Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

El Consell de Mallorca demana al Govern d’Espanya l’execució de les sales d’arqueologia en 2024 i que tengui en compte la insularitat

El Consell de Mallorca demana al Govern d’Espanya l’execució de les sales d’arqueologia en 2024 i que tengui en compte la insularitat

(29/11/2023)

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, s’ha reunit avui, a Madrid, amb el Ministeri de Cultura on ha traslladat les necessitats de l'illa

El Consell de Mallorca s'ha reunit, aquest dimecres, amb el Ministeri de Cultura a Madrid per traslladar les necessitats de l'illa i realitzar diferents peticions que afecten el Departament de Cultura i Patrimoni. La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, assegura que "la reunió ha estat molt cordial i satisfactòria", i espera "actuacions ràpides per part del Govern d'Espanya".

L'exigencia principal de Roca al director general de Patrimonio Cultural y Bellas Artes, Isaac Sastre de Diego, ha estat que en els pressupostos del 2024 figurin ja els doblers necessaris, per part del Govern d'Espanya, per executar el projecte de museïtzació de les sales d'arqueologia del Museu de Mallorca. Són un total de 14 sales que contaran la història de Mallorca des de la prehistòria a l'islam. La vicepresidenta i consellera assegura que la resposta de l'Estat ha estat "molt positiva" i espera que "les instal·laciones museogràfiques es duguin a terme el 2024 i les sales es puguin inaugurar el 2025". A més, Roca ha expressat a Sastre de Diego la voluntat de retornar, a Mallorca, algunes peces que ara mateix es troben al Museu Arqueológico Nacional.

La rehabilitació integral del Museu Etnològic de Muro també ha estat a l'ordre del dia: Antònia Roca ha demanat al Ministeri de Cultura que també es contempli als pressuposts i que es dugui a terme durant el 2024. La vicepresidenta del Consell ha rebut una resposta afirmativa per part del director general.

Que la insularitat es tengui en compte en la cultura

Un altre dels punts que s'ha tractat a la reunió ha estat la petició d'una subvenció directa per al Teatre Principal de Palma per pal·liar els efectes de la insularitat. S'ha demanat a l'Instituto Nacional de las Artes Escénicas y la Música una partida de 150.000 euros, que vendria a ser l'equivalent al 50% del cost d'una òpera petita. Antònia Roca ha explicat que "el Teatre Principal és un dels teatres que més dimensió europea té a Espanya i necessita competir en les mateixes condicions que la resta de sales públiques del país". Precisament, a la reunió s'ha parlat de la recentment anunciada creació d'una Comissió Mixta sobre Insularitat al Senat i al Congrés dels Diputats.

Agilitat en la tramitació de les IGP

Finalment, la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni ha fet dues peticions relacionades amb l'artesania de l'illa. Per una banda, ha demanat agilitat en la tramitació de les Indicacions Geogràfiques Protegides per productes artesans de Mallorca per poder protegir i promocionar-los en l'àmbit internacional. Roca assegura que ha obtingut "molt bona resposta" i les dues parts s'han emplaçat a una reunió monogràfica sobre l'assumpte. Finalment, ha exigit la implementació d'ajuda logística i econòmica per assistir a fires internacionals amb l'objectiu que els artesans de Mallorca puguin facilitar la seva exposició i vendes a escala global.