 

També cal fer esment als solistes mallorquins que participen en aquesta producció com Marta Bauzà, Mar Campo, Roger Berenguer, Luis Aleñar, Auba Huguet, Marga Rodríguez, Joan Miquel Muñoz i Rodrigo Álvarez. A ells, hi hem d’afegir tot un seguit d’actrius que intervenen en el muntatge i que foren seleccionades mitjançant unes proves obertes que tingueren lloc el desembre de 2016. Aquestes actrius són Neus Cortès, Lina Mira, Maria Cristina Brunet, Mònica Fiol, Joana Maria Peralta, María Pascual, Catalina Florit, Marta Obrador, Mara López i Mar Verdera.

 

Aquesta òpera, amb llibret de Lucía Vilanova, narra la vida i l’obra de María Moliner, lingüista i lexicògrafa aragonesa, autora del Diccionario del uso del español, una obra que es va publicar el 1966 i de la qual l’any passat es va celebrar el 50 aniversari de la seva edició. Precisament, el Teatro de la Zarzuela va produir aquest títol l’abril de 2016 per recordar aquesta efemèride.

 

María Moliner va patir l’exili interior al Madrid de la postguerra a causa de la seva filiació republicana, i, a més, va viure l’ostracisme de la Real Academia de la Lengua Española, que mai la va considerar per la seva condició de dona.

 

Paco Azorín, a més del director d’escena, ha estat l’ànima mater d’aquest projecte, una proposta que han qualificat irònicament com a “una òpera contemporània molt estranya, és contemporània i té èxit”. Azorín ha lloat la feina de Parera Fons i ha convidat al públic mallorquí a conèixer María Moliner “sense por” i sense prejudicis pel fet de ser música del segle XXI. Paco Azorín també ha destacat “la valentia del Teatre Principal de Palma” per programar una òpera actual, “quan la majoria de vegades les músiques del nostre temps es queden a l’estrena”.

 

Antoni Parera Fons, que va rebre el Premi Nacional de Música 2016 precisament per aquesta obra, s’ha mostrat entusiasmat i agraït per què la seva obra arribi a Mallorca. “Estic molt content de que María Moliner es torni a representar però encara estic més content de que es torni a representar a Mallorca”, que ha reiterat l’agraïment al Teatre Principal per programa aquest títol dins la Temporada d’Òpera.

 

Per la seva part, María José Montiel ha posat l’èmfasi en posar en valor la figura de María Moliner. “Aquesta és una història de dones fortes, de dones que han lluitat en silenci. Hi ha moltes `maries moliners’ que s’han quedat al camí, que han fet un gran esforç per millorar el món. María Moliner és un exemple per a tots nosaltres”.

 

Cal recordar també que, a més de les funcions dels dies 5, 7 i 9 de maig, el dijous 4 se celebrarà un encontre amb tot l’equip artístic, que tindrà lloc al Caixforum de Palma (Plaça Weyler, 4), i en el qual hi participaran la llibretista Lucía Vilanova, el compositor Antoni Parera Fons, els directors Cristóbal Soler i Paco Azorín, així com bona part dels solistes.