Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Sala de premsa

Convocatòries de premsa

Totes

200 voluntaris participen en el recompte de persones sense llar de l’IMAS a Palma

200 voluntaris participen en el recompte de persones sense llar de l’IMAS a Palma

(23/11/2023)

Quantificar, concretar les característiques del sensellarisme i donar-li visibilitat són alguns dels objectius d’aquesta iniciativa

Un total de 200 persones han participat en el recompte de persones sense llar organitzat per l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) amb l’objectiu de concretar la situació del sensellarisme a Palma, quantificar-la i conèixer-ne les característiques sociodemogràfiques, per donar-li visibilitat i adequar les polítiques als nous perfils i necessitats reals. 

«El darrer recompte va ser al 2019, per tant era ja molt necessari actualitzar la imatge del sensellarisme a Palma per tal d’adaptar les nostres polítiques a la realitat de la situació. La societat va canviant en tots els aspectes, i el sensellarisme no n’és una excepció» ha explicat el conseller de Benestar Social del Consell de Mallorca, Guillermo Sánchez, qui, a més, ha agraït la implicació de tots els voluntaris que han participat.

La iniciativa parteix d’un projecte impulsat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 del Govern de l’Estat per tal de conèixer la situació del sensellarisme a tot el país. A més del Consell de Mallorca, s’han adherit altres 28 ciutats espanyoles. 

A més de comptabilitzar cada una de les persones que dormen al carrer, a assentaments, a instal·lacions provisionals que formen part del mobiliari urbà, a habitatges inadequats o a algun dels albergs o altres recursos habilitats per la Xarxa d’Inclusió Social, els voluntaris han anant omplint una enquesta a on s’especifica l’origen, situació i altres característiques sobre el perfil de cada una d’elles.

Una vegada recopilada aquesta informació, s’ha introduït de manera automàtica dins una base de dades habilitada des del Ministeri de manera que se pugui centralitzar per elaborar un informe comú de les 29 ciutats on s’ha dut a terme el recompte. Paral·lelament, professionals de l’Àrea d’Inclusió Social de l’IMAS també l’analitzaran per concretar en un document la situació actual del sensellarisme a Palma, les noves demandes i els nous perfils de les persones que es troben en situació d’exclusió residencial.
En aquest sentit, la setmana passada, l’IMAS va organitzar quatre sessions formatives de dues hores cada una per explicar a totes les persones voluntàries la metodologia a seguir, així com els criteris a tenir en compte i l’objectiu de la iniciativa.

També es mostrà el funcionament de la base de dades del Ministeri perquè qualsevol dels voluntaris pugui accedir-hi des d’un dispositiu mòbil i introduir la informació recollida.  

El recompte ha començat a les vuit i mitja del vespre i es perllongarà fins a les dues de la matinada. Tots els voluntaris, entre els quals hi ha representants de l’Ajuntament de Palma, professionals de l’IMAS, i de totes les entitats que formen part de la Xarxa d’Inclusió Social o estudiants, entre d’altres perfils, s’han dividit en 60 grups de 3 persones com a mínim, que s’han repartit entre 88 zones de Palma. 

Aquest és el quart recompte que organitza a l’IMAS per confirmar la constant evolució del sensellarisme a Palma. El primer es va realitzar l’any 2015, el segon l’any 2017 i el tercer al 2019.