Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

El Consell de Mallorca destinarà 2,5 milions el 2024 a mantener finques públiques i refugis

El Consell de Mallorca destinarà 2,5 milions el 2024 a mantener finques públiques i refugis

(07/12/2023)

La partida d'activitats i millora de Medi Ambient s'incrementa un 120 % i el pressupost per a Raixa puja un 54 %

El Departament de Medi Ambient, Medi rural i Esports del Consell de Mallorca destinarà el 2024 un total de 2.486.000 euros (un 4 % més que en l'exercici actual) a la xarxa de refugis dependents de la institució insular i al manteniment de les finques públiques de l'illa.

Aquestes partides, que gestionarà la Direcció Insular de Medi Ambient, es destinaran a noves inversions en els refugis, així com a millorar els jardins de Raixa i de Natzaret, entre altres actuacions.

En concret, creix significativament la partida d'activitats de protecció i millora del Medi Ambient, que passa de 439.000 euros el 2023 a 970.000 per a 2024 (+ 124%), principalment per les inversions previstes en el manteniment dels jardins de Natzaret (90.000 euros), la contractació de serveis d'enginyeria per a l'elaboració de nous projectes (140.000 euros) i la renovació de la flota de vehicles del departament.

Un 19,3 % més per a la xarxa de refugis

Els comptes de Medi Ambient inclouen un increment del 19,3 % en la partida destinada a la millora i explotació de la xarxa de refugis de la institució insular –So n’Amer (Escorca), Tossals Verds (Escorca), Muleta (Port de Sóller), Can Boi (Deià), Pont Romà (Pollença) i Galatzó (Calvià)– amb una capacitat de 332 places. S'eleva de 864.000 euros a 1.032.000 euros, per la despesa corrent i l'increment previst d'usuaris.

Des del departament que dirigeix Pedro Bestard, també es renovarà l'aplicació que gestiona les reserves per facilitar-ne l’ús als usuaris i es reserva una partida de 40.000 euros per a l'adequació de la sala multifuncional del refugi de Galatzó i la construcció de banys addicionals en la instal·lació.

Plaques fotovoltaiques

Un altra de les actuacions que es duran a terme està relacionada amb l'eficiència energètica, mitjançant la millora de la instal·lació fotovoltaica a Tossals Verds i s'incorporaran plaques solars a Galatzó.

Així mateix, els refugis continuaran amb el programa escolar «Una nit a la Serra», en col·laboració amb la Unitat d'Educació Ambiental del departament.
Per part seva, el pressupost destinat a finques públiques pròpies –So n’Amer, Tossals Verds, Son Macip i Coma d’en Vidal-, per a tasques forestals i manteniment de camins, serà de 484.000 euros, i inclou la redacció del projecte d'adequació de La Paloma Blanca per a convertir-lo en un refugi de muntanya, treballs de reparació urgents i la instal·lació del sistema hidràulic de la Coma d’en Vidal (130.000 euros).

Raixa disposarà d'un 54 % més de pressupost

Del pressupost global, Raixa disposarà de 397.000 euros, un 54 % més que en l'exercici actual. Destaca la partida destinada a la millora dels jardins, que ascendeix a 190.000 euros (+ 113 %), mentre que el programa «Nits d’estiu» comptarà amb 50.000 euros (+ 35 %).

En total, el Consell de Mallorca destinarà al Departament de Medi Ambient, Medi rural i Esports un pressupost de 36 milions d'euros per a 2024, en el qual augmenten les dotacions per a noves inversions i es reforcen i milloren els serveis en la xarxa de refugis, el Servei de Caça, Patrimoni Marítim i Esports.